Élet sója

A 12 legkisebb európai állam

2015. október 08. - Tünde Bagó

Amikor az utazási mánia már a családra is kiterjed, akkor mindenki jobbnál jobb ötletekkel áll elő. Így történt, hogy férjem azt mondta, szeretné látni Európa legkisebb államait. Gyorsan neki is láttunk a megvalósításnak, hiszen csak 5 van, amelyet mi igazán kicsinek ítéltünk: San Marino, Lichtenstein, Andorra, Vatikán, Monaco. Egészen addig, amíg meg nem láttam a német GEO magazin felsorolását Európa 12 legkisebb államáról, köztük olyanokkal, amelyekről nem is gondoltam, hogy önálló államalakulatok. Így a mi listánk is kibővült, s kicsit el is szomorodtam, mert eddig azt hittem, hogy már több, mint felét bejártuk a miniállamoknak, s most kiderült, hogy csak egynegyedét. :-)

Mutatom először azokat, amelyek meglepetést okoztak nekem, majd a kedvenceket követik a már látott helyek, s +1, amelyet valamiért kihagytak a GEO-nál. 

Man szigete

Man szigete, ahogy a Csatorna-szigetek is a brit koronához tartozik, de nem része az Egyesült Királyságnak és az EU-nak sem. Az idilli sziget Nagy-Britannia és Írország között helyezkedik el, s három különlegessége is van. Az egyik a változatos dombsággal szabdalt tájat megszínező pusztai virág a hanga, a másik a felbőgő motorhangok. Az utóbbi a nyár első felében kezdődő, s két hétig tartó, nemzetközi motoros bemutatóval indul, amelyet a világ legöregebb és legvitatottabb motoros versenye követ, több, mint 200 résztvevővel. S a harmadikra talán azok emlékeznek, akik angol tanulmányaik során olvasták a történetet a Man-szigeti macskáról, amelynek hiányzik a farka. A macskák gerince egy természetes mutáció következtében megrövidült, ezért farkuk csonka vagy hiányzik. Érdekes legendákról hallhatunk majd a szigeten, hogyan is történhetett ez a különleges változás.

dreamstime_xs_38609439

Feröer szigetek

Feröer a dán koronához tartozik, de 1948 óta messzemenő autonómiával rendelkezik, s a királyságon belül egy egyenrangú nemzet, éppen úgy, ahogyan Grönland. A szigetcsoportot hangos kritikával illetik a nemzeti hagyománynak számító delfin mészárlás miatt. A Skócia és Izland között, az Atlanti-óceánon fekvő sziget természeti adottságai azonban páratlanok. Mindössze 48 ezer lakos és 1400 négyzetkilométer, de 18 szigetecske. Több száz méter magas sziklafalak talán a világ legfrissebb levegője, a mindig közelben lévő tengerpart és a főváros középkori, fűvel benőtt tetejű házai bakancslista gyanúsak.

faroes-584487_640

Åland

Hogyan lehet élni 6700 földdarabon? Az Åland szigetek lakóinak sikerül a Finnország és Svédország között elterülő Botteni-öbölben. Az ország valójában Finnországhoz tartozik, de a lakosság túlnyomó része a svédet beszéli, s a politikai pártok teljes függetlenséget élveznek. A kajakosok paradicsoma, akiknek számtalan kemping áll a rendelkezésére. S aki kevésbé szereti a vizet, annak a kerékpár a legjobb lehetőség a táj felfedezésére - az utcák üresek, emelkedő viszonylag kevés, a mezők és az erdők élénk színekben pompáznak, s csodás tengerpart szinte mindenhol feltűnik a háttérben.

aland-468429_640

Csatorna-szigetek

A La Manche csatornában, Franciországhoz közel találhatóak a Csatorna-szigetek, amelyek politikailag teljesen önállóak, de a brit korona fennhatósága alá tartoznak. Guernsey és Jersey a két legnagyobb, de még több kisebb is körülveszi őket. A 164 ezer lakos - akik a saját földjüket kabátujj szigetnek nevezik - nagyobb hányada a két nagy szigeten él.

Jersey igazi turistaparadicsom, hiszen napos, fantasztikus homokos tengerpartjai, elképesztő sziklái és vadregényes túraútvonalai vannak. A kultúra kedvelői azonban kerüljék el messziről, mert az egyetlen kulturális látnivaló a fővárosban, Saint Helier-ben az impozáns Erzsébet erőd.

jersey-675010_640

Athos

Aki a Görögország északi részében, a Chalkidiki-félszigeten elterülő Athosz-hegyi köztársaságba szeretne utazni, annak férfinak kell lennie. Az autonóm kolostor-köztársaság kolostorai közelébe a nők nem mehetnek, sőt még a nőnemű állatok is ki vannak tiltva. A látogatók a 335 négyzetméteren 20 kolostort és teljes nyugalmat találnak.

mount-athos-90616_640

San Marino

A világ legrégebbi köztársaságának látogatását nem lehet kihagyni az olasz tengerpartra igyekvőknek. A Monte Titanon egyensúlyozó erőd és kolostor - amelyet alapítója az üldözött keresztények befogadására alapított - tornyai kémlelőként tekintenek a 61 négyzetkilométernyi országot körbeölelő Olaszországra. 

san-marino-107322_640

Málta

A Máltai Köztársaság nemcsak a búvárok közkedvelt vadászterülete, s a régi templomok otthona, hanem a filmesek paradicsoma is. Tengerpartjait a sziklák olyan durván szabdalták meg, hogy utánozhatatlan látképet adnak a szigetországnak. Itt forgatták a Trónok harca című filmet is, sok-sok társával együtt. Málta az Európai Unió legkisebb állama, s nem a megszokott strandolós, napozós turisták paradicsoma.

