Élet sója

A legjobb szabadtéri színpadok Magyarországon

2015. június 30. - Tünde Bagó

A nyár elmaradhatatlan része az esti, szabadtéri szórakozás. Koncert, színház, kabaré, mindegyik kicsit más hangulatú lesz egy szabadtéri színpadon. Amíg a kőszínházban, vagy koncertteremben a legfontosabb a háttérzajok kiszűrése, addig a szabadban beépülnek a környezet hangjai, a fák susogása, a madarak esti mulatsága, s a távolban kürtölő pesti gyors. Ezek az esték azonban ünnepek számunkra, hűsítőek a nyári melegben, s feltöltőek a szabadság alatt. Magyarországon virágzik a szabadtéri színpadkultúra. Szerencsére! Várakban, tavakon, tereken, parkokban, domboldalakban csendülnek fel a zene és az irodalom szórakoztató hangjai. A teljesség igénye nélkül, erősen saját ízlésemnek és tapasztalataimnak alávetve állítottam össze egy listát arról, hogy szerintem, melyek Magyarország legjobb szabadtéri színpadai. A nyár java még előttünk, jegyek is kaphatóak még a legtöbb helyen, úgyhogy pörögjetek rá a témára, s irány a szabadba este, egy kis kulturális miliőt magunkba szívni.

1. Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Zene, zene, zene -na jó meg táncjáték. A szigeten ezen a nyáron vendégszerepel a Tosca, Sába királynője, Carl Off Carmina Burana-jára játszanak testük minden izmával a táncosok, de fellép Koncz Zsuzsa és Miller Zoltán is. A víztorony felügyelete alatt, fenséges zöld növények között, kissé már ókor színházakat idéző módon élvezhetjük a jobbnál-jobb produkciókat.

margitsziget_600x252.jpg Fotó forrása: www.liners.hu


2. Beethoven-estek Martonvásáron a Brunszvik kastélyban

Van egy kastély Budapesttől alig 20 km-re, a kastélynak gyönyörű parkja, a parknak kis tava, a kis tónak csöppnyi szigete, s a csöppnyi szigetnek egy nagyszerű hangversenyterme, amelyhez az öreg fák adják az árnyékot. Minden évben július végén és augusztus elején három koncertet adnak a Nemzeti Filharmonikusok. Ebben az évben Beethoven II., VII., és IX. szimfóniájából részleteket, románcai közül néhányat, s zongoraversenyeiből kettőt hallhat a közönség. A hangulatról egy korábbi cikkemben itt olvashattok.

Martonvsri_koncert_5.jpg Fotó forrása: Nemzeti Filharmonikusok


3. Vár- és tószínpad, Gyula

A fürdőváros romantikus vára nemcsak mint háttérdíszlet, hanem, mint színpadot befogadó épület is megnyit a nyári, szabadtéri programok kedvelői előtt. A tó- és a várszínpadon Shakespeare kapja a főszerepet, Cserhalmi György, mint Hamlet lép színpadra, de látni lehet majd az Othellot egy chillei társulat vendégelőadásában, s újra érkezik a kiváló jazz énekesnő, Caroll Vanwelden, aki Shakespeare szonettjeit zenésítette meg. Humorban sem lesz hiány, mert fellép a L’art pour L’art Társulat. Jazz és blues fesztivál és Erkel zenéje aranyozza be a Gyulára látogatók nyarát.

