Élet sója

Öt különleges márkamúzeum Németországban

A stoplis, a vadállat, a tányér, a pörgő, a fúró és a ceruza

2018. március 01. - Tünde Bagó

Adidas és Puma, Villeroy&Boch, Bosch, Miele, Faber-Castell – ismerős márkák, amelyek mögött történetek (és múzeumok) bújnak meg.

Körbevesznek bennünket a márkák, s sokszor azt sem tudjuk, hogy ki volt az, akinek a fejéből kipattant az első termék ötlete. Ki készítette először az Adidas cipőt, vagy hogyan fejlődött a Miele a világ egyik legnagyobb háztartási gép gyártójává a tejcentrifugától!?

Szeretem ezeket a múzeumokat, mert nemcsak azt mutatják meg, hogy egy-egy termék honnan indult, hanem azt is, hogyan maradt fent a márka, a cég hosszú évtizedeken, esetleg századokon keresztül. Tanúskodnak kitartásról, elszántságról, szakértelemről, bátorságról, amelyek nélkül ezek a vállalkozások, márkák nem lennének ott a világ valamennyi pontján.

Miután a német autók múzeumáról készült bakancslistám egy részét teljesítettem, arra gondoltam, hogy jöhet valami új. Ekkor futottam bele az Adidas és a Puma cipők történetébe.

soccer-2394121_640.jpg

Tudtátok, hogy a két cipőt egy testvérpár készítette? A Dassler fivérek szegény, cipész családban születtek a németországi Herzogenaurach-ban, ahol a cégek központjai ma is találhatóak. A két fivér a 20-as, 30-as években még együtt dolgozott, majd a háború után kettéváltak. Testvérháború alakult ki közöttük, amelynek mi, fogyasztók lettünk a nyertesei, hiszen két nagyszerű márkát tudhatunk a magunkénak.

shoes-1215337_640_1.jpg

A Nürnberghez közeli településen a városi múzeum az, ahol ráakadhatunk a két márka gyökereire. Mielőtt azonban nekiindulunk, érdemes megnézni a magyarul is látható Adidas vagy Puma – Két testvér történet című filmet. A múzeumról itt tudtok tájékozódni.

A cipők melletti üzletben Villeroy&Boch termékeket árulnak a közelemben. A cipész testvérek története után gyorsan rá is kerestem, hogy honnan indult a Villeroy und Boch. Boch úr vasöntő volt, de gyermekeivel a Saar-vidéken kerámiagyárat alapítanak a XVIII. század közepén. Villeroy-al először konkurálnak, majd egyesülnek, mert egységben az erő, ugye? Szóval náluk mi fogyasztók éppen az ellenkezőjéből profitálunk, mint a cipészeknél. A régi apátságban, ahol Boch úr gyára volt és a vállalkozás ma is van, egy látványos múzeum található, ahol a barokk kor kerámiáitól napjaink porcelánjaiig utazhatunk.

hochzeitsgesellschaft_large.jpg

Megismerhetjük a márka történetét, a gyártási technológiát, kiképezhetjük magunkat terítésből és nagyszerű vendéglátásban lehet részünk Mettlachban, a Villeroy&Boch élménycentrumban. Itt találni a honlapjukat!

Az asztali terítéket pedig ugye el is kell mosni, s akkor már miért ne kutakodnánk azután, hogy honnan származik a manapság világot meghódító Miele, a háztartási gépek királya?!

1899-ben a westfáliai Herzebrock településen alapítja meg cégét Carl Miele és Reinhard Zinkann. Eleinte tejcentrifugákat gyártanak, majd vajkészítő gépeket. Ugye máris egyértelmű, hogy miért is kezdenek majd el gyártani mosógépeket?

miele_waschmaschine.jpg

Na de hogyan jönnek ide a motorkerékpárok? Mert a porszívók és a sütők ugye egyértelműek, de a kétkerekűek már érdekesebbek.

miele_motorrad.jpg

A güterslohi múzeumban majd megtudjátok, ahogyan azt is, hogy hányadik generáció dolgozik már a Miele és a Zinkann családból a vállalkozásban. A múzeumról itt tájékozódhattok.

Valamirevaló barkács üzletben járva a Bosch termékeibe biztosan belebotlunk. Én azonban először Robert Bosch mondásába botlottam bele. Akkor tette azt a kijelentést, amikor már végigjárta a tanulóéveket, s befutott a cége az egész világon: „Légy ember és tiszteld az emberi méltóságot!”

bosch-logo-fridge-illustration_res_1280x720.jpg

Rögtön szimpatikus lett a szakállas mérnök, aki 1886-ban megalapította Stuttgartban a finommechanikai és elektrotechnikai gyárát. Alig két évtized alatt pedig már Angliától, Franciaországon át az USA-ig találni leányvállalatait. Speyerben, Németország legnagyobb technikai múzeumában többek között az ő munkásságának termékeivel is megismerkedhetünk. Itt találjátok a múzeum honlapját.

Nyújtsa fel a kezét az, aki még soha nem fogott a kezében egy Faber-Castell ceruzát? Hát nem látom azt a tömeges jelentkezést! Nem is csoda, hiszen a híres ceruzának már 250 éve volt arra, hogy a Nürnberg melletti Stein településről elterjedjen a világban.

blog_faber0b-1030x612.jpg

A terjesztésben pedig a Faber család nyolc generációja a ludas. Messze jutnak azoktól a napoktól, amikor még az első ceruzákat a nürnbergi piacon árulják. Kitartásuk példaértékű. Steinban nemcsak a gyárat, hanem a családi kastélyt és egy, a Faber-Castell történetét is bemutató múzeumot is meglátogathatunk. Itt tájékozódhatunk a múzeumról.

Azt hiszem én gyorsan elindítom a Villeroy und Boch csészéimmel a Miele mosogatógépem, felhúzok egy Puma vagy Adidas cipőt, beteszem a zsákomba a Faber-Castell ceruzámat és elugrok a Bosch motorokat megnézni Speyerbe. Ha megjöttem, akkor hallotok még rólam. Csőváz!

 A bejegyzésben szereplő fotók forrásai a múzeumok honlapjai.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr9213707682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kisf 2018.03.03. 20:26:49

A kismúzeumok gyakran érdekesebbek tudnak lenni, mint a nagy gyűjtemények....Köszi a cikket, de máskor lehetnél egy kicsit bőbeszédűbb....:)

Tünde Bagó 2018.03.03. 20:29:52

@kisf: Örülök, hogy tetszett, egyetértünk a kis múzeumok ügyében. Ebben a témában jövök bőbeszédű cikkekkel. Ez a bakancslistám a témában, hamarosan indul a múzeumok felfedezése, a részletekkel akkor jelentkezem bőbeszédűen. Az első a Bosch lesz áprilisban, majd a Villeroy-Boch májusban, s így tovább. Ígérem minden részletről, amit a helyszínen megtudok, beszámolok. Szép hétvégét!
ot_kulonleges_markamuzeum_nemetorszagban
süti beállítások módosítása