Élet sója

Zászló, gyertya és hygge, a dán életérzés alapkövei

2015. december 09. - Tünde Bagó

Dániába érkezni eleinte nem jelent különbséget Észak-Németországhoz képest. Barna, aprótéglás épületek, sík vidék, erősödő szél. Majd egyre több lesz a zászló. Mindenhol, lakó- és nem lakóépületeknél, városokban és tanyákon, szigorú szabályok szerint fel- és levonva tarkítják a tájat és jelképezik a nemzeti büszkeséget. S ekkor már hamisítatlanul éreznünk kell, hogy Dániában vagyunk. 

danish-flag-79205_640

A szelek istenei szinte mindig ebben a csöppnyi, északi országban tanyáznak, s teszik időnként barátságossá, időnként pedig barátságtalanná a tájat. A fehér homokos tengerpartokon, a lágy homokdűnék között nyáron éppen olyan az élet, mint a mediterrán vidékeken, de ősszel és télen jönnek az igazi viharok, amelyek után még borostyánokra is vadászhatunk a parton.

A Jütland-félsziget keleti része az igazi turistaparadicsom, ahol minden, a dán tájra jellemző természeti szépség megtalálható, s számos kulturális, történelmi emléket is felfedezhetünk. A tengerpart szinte teljes egészében bejárható, legtöbb részén a magányra vágyók eldugott részeket találnak és élvezhetik a tengert, a hullámokat, a szelet. 

coast-938114_640

Ha valami érdekességet kellene Dániában találnom női turisták számára, akkor az a nőmúzeum lenne, Arhusban. Kevés olyan múzeum van a világon, amely kizárólag a nők mindennapi életét és annak történelmét mutatja be. Anyaság, tanulás, lázadás, munka, leigázottság, szolidaritás egymás között, alázat, elszigeteltség - csak néhány a kiállítás témái közül.

A dánok környezettudatos emberek, sok városban a legfőbb közlekedési eszköz a kerékpár, Koppenhága az egész világon kiemelkedik kerékpáros közlekedésével.

S ha már a dánoknál tartunk, akkor nem lehet nem észrevenni a gyertyákat, amelyek minden ház ablakában, teraszán, s természetesen bent az épületekben is elhelyeznek. Dániában kultusza van a gyertyának, a gyertyfény az alapköve minden társas együttlétnek, ahogy a hygge-nek is, amelyre igazán magyar szót nehéz lenne találni. A kellemes, hangulatos áll a legközelebb hozzá, akkor használják ugyanis a dánok, amikor barátokkal összeülnek, s egy ízletes vacsora mellett beszélgetnek, vagy szeles estéken a tűz mellett meleg kávét vagy teát iszogatnak. Az ott és akkor kialakuló érzés a hygge. 

Nekem Dánia országimázs videója is egy hygge volt, végig éreztem egy kellemes, hangulatos ország hívó rezgését az ereimben. Nézzétek csak!

Ne feledkezzetek meg az adventi játékunkról, ahol egy értékes svájci csokoládécsomagot nyerhettek és amelynek leírását itt az első adventi bejegyzésben találjátok.

A tesztkérdéshez kattintás ide.

Karácsonyra ajándékozni egy igazi dán gyertyatartót gyertyákkal nem csupán tárgyi ajándék lesz, hanem becsempészhetjük vele a hygge-t is szeretteink otthonába. 

A dán gasztronómiai törekvések az elmúlt évtizedekben kimagaslóak, gondoljatok csak az egyik korábbi cikkemre, amikor rátaláltunk a világ legjobb éttermére, ahol évekig kell várni egy asztalra. No, de turistaként gyorsabban is hozzájuthatunk a fantasztikus dán nemzeti ételekhez, mint a smørrebrød (gazdagon megrakott rozskenyér-szendvics), a dán húsgombóc (Frikadeller), a dán sertéssült (Skipperlabskovs) és a dán hurka (Pølse). Vajas tésztából készült péksüteményeiknek is nehéz ellenállni reggelire, de legjobban a karácsonyi desszertjükön lepődtem meg tavaly, amelyről ebben a cikkben olvashattok.

Játszatok velem és kezdjétek el kitölteni a tesztet, mert ez a fantasztikus csomag vár titeket.

csokik_a_nyertesnek_small 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr2412782062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
zaszlo_gyertya_es_hygge_a_dan_eleterzes_alapkovei
süti beállítások módosítása