gyula_600x305.jpg Fotó forrása: www.gyulaivarszinhaz.hu


4. Szegedi Szabadtéri Játékok

Az egyik leghíresebb szabadtéri színház, amelynek az alföldi egyetemváros ad otthont 1939 óta (igaz a II. világháború kezdetétől  1959-ig nem működött) vonzza a legnagyobb művészeket, rendezőket, s közönségüket. Az elmúlt évben nagy vitát kiváltó színpad elhelyezés (2014-ig a Dóm előtt állt a színpad, tavaly óta áthelyezték szembe) még nagyobb, mutatósabb, különleges technikát kívánó darabok megvalósítását tette lehetővé. 2015 fő produkciója, Az álarcosbál nemcsak a monumentális díszletek miatt, hanem a bálkirálynőt alakító Katharina Witt, olimpiai és világbajnok műkorcsolyázó személye miatt is különleges lesz. A tavalyi évad nagy sikerű Mamma Mia produkcióját ismét műsorra tűzik, s megtudhatjuk hogyan mutat a nagy klasszikus, az Abigél a szabadtéri színpadán. A hollywoodi díszleteket is felülmúló látványvilággal búcsúzik a szabadtéri 2015-ben, s ez nem más, mint a musicalirodalom egyik legnépszerűbb műve, A nyomorultak, Szirtes Tamás rendezésében. (A szabadtéri kistestvére, az Újszegedi Szabadtéri Színpad műsorát is érdemes átböngészni, mert igazi csemegéket kaphatunk el egy-egy nyári estén.)

szeged_600x400.jpg Fotó forrása: www.szegediszabadteri.hu


5. Nagyerdei Szabadtéri Színpad - Debrecen

Hatalmas erdei fenyők és kocsányos tölgyóriások között olyan művészóriások lépnek fel ezen a nyáron Debrecenben, mint Gálvölgyi János, Molnár Piroska, Szombati Gyula, s fiatal művésztársaik, mint Schell Judit, Csányi Sándor, Szabó Kimmel Tamás. Színház, bohózat, vígjáték, cirkusz, musical, tánc - aki itt nem talál a saját ízlésének megfelelő műsort, az máshol se keressen.

debrecen_600x300.jpg Fotó forrása: www.debreceniszabadteri.hu


6. Tihanyi Szabadtéri Játékok

A szabadtéri színpad a csodálatos Belső-tó fölött magasodik Tihanyban. A Balaton és a levendula illatával, a tihanyi visszhanggal és kellemes nyári esték szellőjével fűszerezi meg az előadásokat minden pénteken és szombaton a természet. A Budapest Bár, a Csík zenekar, a Benkó Dixiland Band biztosíték jó a koncertekre, az Experidance produkció hozzák a jobbnál jobb táncelőadásokat, miközben a gyermekekről sem feledkeznek meg.

tihany_600x450.jpg Fotó forrása: www.tihanyiszabadterijatekok.hu


7. Szarvasi Vízi Színház

Közép-Európa szívében, Békés megye kapujában új szabadtéri játszóhely született 2011 júniusában. Szarvason, a festői szépségű Holt-Körös partján egy különleges atmoszférájú, közel ezer ember befogadására alkalmas színházat adtak át. A Szarvasi Vízi Színház Magyarországon egyedülálló építészeti megoldásként egy finoman stilizált várkastély és egy amfiteátrum szelíd ötvözeteként épült fel egy remekbe szabott új gyalogos fahíd szomszédságában. A békéscsabai Jókai Színház művészei minden nyáron különleges előadásokkal örvendeztetik meg a Körösök vidékére érkezőket. Ebben az évben színpadon lesz a Páratlan páros, Bernarda Alba háza, egy Lackfi János mesedarab, egy zenés komédia a Republic együttes dalaival, musicalek, táncprodukciók és vígjátékok sora.

szarvas_600x450.jpg Fotó forrása: www.viziszinhaz.hu


 8. Pécsi Nyári Színház

A pécsi Bazilika szomszédságában, a Káptalan utcai szabadtéri színpadot ezen a nyáron a humor, a nevetés és a zene önti el. Látogatóba jön Charley nénje, a L’art pour L’art Társulat, Lulu és Emil, két rabló Koltai Róbert társaságában, a Hair, Mikó István és botrányhősei. Figyelemfelkeltő produkciónak ígérkezik Böhm György bohózata a Vészhelyzetben, avagy a család ellen nincs orvosság.

p__cs.jpg Fotó forrása: www.pecsinyariszinhaz.hu


Ezek az én személyes kedvenceim a nyárra, de aki még szeretne mazsolázgatni a több tucat szabadtéri színpad kínálatából, az látogasson el erre a gyűjtőoldalra, ahonnan könnyen továbbjuthat a színházak oldalára.

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr1812781974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
a_legjobb_szabadteri_szinpadok_magyarorszagon
süti beállítások módosítása