Élet sója

Tizenegyedik adventi értékmorzsa - két ember a szexuális felvilágosítás szolgálatában

2013. december 11. - Tünde Bagó

A mai értékmorzsa két olyan emberről szól, akik egymástól függetlenül ugyan, de nyilván egymásról tudva fáradoztak egy nagyon komoly, sajnos nem megfelelően kezelt ügy érdekében: életüket az emberek szexuális felvilágosításának, illetve a különböző szexuális problémák megoldásának szentelték. Két, kissé eltérő módon, de közös cél érdekében tevékenykedtek. Dr. Veress Pálról (sajnos már nincs köztünk) és dr. Lux Elviráról (még tevékenykedik) van szó.

Veress Pál sok-sok ezer levélre válaszolt élete során, gyakorló orvosként nem tevékenykedett, de mérhetetlen emberszeretete, tudása és finom humora sok fiatal és idősebb emberen segített, ha kissé eltévedtek a szexualitás útvesztőiben. Leveleiből több válogatás jelent meg (pl: Beszélnünk kell róla), a mai napig érdemes olvasni, sok okos gondolattal, tanáccsal gazdagodhatunk általa. (Antikváriumban még elérhető a címre kattintva találtok egy oldalt.)

Lux Elvira az orvostudományi egyetem után pszichológusként is diplomázott, majd a SOTE Szülészeti Klinikáján dolgozott, s nem csupán tudományos, hanem számos ismeretterjesztő könyv szerzőjeként vált ismertté. A Magyar Szexológiai Társaság tagjaként, elnökeként, valamint gyakorló orvos-pszichológusként szintén sok emberen segített és segít. Írásai a mai napig helytállóak. Ugyanakkor mindig élvezetes előadásokat tartott, amelynek az alábbi másfél perc is kiváló példája:

[tube]https://www.youtube.com/watch?v=3NqMx_n1vvI[/tube]

Miért tartom kiemelten fontosnak, hogy e két kiváló ember kapcsán a szexuális felvilágosításról, oktatásról írjak? Mert nagyon nagy szükség van erre a munkára, a szexualitás mindenkit érdekel, de sokan – ismerethiányból, félelemből, (ál)szemérmességből – gondokkal küzdenek. Sajnos az interneten a sok segítség mellett legalább annyi káros dolgot, koklerek tanácsait, téveszméket lehet találni. Nagy szükség lenne egy átfogó, már az általános iskolában megkezdett korszerű oktatásra e téren is.

S még egy érdekes könyvet hadd ajánljak a kedves Olvasónak: 1957-ben (!!!) jelent meg magyarul a svájci orvos, dr. Fritz Kahn  Nemi életünk c. könyve, pontosabban annak sokadik kiadása (az eredeti első kiadás tehát kb. 1930-40 között jelenhetett meg). A könyv átfogó ismeretet kínál a szexualitásról, orvosi- és társadalmi vetületeiben egyaránt, s olyan csodás, irodalmi stílusban, hogy szó szerint öröm olvasni. S persze bizonyos tényanyagokban már túlhaladott, de alapvető elveiben teljesen aktuális – sajnos manapság is aktuális lenne egy ilyen könyv, noha mar legalább 60-70 évvel ezelőtt született…

Az egyik szakaszt, a nemi érintkezés jelentősége a kultúrember számára érdemes most itt elolvasnotok. (Kattintás után egy pdf. fájl jön elő!)

Ajándékötleteim: Érdemes meglepni magunkat vagy serdülő gyermekeinket egy-két jó könyvvel, ilyen lehet Paul Joannides: A nemi örömszerzés enciklopédiája. Kellően felnőttes, de kellően jó egy serdülőnek is. Mindenki számára kötelező olvasmány lehetne!

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr2512781744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
tizenegyedik_adventi_ertekmorzsa_ket_ember_a_szexualis_felvilagositas_szolgalataban
süti beállítások módosítása