Élet sója

Milyen bort töltsünk a vendégeink poharába?

2015. február 19. - Tünde Bagó

A téli hónapok legkedvesebb elfoglaltsága a barátok vendéglátása. Villantani valami különleges ételt, venni egy-két új konyhai kütyüt, egy jó asztalterítőt, betenni egy jó kis zenét és máris szebbek a ködös napok. Élvezem, de időnként szorongok is. Minden jó lesz? Minden ízleni fog? Jól érzik majd magukat? Élvezik majd nálunk az Élet sóját? Legutóbbi szorongásomat egy borválasztás okozta, amikor férjem nem lehetett velem a bevásárláskor. Éppen ezért kapóra jött neki ebbéli tudatlanságom és előző este elővette az összes létező boros könyvét, hogy megfelelő módon készítsen fel engem a másnapi választásra. A gyorstalpaló tanfolyamon sok érdekes dolgot tudtam meg, s arra gondoltam, miért ne adjam tovább nektek, hiszen mindenkinek jól jöhet ez az ismeretanyag.

wine-541922_640

Vágjunk bele szaporán, s lássuk a 10 legfontosabb szabályt a melyik ételhez, melyik bor illik kérdéskörben:

1. A bor és a húsok: a sült vörös húsokhoz leginkább a vörös bor illik (pl.: Cabernet Sauvignon), míg a szárnyasokhoz a fehérbor (pl.: Cabernet Blanc). - Eddig gondolom mindenkinek ment. Ugyanakkor itt fontos szabály, hogy minél fűszeresebb egy sült, annál testesebb és erőteljesebb bort kell választanunk.

2. A bor és a halak: A halakhoz legjobban egy fehér burgundi vagy egy könnyű citrusos aromájú rizling passzol.

3. A bor és a sajtok: A lágy sajtoknak könnyű borra van szüksége, például egy gyümölcsös, kissé savas, friss újborra. Egy erőteljes sajt egy testes borral harmonizál leginkább, mint például egy Shiraz. Fontos figyelni azonban arra, hogy a sajtokhoz választott vörösbornak savszegénynek kell lennie. A túl száraz fehérborok elfedik a sajt ízét, míg az édes borok felerősítik a sajtok erőteljes, sós aromáját.

4. A bor és a grillek: A grillezett, marinált húsok rostélyos ízéhez legjobban egy olyan testes, száraz bor harmonizál, mint egy barrikhordóban érlelt Chardonnay vagy egy kissé lehűtött Shiraz.

5. A bor és a wok: A gyömbér és chili csípősségét leginkább egy gyümölcsös rizling tudja ellensúlyozni. Egy kevésbé csípős ázsiai ételhez legjobban könnyed, egzotikus zamatokat felvonultató fehér bor illik, pl.: egy száraz Sauvignon Blanc.

6. A bor és a főzés: Mi illene jobban egy borhoz, mint önmaga? Azaz a főzéshez mindig azt kell felhasználni, ami később az asztalra kerül az elkészült ételhez. Nincs kompromisszum! Igaz, ami igaz, egy drága Bordeaux-iért a szívünk fáj majd, amikor a lábasba öntjük, de lelkünket legyezgeti majd az így készült étel sikere.

7. sav X sav = sav2: A savakat és az édes ízeket illetően három egyszerű szabály létezik: 1., Az ételek és a bor savassága megsokszorozzák egymást. 2., A főétel és a bor között elfogyasztott édességgel semlegesíthetjük az étel és a bor okozta erőteljes savasságot. 3., A savanyú íz az édessel jól harmonizál.

Egy savas karakterű dresszinggel tálalt saláta egy kevésbé savas bort kíván, például egy gyümölcsös, zöldszilvánit. Az édes süteményeket édes fehér borokkal tálaljuk, pl: jégbor vagy Tokaji. Fontos azonban, hogy a desszert édesebb legyen, mint a bor.

8. A bor és a csokoládé: Az étcsokoládékat ne kínáljuk édes borokkal, sokkal jobb választás hozzá a Portói, amely magasabb alkoholtartalmánál fogva kitűnően harmonizál a magas kakaótartalmú étcsokoládékkal. A nagyon száraz borokkal a magas kakaótartalmú csokoládéknál keserű hatást válthatunk ki, ezért nem ajánlatos ezeket tölteni a poharakba ebben az esetben. Az édes, könnyen olvadó tejcsokoládék jól harmonizálnak olyan fehér borokkal, melyeknek magas a maradék cukortartalma (édes fehérborok).

9. Magas tannin (csersav) tartalmú borok: Ilyen például a Cabernet Sauvignon vagy a barrik módon érlelt borok. Lehetőség szerint ezeket ne tálaljuk savas, keserű, vagy csípős ételekhez, mivel a magas tannintartalmuk miatt még keserűbbnek és nyálkahártya összehúzónak érezheti a megkínált vendég az ételt. A nehéz, magas tannintartalmú vörösborok jól illenek a nehéz, zsíros ételekhez, könnyebbé teszik azokat.

10. Nincsenek szabályok: Amennyiben valaki már kifejlesztette a saját ízlését, figyelmen kívül hagyhatja a fenti szabályokat. A vendéglátás esetén azonban nem biztos, hogy mindenki a mi szájízünkkel ért egyet. Kössünk egészséges kompromisszumokat és ne csak a vendégeknek vegyünk bort, hanem egy csöndes szombat estére csak úgy magunknak is. Módjával soha nem árt, s a vörösbor antioxidánsai még a szívünket is védik.

 Egészségünkre!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr2412781892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
milyen_bort_toltsunk_a_vendegeink_poharaba
süti beállítások módosítása