Élet sója

A tizenkilencedik adventi értékmorzsa - a lázadó tervező

2013. december 19. - Tünde Bagó

Csodálat övezi azokat az embereket, akik nagyon nehéz sorsuk ellenére magasra jutnak. S most nem elsősorban az anyagi "magasságokra" gondolok, hanem arra, amikor egy művész ingerszegény környezetből nő ki és lesz belőle a világon mindenütt ismert sztár.

Ilyen ember volt Coco Chanel, a Chanel divatház megteremtője.

Bizonyára sokan látták a 2009-ben, Audrey Tautou főszereplésével Coco Chanelről készült filmet, de ha nem akkor itt az alkalom megnézni.

A fiatal Coco Chanel számára, a sivár gyermekkor és kemény kamaszkor alatt nem maradt más, mint a lázadás, az egészen eltérő viselkedés az akkor megszokottól. Egyetlen Coco Chanel életrajzot író sem tagadja le, nem is teheti, hogy Coco imádta a férfiakat, s számos szeretője volt, köztük olyanok, mint a Chanel parfüm üvegét (a cári testőrség vodkás üvegének mintájára) tervező Dmitrij Pavlovics Romanov orosz nagyherceg vagy Igor Stravinsky, akivel töltött szerelmi időszakról szintén készült film. Coco álmának megvalósítója azonban egy angol bankár fia, Arthur Capel, akinek segítségével vette meg első műhelyét. Itt kezdett el kalapokat készíteni. S innen nőtte ki magát a Chanel divatház.

dreamstime_xs_26060804Coco forradalmasította a női divatot, eldobatta a fűzőt, s ezzel felszabadította a nőt. Kosztümjeinek szoknyái már nem hosszúak, megmutatják a lábat. Chanel laza, hurkolt anyagokkal dolgozik, és sosem a díszítésre, mindig a vonalakra koncentrál. Ott dől el minden, vallja. Ruhái elegánsak és kényelmesek, a század szellemét hordozzák.

A Chanel hivatalos oldalán érdemes kicsit a korábbi kollekciókat is nézegetni, fantasztikus időutazás, vagy még sem?

S honnan az inspiráció? Elsősorban a lelkéből, de nagyon nagy hatással vannak rá barátai, az avantgárd művészek. Rengeteg időt tölt Picassóval, Cocteau-val, Serge Lifarral, Sztravinszkijjel, Ravellel.

S valljuk be, hogy a legnagyobb hatást a férfiak - akikkel viszonyt folytat - teszik rá. Hiszen akkor szabadul fel leginkább, amikor szerelmes. S valószínűleg ezek a férfiak inspirálják arra, hogy fantasztikus, egészen más stílusú ruhákat tervezzen a nőknek.

Coco Chanel életében is voltak nehéz pillanatok, de soha nem adta fel, mindig ment előre. Bizony volt kollekció, amelyet csak gúnnyal fogadtak, de ő akkor is visszament a szalonba és jöttek az újabb ötletek.

Tudta, hogy aki egy helyben megáll, annak vége!

Ajándékötleteim: A korábban említett filmek mellett, azért Uraim, minden nő kaphat egyszer egy Chanel parfümöt, vagy a híres láncos steppelt táskát, hogy egy Chanel kosztümről már ne is beszéljek. Még van néhány nap, s jó néhány üzlet. Chanelre fel!

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr4612781760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
a_tizenkilencedik_adventi_ertekmorzsa_a_lazado_tervezo
süti beállítások módosítása