Élet sója

Szerelmi illattörténetek - parfümök a szeretet és a szerelem jegyében

2014. november 27. - Tünde Bagó

Adventi időszakban minden a szeretetről szól, szavakba öntjük, süteménybe sütjük, ajándékba csomagoljuk és díszekbe olvasztjuk. Valójában azonban mégis az a legcsodásabb, ha egész évben érezzük, hogy szeretet vesz bennünket körül, s jelen van életünkben a szerelem. A parfümök világában sok-sok illatot találunk, amelyet a szerelem, vagy a szeretet inspirált, keltett életre. Utazzatok most velem a parfümök világába és halljatok néhány fantasztikus szerelmi illattörténetet.

Öreg épületben, éppen ebben az évben 150. születésnapját ünneplő illatszerüzletben sétálok. Milliónyi üveg, ezernyi illat, száznál is több cég kínálja a termékeit. Hogyan találjam meg itt azt, amelyik éppen az én illatom? Szerencsém van, mert barátnőm, aki kozmetikusként dolgozik az illatszer üzlet emeletén, megpróbál bevezetni ebbe a különleges világba.

Mesélj nekem az álmaidról, a vágyaidról! – mondja, s pillanatnyi habozásom alatt kifejti, hogy a parfüm választásakor a legfontosabb, tudjuk mire vágyik a betérő vendég, legyen az nő vagy férfi.

Mikor szeretnéd használni a parfümöt? – kérdezi, mint a második legfontosabb válaszra várva. Egy nőnek legalább három parfümre, háromféle illatra van szüksége. Egyre a munkához, egyre az esti programokhoz, egyre pedig a laza kikapcsolódáshoz. Mindegyik tevékenységnek más a célja, s ez a cél határozza meg az illatot. Más illatot viselünk, ha állásinterjúra megyünk, mást, ha éppen hódítani szeretnénk, s megint mást, ha baráti társaságban vacsorázunk. Az illat adhat erőt, magabiztosságot viselőjének – ahogyan a legtöbb férfi parfüm is ezt próbálja kifejezni. Ugyanakkor hangsúlyozhatja a női gyengédséget. S nemcsak az önkifejezés miatt nem lehet kihagyni a megfelelő parfüm kiválasztását, hanem a környezet miatt sem. Egy baráti vacsora alkalmával, az erőteljes, nehéz parfüm zavaró lehet a társaságnak, vagy egy állásinterjún a nem megfelelő illat negatív hatást válthat ki a leendő munkáltatóból.

Emésztgetem a hallottakat és kezdem érezni, hogy ez a világ számos bejegyzésre adhat még lehetőséget, amikor kezében egy finom, kecses üveggel áll meg mellettem.

parfüm

A parfümválasztás harmadik fontos pillére, a történet. Meg kell ismerni a parfümgyártó céget és a parfümök történetét. Mindegyik parfüm egy történet, s olykor a történet adja meg azt a végső lökést, amellyel eldől, hogy az az illat hozzánk tartozik.

A parfüm is egy művészeti alkotás, amelybe alkotója szívét és lelkét adja bele. Az egyik legrégebbi cég, a Guerlain alapítóját Pierre-François-Pascal Guerlaint barátnőm művésznek tartja. Az illat művészének. Monsieur Guerlain Párizsban alkotott, 1828-tól kezdte illatkreációit saját kis üzletében árulni, majd az igazi sikert az 1853-ban III. Napóleon feleségének Eugénia császárnénak bemutatott parfümje – azaz kölnivize –, az Eau de Cologne Imperial hozta meg számára. A napóleoni méhecskemintával díszített üvegcsébe – amelynek pontos mását a svájci Napóleon múzeum fürdőjében is láthatjuk – zárt parfüm illata tökéletesen találkozott a császárné ízlésével, aminek eredményeképpen elindultak a „fenséges” megrendelések: Monsieur Guerlain Európa valamennyi birodalmának hivatalos udvari parfümkészítője és szállítója lett.

Leszármazottai generációkon át, nemcsak a létrehozott üzletet, hanem a tehetséget is – amely az illatok összeállításához szükséges – örökölték.

