Élet sója

12 esemény 2014-ből, amit 2015-ben látni kell

2014. december 27. - Tünde Bagó

Minden év végén olyan érzésünk van, hogy annyi mindenre nem futotta ebben az évben az időnkből. Annyi jó programból maradtunk ki, s még többre mondtuk, hogy majd jövőre biztosan elmegyünk és megnézzük. Álljon most itt 12 olyan kulturális esemény, amelyet ha 2014-ben ki is hagytunk Magyarországon, 2015-ben bepótolhatjuk.

havi programok

Január – a Fergeteg hava

"Hogyha szépen fénylik Vince, Megtelik borral a pince."

Január 22-én ünnepeljük Szent Vince napját, amely egybe esik a Magyar Kultúra Ünnepével is.
Szent Vince a borászok védőszentje, így ezen a napon a szőlőtermelők nagyon figyelik az időjárást, s reménykednek, hogy a Nap kibújik a felhők mögül és így jó termésre számíthatnak. Ha netán köd ül a határra, akkor az ősszel a szüret gyengének ígérkezik. Amennyiben szép időre virradnak, a nap során Szent Vince nevére áldomást isznak, este pedig örömtáncot lejtenek. Ezt a hagyományt sok helyen a mai napig őrzik. Balatonfüreden már évek óta megrendezik a Vince-napi Borünnepet, ahol a borászok mellett mi, akik „csupán” egy jó pohár borral szeretnénk ünnepelni is jól érezhetjük magunkat.

Február – Jégbontó hava

Ez az a hónap, amikor először csillan fel a remény a tél távozására és a tavasz érkezésére. Mohácson egyenesen el is égetik a telet, koporsó formájában egy máglyán. Minden évben zajosabb és „rémisztőbb” busók, jankelék és maskarák jelennek meg a városban az utcákon, vagy csónakban a Dunán. A busójárást erősebb idegzetűeknek mindenképpen látni kell. Amennyiben 2014. februárjában nem volt részünk benne, akkor 2015. február 12-17. között szervezzünk egy kirándulást Mohácsra.

Március – Kikelet hava

A Kikelet havában bőrünkön érezzük a napsugarak melegét, s óvatlanul is beférkőzik tudatunkba a kérdés: Hova menjünk nyaralni ebben az évben. A legjobb hely a tájékozódásra és az álmodozásra az Utazás kiállítás, amelyet minden évben február végén és március elején rendeznek a Hungexpo területén.

Április – Szelek hava

A tavaszi szél gazdag programmal hozza el a Budapesti Tavaszi Fesztivált minden évben. Már 2014-ben is nehezen lehetett kihagyni a Pannon Filharmonikusok és a Szegedi Kortárs Balett közös estjét, Sebestyén Márta koncertjét vagy a fergeteges Rameau koncertestet, de 2015-ben még nehezebb dolgunk van. Aida, vagy Amadinda és Muzsikás, Fassang László vagy Erika Naganuma, s akkor még ott a Budafoki Dohnányi Zenekar és a Szegedi Kortárs Balett különleges estje a Carmina Burana testvére a Catulli Carmina előadásával.

Május – Ígéret hava

Ez az a hónap, amikor már minden porcikánkban pezseg a nyár. S aki 2014-ben ellátogatott a Budapesti Salsa Fesztiválra, ahol neves oktatóktól tanulhatott, vagy salsa DJ-k keverte buliban pezsegtette vérét, az 2015. májusának utolsó hétvégéjén sem hagyhatja ki, sőt magával viheti azokat is a profik táncparkettjére, akik még soha nem táncoltak salsát.

Június – Napisten hava

Meleg és csillogó napfény helyett, bőrünket simogató nyáresti hangulatban nézhettük meg 2014-ben és nézhetjük meg 2015-ben is (nemcsak júniusban) a lőkösházi Bréda kastély falára vetített fényjátékot, amelyről itt már korábban is olvashattatok. Baráti programnak sem utolsó, s a család minden tagja is garantáltan élvezi, hogy részese lehet a száz éves park magányában a kastély álmának néhány kilométerre Gyula városától.

