Élet sója

Iglu a sláger az Alpokban

2016. február 07. - Tünde Bagó

Iglut építeni, igluban aludni, igluban bulizni, igluban kimondani a boldogító igent, igluban vacsorázni, igluban művészkedni - ez most a divat az Alpokban. Részletes beszámolóra tettem szert egy igluépítésről és az ottani alvási lehetőségekről, s beindultam, hol is csinálhatnánk mi is a barátaink után ezt. Meglepődtem, mert az Alpokban számtalan helyen divat most az igluzás. 

img_1956-igloo-tobi-elliott-gh

Kezdjük az alapokkal, mi is az az iglu? Eszkimók lakhelye? Igen, eszkimó nyelven ház, otthon. Egy hókunyhó, amely kihasználja a hó hőszigetelő hatását és jelenlétét a hidegebb vidékeken. Valójában csak a Kanada középső részén és Grönlandon élő eszkimók csinálták ezt a fajta iglut, a többiek a havat csak hőszigetelőnek használták. Főképpen átmeneti otthonnak építették, halászat, vadászat esetén. 

Két barátom, akik igen bevállalósak, nekivágtak az igluépítésnek. No azért először kerestek havat, ami jelenleg nem is olyan könnyű, hiszen mostanság kicsit meleg van az Alpokban és az alacsonyabb helyeken sajnos nem túl jó a hó minősége. Pedig az igluhoz az kell igazán! Mármint a jó minőségű hó. Szerencsére Ausztriában, Svájcban, az olasz Alpokban és talán még a bajor Alpokban is szert tehetünk hóra és igluépítési lehetőségre. 

Kétfős csapatuk egy másik párral közösen kapott egy "igluszakértőt", aki irányította a munkálatokat. Kiválasztotta a legjobb helyet, ugyanis fontos, hogy 10 cm-es hóban nem lehet iglut építeni. Az iglu alapjához ki kell vájni a havat, majd jöhet a hótéglakészítés, falrakás, fugázás (mivel mással, mint hóval). A hótéglák alakja sem volt mindegy, hiszen kupoláról van szó, amelynek lehetőleg egy éjszakát állnia is kell, ha nem akarjuk magunkat álmunkban kiásni. 

dsc_1936_sammy_makes_igloo_apr17_te_wotn_600x399.jpg Fotó forrása: http://www.watchersofthenorth.com/home/node/351

 

A pár férfi tagja rakta a falat, a hölgy pedig készítette a téglákat. Jó kis munkamegosztás, nem? :-)

Igen ám, de amikor felépült a kupola, csak úgy két sor hiányzott már, akkor jött a kérdés, hogy hol legyen az ajtó, mert jelenleg a férj lett befalazva Kőmíves Kelemenéknél és nem a feleség. 

Az igluszakértő gyorsan lehűtötte a kedélyeket, hogy csupán annyi a dolguk, ássanak egy kiutat az iglu alatt. A férj bentről, a feleség kintről induljon a másik felé, jó esetben félúton találkoznak, rossz esetben két bejárata lesz a hókunyhójuknak. Hőseink találkoztak középen, némi kerülővel és igazán ekkor értették meg, hogy miért is nem vághatták ki az ajtót egyszerűen a hófűrésszel. Így ugyanis még az "ajtónál" is kihasználhatták a hó szigetelő hatását. A mélybe nyúló ajtón nem áramlott úgy be a hideg, mintha egyszintben lenne az iglu alapjával. 

Ebben a videóban nem így csinálták, s szerintem jobban fáztak, mint a barátaim. :-)

Egynapos iglumestereinknek már nem maradt ideje a komfortosításra, így kunyhójuk kicsit puritán maradt, de a közeli iglubár kárpótolta őket. Melengető italok után tértek nyugovóra a kinti hőmérséklethez képest bent meleg igluban. Kint -15, míg bent éppen 13 fokkal több volt. Sajnos a gyors munka miatt a szigetelés nem mindenütt sikerült jól, így a hálózsákok kaptak nagyobb szerepet.

IMG_1331

A levegő mindenesetre tiszta volt, az égbolton milliónyi csillag ragyogott, s végül a medvék és a farkasok sem jártak arra. 

Másnap reggel pedig a közeli hüttében melegentő reggelivel várták a hősőket, akik elmondhatták, hogy jó móka, férfimunka volt. 

Sportnak, kikapcsolódásnak, csapatépítésnek és a természethez való közelkerülésnek sem utolsó egy ilyen nap. S manapság már egész iglufalvak nőnek ki így télen az Alpokban. Van ahol iglutemplom van a házasulandóknak, van ahol jégszobrászkodhatunk, s az alkotásunk sem olvad el gyorsan, s van ahová betérhetünk egy italra vagy egy vacsorára.  Ha már elfáradtatok a síelésben, akkor csináljatok egy igluépítő napot! A jóleső fáradtság itt sem marad el és a végén elmondhatjátok, hogy a saját kezetekkel építették fel a házatokat. 

Nézzétek meg itt, hogy mennyi minden van egy iglufaluban az Alpokban!

Hajrá! Irány a tél! Irány az Alpok! Iglura fel!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr9812782114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
iglu_a_slager_az_alpokban
süti beállítások módosítása