Élet sója

TOP 10 város, amelyet a zene tett híressé

2015. október 19. - Tünde Bagó

Vannak helyek a világban, amelyeket történelmük miatt látogatunk meg, vannak, amelyekhez a hangulatuk vonz, s vannak, amelyeket valaki, vagy valakik tettek híressé. Ha szeretjük a zenét, akkor viszont ezeket a legendás zenei városokat közelről is éreznünk kell. Legyen az rock, vagy pop, klasszikus vagy népzene, a következő tíz város valamelyikére garantáltan azt mondjuk majd, hogy ide el kell utaznunk hamarosan. 

Rumba, son, mambo - Havanna

A város, ahol nemcsak a bárokban esik jól a tánc, hanem az utcákon, tereken is. A város, ahol a helyiek pillanatok alatt magával ragadják táncba a turistát.

dance-739155_640

A város, ahol a temperamentumos hangzású tradícionális kubai zene, a "Son Cubano" és a modern stílusirányzat a "Nueva Trova Cubana" egyesül az életörömmel és a szerelmi bánattal. 

Ha kicsit olvasnátok még Kubáról egy ott élő magyar tollából, akkor ezt a cikkemet ajánlom!

Jimi Hendrix, Quincy Jones, Ray Charles und Kurt Cobain - Seattle

Az ismert amerikai nagyváros a Grunge zene bölcsője. De mi is az a Grunge? A szó jelentése magyarul: mocsok, piszok. Alternatív rockirányzatként is emlegetik a rock, a punk, a hard rock és az indie rock elemeket önmagában ötvöző zenei irányzatot, amelynek a fenti jeles képviselői Seattle városához így-vagy úgy kötődnek. A Nirvana rajongók Kurt Cobain halála óta folyamatosan áramlanak a washingtoni lakása előtti parkban álló padhoz, de az már régóta nem az eredeti, hiszen az Seattle-ben található. Aki a városban esténként sétálgat az számos bárból, klubból nem hall mást kiszűrődni, mint Quincy Jones vagy Ray Charles muzsikáját. 

Nemzetközi zongora verseny - Hamamatsu

A japán város, Hamamatsu, a Honshu szigeten 2014-ben a béke partja címet a zene városa címre cserélte. S hogy miért is került fel az UNESCO zenei városainak listájára ez a japán város? Itt található a japánok egyetlen hangszermúzeuma, amely a különböző évszázadokon vezeti végig a látogatóit és itt rendezik a legnagyobb nemzetközi zongora versenyt, amelyre a világ minden szegletéből érkeznek az ifjú zongoristák. 

Country zene fellegvára - Nashville

Tennessees fővárosa az USA szívében fekszik és megszámlálhatatlan lemezkiadó, stúdió telepedett meg a country zene központjában. Itt található többek között az a stúdió, a "Quad Studios" is, ahol Neil Young 1971-ben felvette az ő  szólóalbumát, a "Harvest" -t, amelyből az USA-ban a legtöbbet adtak el. Ilyenkor ősszel évről évre itt adják át a Country zenei díjakat. A városba látogató zenekedvelőknek a Broadway a Honky-Tonk-Bárral a fő attrakció. A városhoz köthető a legrégebb óta sugárzott rádió műsor, egy 1925 óta, hetente jelentkező country koncert a Grand Ole Opry koncertteremből. S itt található az a lemezstúdió is, a Historic RCA Studio B, ahol 35ezer dalt vettek már fel, s ahol Elvis Presley csak 260 dalt énekelt fel lemezre.

A popzene központja - Mannheim

A német egyetemi város 2014 óta szintén viseli az UNESCO által adományozott Zene városa titulust, s nemcsak a híres Söhne Mannheims együttes miatt, hanem az itt található Popakadémia miatt is. Mannheim már a XVIII. században is zenei központ volt, gondoljunk csak Mozartra, aki a mannheimi iskola komponistája volt. Manapság pedig olyan fesztiválok vonzzák a zenészeket és a zenekedvelőket Mannheimbe, mint a Maifeld Derby, ahol a pop, a rock, a folk és az elektro bandák találkoznak évről évre. 

