Élet sója

Mit keresett Chaplin Svájcban?

2016. április 19. - Tünde Bagó

A Genfi-tó partján nyílt meg néhány napja, a nagy komikus egykori lakóházában a munkásságát és életét megidéző múzeum, Chaplin világa címmel. Az angol származású művész azután költözött feleségével Corsier-sur-Vevey-be a Manoir de Ban birtokra, miután az Egyesült Államokban az FBI politikai nézetei miatt üldözőbe vette. Csaknem 25 évig éltek itt Svájc egyik legszebb, legnyugodtabb vidékén.

charly-chaplin-977478_640

A ház önmagában fantasztikus élményt nyújt, kilátással a tóra, amely mögött ott magasodik az Alpok. Körülötte egy 14 hektáros park nyúlik el, amelyről nemcsak maga Chaplin, hanem még ma is élő gyermekei is áhítattal nyilatkoznak. 

chaplin háza

„Né­ha nap­le­men­te­kor ki­ülök a te­rasz­ra és bá­mu­lom a zöld fű­sző­nyeg fö­lött a tó víz­tük­rét és mö­göt­te a bíz­ta­tó­an ma­ga­so­dó he­gye­ket. Ilyen­kor sem­mi­re sem gon­do­lok, csu­pán él­ve­zem e ma­gasz­tos bé­kes­sé­get.”- ír­ta Chaplin ön­élet­raj­zá­ban.

„A Gen­fi tó és a Sváj­ci Al­pok kö­zött el­te­rü­lő bi­ro­da­lom ma­ga volt a Pa­ra­di­csom. A ha­tal­mas ős­par­kot, ahogy ma is, gyü­mölcs- és fe­nyő­fák sze­gé­lyez­ték, és a pá­zsit­tal bo­rí­tott domb te­te­jén állt az 1832-ben épült, klasszi­cis­ta stí­lu­sú ház. A te­rasz­ról pa­zar ki­lá­tás nyílt a tó­ra, a tá­vol­ból pe­dig sej­tel­mes dísz­let­ként az Al­pok he­gyei ma­ga­sod­tak.“ - em­lék­ezik vissza Mi­cha­el Chaplin, a művész fia.

A projekt fő mecénása, a kanadai Yves Durand nagyon magabiztosan jelentette ki, hogy nincs Svájcban még egy olyan múzeum, amely ennyi embert vonzana a világ másik végéről is. Mindenesetre nem volt könnyű dolga a mecénásnak, mert ugyan az épület már egy ideje üresen állt, de a szomszédság hallani sem akart a projektről. Féltek, hogy a környék nyugalmát megzavarná a több tízezernyi látogató évente. Mindenesetre még pereskedéssel sem sikerült megállítani a múzeum kialakítását, legfeljebb csak késleltetni.

Két nappal ezelőtt megnyitották a közönség számára is Chaplin világát. A villában elsősorban életébe kukkanthat be a látogató, dolgozószobája stíluskeveredésén ámélkodhat, találkozhat Einsteinnel, Woody Allennel és számos hírességgel, akiket a párizsi Grevin viaszmúzeum készített. 

A ház mellett került kialakításra egy korabeli hollywoodi studió, amelyhez hasonlóban maga Chaplin is kezdte a pályafutását. Díszletek, híres kellékek, díjak és elismerések kaptak még ott helyet. 

charlie-chaplin-516153_640

A látogatók megtekinthetik a Modern idők című, 1936-ban készült filmjének óriási gyári díszletét, s az Aranyláz című Chaplin-filmből ismerős, szikla szélén ingó ház élményét is átélhetik. 

A studióban kialakításra került egy mozi, ahol Chaplin munkásságával ismerkedhetnek a látogatók, míg a kávézóban és étteremben az álatala inspirált gasztronómiai csodákat kóstolhatják meg. 

Kedvcsinálónak nézzétek meg ezt a videót:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr9112782158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
mit_keresett_chaplin_svajcban
süti beállítások módosítása