Élet sója

Megosztja a bikaviadal a turistákat

2015. december 04. - Tünde Bagó

Sokan viszolyognak, amikor Spanyolország és a bikaviadalok említésre kerülnek. Barbarizmus és állatkínzás, kiáltanak fel! De ne felejtsünk azért el néhány apróságot, mielőtt mi is beállunk a "kiabálók" közé. Elöször is a bikaviadal talán a világ legősibb szokása, s semmiben sem különbözik az ókori gladiátorjátékoktól és a középkori lovagi tornáktól. A görögök és a rómaiak is viaskodtak állatokkal, edzettek így a harcra. Lehet érvként felhozni az állat védelmét, de ilyenkor gondoljunk csak a magyar disznóölésekre, amelyekből mára már szintén turistalátványosság lett. Másrészt pedig egykor és ma is rengeteg embernek adott és ad munkát a bikaviadal (tenyésztők, állattartók, állatorvosok, arénák személyzete stb.). 

bullfighting-571261_640

 

Szerencsére Spanyolország turisztikai tálcáján a bikaviadal csak egy aprócska helyet foglal el. Így akár egyetértünk vele, akár elutasítjuk a torreádorok és matadorok világát, nyugodtan rácsodálkozhatunk a spanyol építészet csodáira, a művészeti alkotásokra és a spanyol vérmérsékletből eredő színes életre. Barcelona, Madrid, Sevilla, Toledo, Granada, csak néhány város, ahová egyetlen látogatás soha nem elég. 

Akit pedig nem hat meg a történelem, az építészet és a művészetek, annak ott vannak a tengerpartok gyönyörű aranyló homokkal, kiváló éttermekkel, hűsítő, kristálytiszta vízzel. Ha valaki a nyüzsgést keresi, akkor válassza a fiatalok szigetének kikiáltott Ibizát, ahol  a világ legnagyobb diszkója található. Ellenben aki az abszolút nyugalomra vágyik, az kalandozzon a csöndes sevillai falvacskákban, ahol mindenki őrzi a hajdani hagyományokat és még váratlan vendégként tekintenek a turistákra -javasolják a nagy utazási irodák.

Érdekes volt látni, hogy 2014-ben a spanyol turisztikai szakemberek meg sem próbálták a filmjükben bemutatni az ország ezernyi arcát, sokkal inkább egyetlen hangulatra, s jónéhány véleményre próbálták azt felépíteni. Azt hiszem a Spanyolországból hazautazó elégedett turisták a legjobb reklám.

Ne feledkezzetek meg az adventi játékunkról, ahol egy értékes svájci csokoládécsomagot nyerhettek és amelynek leírását itt az első adventi bejegyzésben találjátok.

A tesztkérdéshez kattintás ide. 

 

Magamnak sem tudnék jobb karácsonyi ajándékot elképzelni, mint egy spanyol táncprodukcióra belépőt, vagy egy tánciskolai programot, ahol testközelben ismerhetem meg mondjuk a flamencot. Budapesten is és vidéken is számtalan programot és tánciskolát találtok, így nem lesz nehéz dolgotok ha ilyen ajándékot szántok valakinek a családban. 

dance-556029_640

S az ünnepi asztalra miért is ne kerülhetne mondjuk a hal mellé köretnek a híres, spanyol, csípős burgonya, a patatas bravas. Vigyázat, mert vendégeink könnyen tűzbe jönnek tőle. Egy kiváló recept egy kiváló szakácstól itt.

Játszatok velem és kezdjétek el kitölteni a tesztet, mert ez a fantasztikus csomag vár titeket.

csokik_a_nyertesnek_small

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr1512782052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
megosztja_a_bikaviadal_a_turistakat
süti beállítások módosítása