Élet sója

Véget ért az unalmas szaunák kora

2016. november 29. - Tünde Bagó

Kicsi, zárt, sötét, s csak ül benne az ember, mint ponty a bográcsban - panaszkodott egyik ismerősőm, aki nagy szauna fan. Ugyanis az előző negatívumok ellenére úgy gondolja, hogy a szaunázásra a testének igenis szüksége van. 

Erősíti az immunrendszert, a forróság megöli a testben a kórokozókat, s a bőrön keresztül, az izzadás segítségével egy csomó méreganyag távozik a szervezetből - kontározott saját magára a szaunás barátom.

Büszkén tettem hozzá, hogy a meleg endorfint szabadít fel és az pedig köztudottan a boldogságunkért felelős. Nevetve mondta, hogy igen, csak ne lennének a szaunák olyan borzasztóan unalmasak. Ha valami tovább fokozná ezt a boldogságérzetet ott bent, az bizony szuper lenne.

bath-1317997_640

Kerestem hát neki néhány szokatlan szaunát a világból, amelyekre bizony nem lehet azt mondani, hogy unalmasak lennének. 

Melegítsétek fel magatokat ezekben a szokatlan szaunákban!

A németországi Sinsheimban, Stuttgarttól nem messze található a Koi-szauna, amelynek több különlegessége is van. Az unalom ellen többféleképpen is tesznek. A szauna egyik fala részben egy akvárium, amelyben színes, japán pontyok úszkálnak, miközben mögöttük a szaunán kívüli vidék látható. Időnként japán táncosok is szórakoztatják a 80 fokban üldögélőket. A szauna mindezeken túl méreteivel világrekordernek is számít, több, mint 166 négyzetméteres. 

Koi_sauna_600x400.jpg Fotó forrása: http://www.badewelt-sinsheim.de/

 

Ismeri valaki a Datsu autómárkát? Nem csodálom, ha nem, ugyanis már 1983 óta nem létezik. S előtte sem volt annyira híres. Szaunára azonban tökéletes, legalábbis ezt gondolták a finnországi Teuvában pár éve, amikor egy kiszuperált rally Datsut átalakítottak szaunára. Olyan jól sikerült a mobil szauna ötlete, hogy a finn városban azóta Mobil Szauna Fesztiválokat is rendeznek. Itt meg is nézhettek további néhány érdekes mobilszaunát.

Datsu_600x400.jpg Fotó forrása: www.theguardian.com

 

Az egykori NDK neves vezetőjének, Erich Honechernek a repülőgépében ma egy luxus hotel működik a holland Apeldoorn nevű településen. S természetesen az Iljuschinban (a repülő neve volt) egy szauna is található. 

repu__lo___600x400.jpg Fotó forrása: www.vliegtuighotel.nl

 

Szauna a felvonóban? Elképesztő! S mégis igaz! Lappföldön, a Fjäll vidékre nyílik kilátás miközben szaunázunk és felvonózunk egyszerre az Ylläs-Fjäll 718 méteres csúcsa felé. 20 perc az út, s csupán 4 személynek van hely benne, de közben garantáltan nem unatkozunk. 

gondel_600x400.jpg Fotó forrása: www.yllas.fi

 

Nem kell ahhoz raftingolnunk, hogy elöntsön a forróság. Elég, ha felszállunk a német Scharmützelsee (Brandenburg) szaunahajójára és hagyjuk magunkat a forróságban ringatni. A hajó 15 főnek nyújt szórakozási lehetőséget, ugyanis a szaunán túl egy bár, egy grillező hely, egy merülő medence, s egy pihenő rész is található benne.

hajo___600x400.jpg Fotó forrása: www.travelbook.de

 

Kilátás a tengerre a szaunából! Talán ez a legvonzóbb számomra! S ha ez a hely még Norvégiában is található, akkor még inkább kíváncsi lennék rá. Maga az épület egy tradícionális halsütési módszer favázát utánozza, s csaknem 150 ember tud egyszerre szaunázni.

norve__g_600x400.jpg Fotó forrása: www.travelbook.de

 

Kinek másnak, mint egy svéd hajóépítőnek jutott volna eszébe, hogy egy kacsa alakú hajót alakítson ki? A vezető kiváló kilátású kacsafejülésén kívül két ágy, egy konyhsasarok és persze egy szauna található a hajón. 

kacsa_600x400.jpg Fotó forrása:www.travelbook.de

 

Nemcsak fokhagyma kedvelőknek ajánlott ez a finn szauna Turku városban. Valójában a különlegességének kevés köze van a fokhagymához. A szaunában ugyanis a hőmérséklet és a páratartalom változásakor újabb és újabb zenei darabok szólalnak meg. Ha valaki ráönt egy nagyobb adag vizet a tűzhelyre, meglehet, hogy polkára izzadhat. Nyugalom fokhagyma szagra nem kell számítani!

fokhagyma_600x400.jpg Fotó forrása: www.travelbook.de

 

Na ugye, hogy nem csak unalmas, sötét, zárt szaunák vannak? 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr6412782284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
veget_ert_az_unalmas_szaunak_kora
süti beállítások módosítása