Klasszikusok fenséges környezetben - Bécs

A klasszikus zene rajongói nagy hálával tartoznak a Habsburg uralkodóknak, amiért a XVIII-XIX. században annyi kiváló zeneszerzőt vonzottak az osztrák fővárosba. Mozart, Beethoven, Schubert, Strauß, Mahler - nincs is talán még egy ilyen város a világon, ahol ennyi híres komponista dolgozott. S ezek a klasszikusok koruk sajátosságaival együtt ma is ott élnek Bécsben. A Bécsi Filharmonikusokat pedig világszerte elismert zenekarként emlegetik. A város új zenei nemzedéke sem tagadja meg elődeit, gondoljunk csak Falcora, akinek a nemzetközileg is elismert slágerét, a Rock me Amadeus-t Mozart inspirálta. Aki Bécsbe látogat, annak nem lesz nehéz egy kiváló koncertet találni a városban legyen az az év bármely időszaka. 

Ahol a Jazz született - New Orleans

A XX. század 20-as éveiben virágzó kikötővárost, New Orleanst nem kell senkinek bemutatni. A születő dzsessz központja ekkor a New Orleans-i Basin Street-környéki piros lámpás negyed, azaz Storyville volt. A városban ekkoriban élő afrikaiak, európaiak és latin-amerikaiak mind hozzáadtak valamit a gazdag zenei örökséghez. Itt nevezték ezt a zenei irányzatot jazznek először. S mai napig ez a várost tekintik a jazz központjának. Ennek ékes bizonyítékai fesztiválok is, amelyekből egész évben nincs hiány a városban: "Jazz & Heritage Festival" és "Satchmo Summerfest". A jazz nagyságai mellett itt született meg a Rock 'n' Roll legnagyobb alakja is Fats Domino.

Beatles és a Guinness könyv - Liverpool

A világ legsikeresebb popzenekarának valamennyi tagja Liverpoolban született. S ezzel a várost be is emelték a popzene fellegvárai közé. A Beatles révén és a számos slágerlistát vezető dalok révén Liverpool még a Guiness rekordok könyvébe is bekerült. Egy igazi Beatles rajongó nem halhat meg addig, amíg nem járt a liverpooli Beatles múzeumban, nem sétált a Penny Lane mentén

penny-lane-252788_640

és nem látogatott el John Lennon és Paul McCartney házához.

A világ legmenőbb party helye - Reykjavik

Kék laguna - 38 fokos víz, DJ-k és izlandi bandák. Reykjavik egyik híres termálfürdőjében még ősszel is megy a buli.

blue-lagoon-569346_640

Az "Iceland Airwaves" fesztiválon minden évben több, mint 100 zenekar játszik, köztük olyan legendákkal, mint Björk, Sigur Rós és Emilíana Torrini, The Kaiser Chiefs, The Hives vagy a Fatboy Slim. Évről évre egyre több a tehetséges fiatal, amelyen nem kell csodélkozni, hiszen minden izlandi énekel vagy játszik egy hangszeren.

A Blues, a Soul és a Rock 'n' Roll bölcsője - Memphis

A Mississippi keleti partján fekvő híres városban olyan nagyságok éltek és dolgoztak, mint Elvis Presley, Jeff Buckley és John Lee Hooker. Munkásságuk zenei metropolisszá varázsolta Tennessee legnagyobb városát. Az Elvis rajongóknak kötelező a látogatás a "király" birtokán, a Rock 'n' Roll rajongók zarándokhelyén. Ahogyan a Blues koronázatlan királyának B.B. King-nek a Beale Streeten található klubjába.

Jó utat a zene világába!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr6712782022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
top_10_varos_amelyet_a_zene_tett_hiresse
süti beállítások módosítása