Július – Áldás hava

Áldás ez a hónap annak, aki Szegedre látogat. 2014-ben Elfújta a szél Szegedre Zorbát, a görögöt, hogy karját nyújtsa a Csárdáskirálynőnek és megvívjon Háry Jánossal, de végül mégis a Mamma Mia ifjú szerelmesei nyerték meg a lehetőséget, hogy 2015-ben ismét ott legyenek a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Álarcosbálra hívják ők a Nyomorultakat és Abigél híveit, amely bál végül a Tévedések vígjátékává alakul át.

Augusztus – Új kenyér hava

Villámként cikáznak az augusztusi estékbe Beethoven darabjainak hangjai Martonvásáron évtizedek óta. Különös hangulata van a kastélyparkban egy tó közepén álló szabadtéri hangversenyteremnek. A „hangversenyteremhez” mocsári ciprusokon, páfrány fenyőkön, hársakon, juhar és platán fákon keresztül vezet az út. A szigeten Beethoven szobra elé települ a zenekar, a közönség pedig a fák alatt elhelyezett széksorokon élvezi a zenét. Ez a koncert más, mint a Zeneakadémián, itt nemcsak a zeneszerző, a karmester és a zenekar játéka adja az élményt, hanem az is, amit a természet tesz hozzá egy-egy darabhoz. A csicsergő madarak, a távolban zakatoló vonat, a reccsenő faág és a szél suhogása. Kihagyhatatlan élmény zenét kedvelő, Beethovent szerető emberek számára.

SzeptemberFöldanya hava

A tradicionális zsidó kultúra elemeiből építkező multikulturális programokkal lép évente színpadra a Zsidó nyári fesztivál a Dohány utcai Zsinagógában. Ebben az évben A hegedűs a háztetőn, Horgas Eszter és a jazz, a klez-jazz amerikai fenegyereke, Frank London, s Leonard Cohen dalaival fellépő Zorán előadásai a biztosíték arra, hogy 2015-ben is érdemes a programot várnunk itt.

Október – Magvető hava

Magvetés helyett magkeresés, azaz szarvasgomba vadászat a Szalajka-völgyben, Szilvásváradon. A program része a szarvasgomba-kereső kutyák országos versenye, illetve a szarvasgomba és a szarvasgombás termékek bemutatója és vására. A talált zsákmány kiértékelése után az ínyencek megkóstolhatják a szarvasgombából készült különlegességeket. Potyázzunk kicsit októberben Szilvásváradon.

November – Enyészet hava

Ne adjuk át magunkat novemberben sem az enyészetnek, legyen akár köd, akár fagy, hanem pattanjunk fel a Márton-napi Gyertyafény-expresszre, ha már 2014-ben lemaradtunk róla. Az expressz nosztalgia étkezőkocsijában Márton-napi vacsorát szolgálnak fel, majd a szalonban zenei élményekkel szórakoztatják az utasokat, miközben zakatol a „gőzős”.

December – Álom hava

Az álom havát átkeresztelhetnénk édes hónapnak is. Ilyenkor minden a sütemények, bon-bonok körül forog. A Csokoládé múzeumban egy csokoládétúra keretében történelmi utazást is tehetünk, s akár saját csokoládénkat is elkészíthetjük karácsonyra. Ha 2014-ben kihagytuk, akkor 2015-ben ne tegyük, garantáltan édes élmény lesz a családnak.

Jó szórakozást kíván az Élet sója 2015 minden fesztiváljához, koncertjéhez, gasztronómiai és hagyományőrző programjához!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr2412781862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beate Eller 2014.12.28. 18:15:39

Nagyon jó Köszi

Bagó Tünde 2015.01.04. 10:05:22

Örülök, hogy tetszett!
12_esemeny_2014-bol_amit_2015-ben_latni_kell
süti beállítások módosítása