A karácsonyi készülődésben legelőször a drezdai Stollent vettem észre az üzletekben. Bár Drezdától elég messze lakunk, de az egész országban találkozni vele. Magyarországon ezt a süteményt, talán a gyümölcskenyér egyik fajtájaként aposztrofálnánk. Érdemes kipróbálni, így egy kis nemzetközi hagyományt is az adventi időszakba csempészve és nem beszélve az örömről, amelyet ez a német édes sütemény egy finom tea társaságában elérhet. Süssétek meg, hívjátok meg a barátokat és igyatok egy jó teát hozzá.
A recept:
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 18 dkg vaj, 5 dkg kristálycukor, 3 dkg élesztő, 8 tojás sárgája,2 dltej, 10 dkg mazsola, 10 dkg mandula, 10 dkg kandírozott narancshéj, 1 kk őrölt szerecsendió, 1 kk őrölt fahéj, 1 kk őrölt gyömbér, 5 dkg vaníliás cukor, 5 dkg vaj a kenéshez, porcukor a borításhoz.
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben feloldjuk, egy kevés lisztet, cukrot is adunk hozzá, hogy folyékony massza legyen és letakarva meleg helyre állítjuk. Amíg ez a kovász pihen és kel, a vajat habosra keverjük a cukorral és a tojássárgákkal. Ebbe beleöntjük a megkelt kovászt, a lisztet és jól kidolgozzuk. A mazsolát, a darabolt mandulát és a kockára vágott narancshéjat a tésztába keverjük. A tésztából egy hosszúkás cipót formálunk, amelynek az egyik felén egy mély bevágást ejtünk. Kendővel letakarva meleg helyen hagyjuk a tésztát megkelni majd 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. Amint megsült, még melegen megkenjük olvasztott vajjal és beleforgatjuk vastagon porcukorba.
A Stollen sokáig friss marad és megőrzi az aromáját, ha először pergamenpapírba, majd alufóliába tekerjük és hűvös helyre tesszük.