malta-241251_640

Andorra

A Pireneusokhoz préselt kicsinyke országot nemcsak azok a turisták látogathatják, akik kedvezően szeretnének vásárolni (vámmentesség), hanem a téli sportok kedvelői is. A legnagyobb csúcsok, több, mint 65, mindannyian meghaladják a 2000 métert, s októbertől április végéig nyújtanak lehetőséget a siklás szerelmeseinek. Andorra a legnagyobb európai törpeállam, s azt mondják róla, hogy a katalán kultúra "esszenciája".

dreamstime_s_54451755

Gibraltár

Royal Mail feliratú postaládák, Bobby-k (rendőrök) posztolnak az utcákon, piros telefonfülkék álldogálnak és az utcai büfék "fish and chips"-t kínálnak. Éppen csak az időjárás nem angliai. Ez Gibraltár, az angol királyi kolónia kedvelt lakhelye. Aki ide utazik, annak számítania kell arra, hogy a napsütésen, a kedvező vásárlási lehetőségeken túl, csak az Európában egyedülállóan szabadon élő majmok keltik majd fel az érdeklődését. No azért a város alapját képező 425 méter magas mészkőszikla és a felbukkanó marokkói partok megérnek talán egy látogatást a brit tengerentúli városállamba.

gibraltar-50863_640

 

Liechtenstein

Európa negyedik legkisebb államát pénzért vásárolta meg a Liechtenstein-ház a XVII. században, s hercegei körül mindig is érdekes történetek keringtek. Erről itt a blogon már olvashattatok egy cikket. A miniállamban a turista szemével nem Vaduz, a főváros a legnagyobb attrakció, hanem a szebbnél szebb túraútvonalak, összesen 400 km hosszan. A legizgalmasabb és szeretnivalóbb a 48 km-es liechtensteini panorámaút, Malbun településről indul, s helyenként vad ösvényeken vezet, át az Augsten hegyen, a Három nővér hegyláncig.

_DSC4233

Vatikán

A 0,44 négyzetkilométer és az 1000 ember igencsak a legkisebbek közé sorolja az egyházi államot, nemcsak Európában, hanem a világon is. Saját tapasztalatból mondhatom, hogy az itt felfedezendő Szent Péter székesegyház, vagy a Sixtusi kápolna - még azok számára is, akik nem e hit követői - fantasztikus élményt nyújtanak. S, ha még a művészetek iránt is érdeklődünk, akkor ellentétben méretével, a legtöbb időt töltjük majd itt. Ami miatt mi még egyszer visszamegyünk, azok pedig a kertjei. S, ha egy jó római útitervre van szükségetek, akkor itt a blogon azt is kaphattok. 

vatican-182163_640

Monaco

A legnépesebb állam a Földön, hiszen 18.500 lakos jut egy négyzetkilométerre. S mégsem éreztem zsúfoltnak, sem nappal, sem éjjel. Az utcákon érezhető luxus, a távolban pedig az érintetlen természet. A napközben strandoló gazdagok este a kaszinóban játszanak, amelynek épületét egyetlen turista se hagyja ki, ha erre jár. Kedvcsinálónak olvassátok el cikkemet a kaszinó épületéről itt. A játékon túl az autók kedvelőinek kötelező a látogatás III. Rainer herceg magán veteránautó gyűjteményéhez.

monte_carlo_casino_small

Luxemburg

Mi még azért a törpeállamok közzé sorolnánk ezt az európai nagyhercegséget, amely jelentős szerepet játszik az európai politikában és pénzügyi világban. Sokan észrevétlenül hagyják, holott fővárosa Luxembourg aprócska területén sziklás városrészek, kertek és folyók mentén barangolhatunk. Katakombákat csodálhatunk, miközben egyszerre élvezzük a francia könnyedséget, a német precízséget és a luxemburgi eleganciát. A városon túl az Ardennekben megbúvó várjai igazi csemegék a kulturális kalandoroknak. Luxemburgról itt a blogon is olvashattok egy szokatlan írást.

01

Fedezzük fel hát Európa legkisebb államait! Kalandra fel kedves Olvasóim!

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr9512782018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Varga-Spongya Schulz Vercsi 2015.10.12. 08:59:30

Ezek közül csak Andorrában jártam, de egy életre beleszerettem. Az biztos, hogy egy csoda :)

Bagó Tünde 2015.10.12. 09:02:34

Köszönöm a hozzászólást! Nekem is a bakancslistámon van Andorra. Nagyon szeretném látni. :-)

Varga-Spongya Schulz Vercsi 2015.10.12. 10:35:34

Mindenképpen javaslom! Mi nászúton töltöttünk ott egy napot, de biztos, hogy vissza fogunk még menni. :)

Ildi76 2015.10.14. 14:06:02

A felsoroltak kozul csupan Maltan jartam. Csodas kis miniorszag, mindenkepp meger egy utat. Tervben van, hogy ujra ellatogatok oda. Guernsey es Jersey viszont mar tobbszor is megfordult a fejemben, a fenti iras igencsak kedvet adott, hogy jobban utana is nezzek.

Tibor Szilagyi 2015.12.28. 19:08:33

"melyről nem is gondoltam, hogy önálló államalakulatok" Mert nem is azok :)

Tibor Szilagyi 2015.12.28. 19:11:12

-melyről nem is gondoltam, hogy önálló államalakulatok- Mert nem is azok :)
a_12_legkisebb_europai_allam
süti beállítások módosítása