Élet sója

A három legjobb útitárs

2015. január 25. - Tünde Bagó

 Az utazások előkészületeihez szorosan hozzátartozik, hogy keressünk egy jó útikönyvet. Sokan mondják, miért költsek könyvre, ha már itt van az internet. Tapasztalt utazóként tudom, hogy az internet bizony nem mindig és nem mindenhol működik kifogástalanul, ilyenkor nagyon bosszantó lenne, ha nem lenne velem egy jó útikönyv. Az útikönyv piac igen nagy, sokféle művet találunk, s általában nem olcsó. Ezért is javaslom minden barátomnak, hogy már idejében gondolkodjon el az évi utazási céljain és kezdje a kiadásokat egy útikönyvvel, lehetőleg még januárban. Így ez biztosan nem az utazás előtti pénzszórást terheli majd meg. Nem beszélve arról, ha ott áll a polcunkon a könyv az áhított úti célról, akkor könnyebben is teszünk félre rá havonta.

Milyen útikönyvek váltak be nekem eddigi utazásaim során?

Elöljáróban annyit, hogy sok-sok úti célomról olvastam már élménybeszámolót, amelyek egészen más célt szolgálnak, mint az útikalauzok, útikönyvek. Sokszor egy-egy ilyen élménybeszámoló, személyes tapasztalatokon alapuló leírás teremti meg a hangulatot az adott hely meglátogatásához. Ilyen volt számomra a jól ismert Napsütötte Toszkána Frances Mayes tollából, Zsiga Henrik Utazik a család – Toszkána című kalandos beszámolója, vagy Peter Mayle könyvei Provence-ról. Ugyanakkor ezek a könyvek csak az előkészület részei, történeteken keresztül nyerünk bepillantást az adott hely életébe. A jó útikönyv egészen más célt szolgál. Szolgál, ez egy kiváló szó kifejezni, hogy mi is a rendeltetése. Kiszolgálja azt az igényemet, hogy információt kapjak a látogatásra kinézett országról, vagy városról. Nagyon nehéz műfaj, mert anélkül, hogy lexikonnak tűnjön, kell tömérdek információt átadnia.

útikönyv általános

Ennek az igénynek a kielégítésében vizsgázott kiválóra a könyvtáramban megtalálható 10-12 könyvével az Útitárs sorozat.

útitárs könyv

Sokszor dől el egy útikönyv sorsa azzal, hogy a kezembe veszem. Ha túl nagy, túl nehéz, nem tudom lapozni könnyen, akkor bizony elég nagy hátránnyal indul. Abból indulok mindig ki, hogy 3-4 órás városi séták, vagy túrák alkalmával minden grammnak jelentősége van. Az útikönyvet nem azért veszem, hogy otthon olvasgassam, hanem nálam legyen, amikor a Szent-Péter székesegyházban állok, s próbálom beazonosítani az ott található műalkotásokat.

Az Útitárs profizmusa a súlyával és formátumával kezdődik és a kiváló tartalommal folytatódik.

A könyve első részében általános ismereteket tudhat meg az olvasó az adott országról, vagy városról. Történelem, művészetek, kultúra, ünnepek, szokások, események, időjárás, kuriózumok. Egyszóval egy áttekintés, de nem befoghatatlan töménységben. Kiválóan találja meg az egyensúlyt. Ezután pedig régiókra, vagy városok esetében kerületekre osztva jön a terület bemutatása. S ebben rejlik szerintem az Útitárs igazi nagysága. Körzetekre osztva megjelennek a látnivalók, ahol szükséges, ott utcáról-utcára (rajzolt) térkép található. Még a legérdekesebb útvonalat is bejelölik, optimalizálva ezzel az időnket. Az útvonal mentén található látnivalókról részletes leírás található, amely éppen annyi, amennyit az adott helyen betudunk és be is akarunk fogni. Minden látnivaló pontos címét, nyitva tartását, webes elérhetőségét, tömegközlekedéssel történő megközelítését feltüntetik. S nem maradhatnak el a jó minőségű fotók sem, amelyek figyelemfelkeltőek. Egy-egy régiónál ott van a növény- és álltavilág bemutatása is. A könyv utolsó részében kap helyet az „Amire az utazóknak szüksége van” fejezet. Ebben a gasztronómiai kalandokra vágyóknak ajánlanak nemcsak éttermeket, hanem helyi specialitásokat is. Itt szemezgethetünk a hotelajánlásból, tervezhetjük meg a szuveníreket, kereshetünk szórakozási és sportolási lehetőségeket. Nem maradnak el a gyakorlati tanácsok sem, amelyből mindig kiderül, hogyan hívjunk mentőt, milyen vízummal utazzunk, s hogyan működnek az elektronikai eszközök.

A könyvből szinte mindenre választ kapunk az adott úti cél kapcsán, ezért a legjobb útitárs az Útitárs. A sorozatban találjuk, egyfajta kistestvérként az Útitárs TOP10 útikalauzt, amelyben kevesebb információ, de kisebb formátumban található. Rövidebb lélegzetű kirándulásokhoz ez is megfelelő kalauz lehet, bár szerintem nem ér a „bátyja” nyomába sem.

útitárs TOP10

Sajnos a sorozat tagjait nem adják olcsón, általában 7-8ezer forint között, esetleg akciósan 6ezer forintért szerezhetjük meg.