Három nagy kreáció átfogja a Guerlain történetét a szeretet és a szerelem illatával. Az első a Monsieur Guerlain fia, Aimé Guerlain által 1889-ben komponált Jicky, a parfümkészítés történetében korszakalkotónak számított, mivel elsőként használtak olyan technológiát, mely lehetővé tette, hogy tiszta és erőteljes illatú kivonatot nyerjenek a virágokból. Ez az első illatkompozíció, mely a parfüm nevet viselhette. Az első kivonat, avagy koncentrátum szintetikus olajokat is tartalmazott, és modernitása felülmúlta minden addigi illatét. A Jicky egy életen át tartó, beteljesületlen szerelemnek állít emléket. Aimé szerelmes volt egy angol hölgybe, Jickybe. Fájdalmas, viszonzatlan szerelem volt az övék, amelynek Aimé ezzel a parfümmel állított emléket.

Összetétele: levendula, bergamott, vanília, rozmaring, tonkabab, bőr, szantál, fűszerek

Különleges története van a Mitsouko parfümnek is, amelyet 1919-ben alkotott a Guerlain akkori művésze. Mitsouko egy férjezett japán nő volt, aki beleszeretett egy angol tisztbe, s őrlődött a szerelmi háromszögben. Az illat egy erős nő titkos érzelmeiről tanúskodik. A mai kor hölgyeinek kissé erőteljesnek, öregesnek tűnhet ez a citrusos-gyümölcsös illat a benne lévő tölgymohával.

Összetétele: citrusok, jázmin, bergamot, rózsa, lila orgona, barack, jázmin, ylang-ylang, rózsa, fűszerek, ámbra, fahéj, tölgymoha, vetiver

A Guerlain harmadik nagy klasszikusa a Jacques Guerlain által 1925-ben komponált Shalimar. A parfüm ihletője egy csodás szerelmi történet volt, melynek a Taj Mahalt is köszönhetjük. Jacques elment Indiába, Agra városába, s a Taj Mahal előtt állva mesélték el neki I. Jahan sah és Mumtaz Mahal szerelmi történetét. A Sah-nak ő volt a harmadik felesége, de mindhárom közül a legkedvesebb. Nagyon bizalmas, mély kapcsolatuk volt. Mumtaz Mahal elkísérte még a hadjáratokba is férjét. Egy utazás során, tizennegyedik gyermekének születése közben az imádott asszony meghalt és a Sah elvonult egy évre gyászolni. Visszatértekor elhatározta egy mauzóleum és egy sírkert építését felesége tiszteletére. A mauzóleum lett a Taj Mahal, a sírkert pedig a Shalimar-kert, amelynek jelentése a Szerelem temploma.

A keleti parfüm összetétele: citrom, bergamott, mandarin, jázmin, májusi rózsa (Rosa majalis), vaníliavirág, vetiver, benzoén, szantálfa, tonkabab, vanília, írisz, civet, opoponax (édes mirha), bőr, Peru-balzsam, ámbra

Nem éppen könnyű illat, de romantikus hölgyeknek kiváló.

Miután három szerelmi történeten keresztül lovagoltunk, s megismertünk három illatot, amelyek már eredeti formájukban ugyan nem, de kicsit modernebb változatukban még megtalálhatóak az üzletekben, javaslom Hölgyeim, hogy a fenti cikket felejtsétek nyitva a számítógépeteken, vagy kinyomtatva az asztalotokon, hiszen jön a Karácsony. A kiválasztásra azonban szánjatok időt, próbáljatok ki mintákat. Barátnőm, aki mondhatom ért hozzá, azt ajánlja, hogy este fürdés után csöppentsetek a mintából alkarotokra, s reggel ébredés után illatozzátok meg. Ekkor eldől, hogy ez a ti illatotok, vagy sem!

Jó kutakodást az illatok világában!

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr1312781816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
szerelmi_illattortenetek_parfumok_a_szeretet_es_a_szerelem_jegyeben
süti beállítások módosítása