Élet sója

Járatlan Utakon - Budapesten

2016. február 28. - Tünde Bagó

Olvastam valahol azt a bölcsességet, hogy minden új tapasztalat meghosszabbítja az időt és minden, ami megszokott, lerövidíti azt. Az új megtapasztalásához pedig kíváncsiság kell. A Járatlan Utakon Fesztivál előadóinak hátizsákjában ott lapul a kíváncsiság és bizonyára tapasztalataik is kitöltenének még néhány bőröndöt. Szerencsések, mert számukra egyetlen perc, egyetlen óra, vagy éppen 100 nap sokkal "hosszabb", sokkal tartalmasabb, mint környezetük számára. 

wanderer-455338_640

A Járatlan Utakon Fesztivált már 3. alkalommal rendezik meg Budapesten március 6-án a a budapesti MÜSZI-ben, azért, hogy összetrombitálják az ország legkíváncsibb, legextrémebb és legnépszerűbb utazóit. Egyetlen nap alatt járhatjuk be a világot velük, fotók, videók és élménybeszámolók segítségével. 

feet-767045_640

Az El Camino extrém alvóhelyei, a 100 eurós, vagy a nulla forintos utazás kihívásai, utak nem létező országokba, ismeretlen helyekre, önkéntes munkák izgalmas terepeken, gyalogosan Izlandon, 100 nap északon, transzszibériai vasúttal a Bajkál-tóig, vagy páros kajakkal az Atlanti-óceánon - hogy csak néhány érdekességet említsek az előadások közül. 

kayak-963160_640

S a fesztivál legcsalogatóbb tulajdonsága, a hitelesség. Az összes előadó csakis a saját tapasztalatairól beszél. Nem másoktól hallotta, nem fotókon látta, s nem útikönyvben olvasta. Ott volt, látott, tapasztalt, átélt, átérzett, megkóstolt, kipróbált és dokumentált. Többeket a blogok világában is jól ismerhetünk, mint Lantos Gábort, vagy Vizy Pétert

Ott lesznek páratlan párosok is, mint a 11 hónap alatt 16 országot megjárt házaspár Patkó Gergely és Patkóné Rovács Gyöngyi vagy a bicajos nászutasok, Zárug Zita és Harkányi Árpád, akik négy évig járták a világot. 

S ha eddig az utazást egy költséges hobbinak gondoltuk csak, akkor a fesztivál ezeket a gondolatokat is megcáfolja majd. Hallhatunk trükköket repjegyvadászatra, költségcsökkentésre Sharing Economy rendszer keretében, s ötleteket arra, hogyan lépjünk ki a komfort zónánkból. 

Nem maradhatnak el a fotózási tippek, a gasztroutazások, a nyelvtanulási lehetőségek, s a lelkünk renbentartása utazás alatt előadások sem. 

S hogy mire jó egy ilyen rendezvény? Nos, azt a szervezők közleménye pontosan kifejezte: "A fesztivál célja, bátorítsa a fiatalokat az utazásra, s hogy az előadók példáján keresztül bizonyítsa, hogy nem feltétlenül sok pénz kell az utazáshoz, hanem természetes kíváncsiság, eltökéltség, és a komfort zónánkból való kilépés."

Mindössze csak egy problémám van a rendezvénnyel, hogy csupán egyetlen nap, s párhuzamos előadások lesznek, így mindenképpen választani kell a tucatnyi utazás és tapasztalt utazó közül. :-) 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr9612782126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
jaratlan_utakon_budapesten
süti beállítások módosítása