A második általam legtöbbet forgatott sorozat a Nyitott szemmel útikönyvek. Eleinte csak országokról szóló változataira találtam rá, míg manapság egy-egy régióról, vagy városról is találok könyvet náluk. S, hogy miért is szorult a második helyre? Nos, először is a súlya miatt. Általában 3-400 oldalas, kiváló papírra nyomtatott könyvről van szó, nagyobb formátumban, mint az Útitárs. A másik ok pedig, hogy időnként az az érzése az olvasónak, hogy sokat akar mondani és mégis keveset mond. Bizonyára nagyon nehéz 400 oldalba belezsúfolni egy olyan országot például, mint Németország, vagy Nagy-Britannia, de azért egyes látványosság esetében mégis kevésnek érzem az információt. Azaz, amennyiben ahhoz szeretnék átfogó képet kapni, hogy az adott országban mennyi minden található kulturálisan, művészetileg, történelmileg, gasztronómiailag, akkor ez a legjobb könyv. Ha azonban részletesen szeretném tudni például a kölni dóm építészeti stílusjegyeit, bizony máshol kell keresgélnem, nem ebben a könyvben. (Az Útitársban rajzokkal, rövid leírásokkal egy dupla oldalon biztosan megtaláljuk a kölni dóm részletes építészeti leírását.)

Nyitott szemmel

S mégis itt van a második helyen ez a sorozat. Igen, mert egy körutazásnál, vagy egy országon belül körutak tervezésénél elengedhetetlen társ lehet. Felépítése nagyban hasonlít a többi útikönyvhöz, azaz az első részben részletes történelmi, kulturális ismertetőt találunk, kifejezetten az adott ország erősségeire koncentrálva. Ezt követően jön a régiók egyenkénti bemutatása, térképekkel (részletes várostérképekkel is), kiváló minőségű fotókkal. Nekem nagyon tetszenek a „Mit kell tudni?” és a „Miniesszék” részek, amelyek egy-egy kuriózumot emelnek ki az ország életéből, történelméből, kultúrájából. S ebben a könyvben sem maradnak el az Úti tippek, amelyek hasznos információval szolgálnak az utazáshoz.

Az országokról szóló könyvek ára valamivel kevesebb, mint az Útitárs könyveié, de még így is 5-6ezer forint körül mozognak. A városokról szólókhoz már 3-4ezer forintos áron is hozzájuthatunk.

A bronzérmes útikönyv a könyvtáramban a National Geographic városkalauzai.

NG Madrid

Manapság persze már vannak egész tájegységről és országokról szóló részei is, de nekem igazán a pár napos városlátogatásokhoz jött be. Nincs semmi gond a súlyával, főleg, ha térkép helyett is használjuk. Áttekintő és részletes, kihajtható térképeket találunk benne. A városokat régiókra osztja, így segítve az eligazodást. Az információk mögött a National Geographic jól informált utazói állnak, sőt esetenként a helyben lakó szerző személyes tapasztalatai (pl. London). A kerületek látványosságait jól összefoglalja, de korántsem közelíti meg részletességében az előző két sorozat műveit. A hasznos információk, éttermekről, szórakozási lehetőségekről mindegyik kötetben kiválóra sikerültek. Amennyiben csak néhány napos városlátogatásra érkezünk, s inkább szórakozni szeretnék a néhány főbb látnivaló megismerése után, akkor ez a tökéletes útitárs.

Árában is elfogadható, hiszen már 3ezer forint körül megkapjuk, akciósan akár 2ezer forintért is kínálják.

Remélem sikerült egy kis segítséget nyújtanom az útikönyvek gazdag világában való tájékozódáshoz.

Nektek melyek a kedvenc útikönyveitek? Osszátok meg velem itt hozzászólásban!

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr6012781882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ildi76 2015.01.26. 13:33:52

Nalam az Utitars az abszolut listavezeto, ha konyvrol van szo. Emellett egyre tobbszor nyomtatok ki jol megirt utibeszamolot a netrol, vagy tobb beszamolobol csinalok egy sajat listat, es azt viszem magammal 3-4 A4-es lap formajaban. Konnyebb, mint egy konyvet cipelni es azokat az infokat tartalmazza, amire szuksegem van.

Bagó Tünde 2015.01.26. 13:38:36

Nagyon tetszik az ötleted, remélem majd tőlem is kapsz olyan úti beszámolót, amit érdemes lesz kinyomtatni. Korábban írta itt egy olvasóm, hogy ő a római útjánál az én leírásomat is használta! Jó utazást! Üdv Tünde

Ildi76 2015.01.26. 13:43:27

Most bukkantam a blogodra (NLC-n keresztul) es nagyon tetszik. Pl. a 'Nemetorszag a sokszinu uticel' irasod is nagyon jo! Megnezem majd a romait is, ott meg nem jartam, de rajta van a listan. :)

Bagó Tünde 2015.01.26. 14:36:30

Köszönöm, s örülök, hogy tetszik! Igyekszem továbbra is rászolgálni az olvasásra!Üdv Tünde

helyesírás 2015.01.27. 18:42:43

Kedves szerző! Éppen ma olvastam a Határátkelő blogon egy írásodat, melyben megemlítetted, hogy novellákat írsz. Nos, amennyiben ezeket a novellákat a saját anyanyelveden írod, tehát magyarul, akkor talán nem haragszol meg, de ezúton hívnám fel a figyelmedet néhány hibára. Az "élelmiszer árak" egybeírandó, tehát helyesen: élelmiszerárak. Ha pedig valóban igényes kiadványt szeretnél, akkor nem árt a központozásra is figyelni, ugyanis elég sok helyen nem használtál vesszőt, ahol pedig kellett volna. Ha bármi kérdésed van, tedd fel! Ha tudok, segítek. Tisztelettel, helyesírás
a_harom_legjobb_utitars
süti beállítások módosítása