Élet sója

A második adventi örömmorzsa: A drezdai Stollen

2012. december 03. - Tünde Bagó

                                                                                                                                     

                                                                                                                       A karácsonyi készülődésben legelőször a drezdai Stollent vettem észre az üzletekben. Bár Drezdától elég messze lakunk, de az egész országban találkozni vele. Magyarországon ezt a süteményt, talán a gyümölcskenyér egyik fajtájaként aposztrofálnánk. Érdemes kipróbálni, így egy kis nemzetközi hagyományt is az adventi időszakba csempészve és nem beszélve az örömről, amelyet ez a német édes sütemény egy finom tea társaságában elérhet. Süssétek meg, hívjátok meg a barátokat és igyatok egy jó teát hozzá.

A recept:

Hozzávalók:

60 dkg liszt, 18 dkg vaj, 5 dkg kristálycukor, 3 dkg élesztő, 8 tojás sárgája,2 dltej, 10 dkg mazsola, 10 dkg mandula, 10 dkg kandírozott narancshéj, 1 kk őrölt szerecsendió, 1 kk őrölt fahéj, 1 kk őrölt gyömbér, 5 dkg vaníliás cukor, 5 dkg vaj a kenéshez, porcukor a borításhoz.

Elkészítés:

Az élesztőt langyos tejben feloldjuk, egy kevés lisztet, cukrot is adunk hozzá, hogy folyékony massza legyen és letakarva meleg helyre állítjuk. Amíg ez a kovász pihen és kel, a vajat habosra keverjük a cukorral és a tojássárgákkal. Ebbe beleöntjük a megkelt kovászt, a lisztet és jól kidolgozzuk. A mazsolát, a darabolt mandulát és a kockára vágott narancshéjat a tésztába keverjük. A tésztából egy hosszúkás cipót formálunk, amelynek az egyik felén egy mély bevágást ejtünk. Kendővel letakarva meleg helyen hagyjuk a tésztát megkelni majd 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. Amint megsült, még melegen megkenjük olvasztott vajjal és beleforgatjuk vastagon porcukorba.

A Stollen sokáig friss marad és megőrzi az aromáját, ha először pergamenpapírba, majd alufóliába tekerjük és hűvös helyre tesszük.

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr6412781666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
a_masodik_adventi_orommorzsa_a_drezdai_stollen
süti beállítások módosítása