Élet sója

Ezeket a kiállításokat látnod kell 2017-ben

2017. január 27. - Tünde Bagó

Nemcsak a művészetkedvelők, hanem a sportbarátok, a színek világáért rajongók, a szociálisan érzékenyek, s a történelemet kedvelők is csemegézhetnek 2017 első felében a magyar kiállításokból. Budapest mellett néhány vidéki múzeum is különleges kiállításokkal hívogatja a látogatókat. Legszívesebben valamennyit meglátogatnám, mert véleményem szerint minden kiállítás szélesíti a látókörünket, s a mai pörgős világban megállásra kényszerít, gondolkodásra inspirál bennünket. Válogassatok kedvetekre, pakoljátok fel a családot és irány a múzeum, most még úgyis rossz az idő! 

 

Capa Kortárs Fotográfiai Központ, Budapest - Független objektív, kortárs finn fotográfia - 2017.január 24 - 2017. március 05.

A tárlaton a kortárs finn fotográfia hét jelentős képviselője mutatkozik be a függetlenség témájával foglalkozó munkáival. A függetlenséghez kapcsolódó élményeink egyszerre formálják a világnézetünket és azt, ahogyan másokra és önmagunkra tekintünk. Az azonos nemzeti identitás révén egy egységes közösség részévé válhatunk, ugyanakkor az egyedi vonások is megmutatkozhatnak.

Kassák Múzeum, Budapest - Tettek ideje, Lakhatási mozgalmak a 20. században - 2017. január 26 - 2017. április 2.

A Kassák Múzeum és a Közélet Iskolája részvételi alapú kiállítása a huszadik század elejétől az 1989-es rendszerváltásig terjedő időszak lakhatásért folytatott küzdelmeit tekinti át, bemutatva az érintettek közös cselekvési stratégiáit, a megélhetésért folytatott praktikáikat, megoldási kísérleteiket és önszerveződésüket.

A kiállítás kuriózum abban a tekintetben, hogy nem múzeumi szakemberek válogatását láthatjuk, hanem a hajléktalanságot megtapasztalt kutatókkal közös munka során kristályosodott ki a kiállítás koncepciója és a dokumentumok bemutatási módja.  A cél tehát az volt, hogy a társadalom peremén élők szemszögéből láttassák a szegénységet, kiemelve a megélhetésért folytatott praktikákat, a közös cselekvés és az önszerveződés történeti példáit. - írják a szervezők.

wanderer_814222_640_600x399.jpg A fotó csak illusztráció!

 

Millenáris, Budapest - The Champion - A bajnok benned él - 2017. január 13 - 2017. április 17.

Részese lehet a látogató az első olyan interAKTÍV sportkiállításnak, ami nem csak az agyat, de a testet is megtornáztatja!

Tudj meg többet a bajnokokról, próbáld ki, melyik sportágban lennél bajnok, vagy versenyezz barátaiddal játékos teszteken!

Ébreszd fel a benned szunnyadó bajnokot!
Kíváncsi vagy, hogyan érzi magát egy olimpikon, amikor aranyat nyer? A kiállítás átélhetővé teszi a sport utánozhatatlan atmoszféráját és a győzelem eufóriáját. 9 interaktív játékállomáson próbálhatod ki magad megannyi ügyességi és erőpróbán, a legmodernebb technológiai megoldások keretében. Tudd meg, melyik sportágban lennél bajnok, vagy versenyezz barátaiddal játékos teszteken!

Miben vagy a legjobb? Válassz testhezálló sportágat!
A kiállítás útmutatást ad a gyerekeknek és szülőknek a sportágválasztásban, és akár megmutatja a bajnokká válásod esélyeit is!
 A The Champion egyedi fejlesztésű rendszere több, mint 10 féle sport területén, játékos formában méri fel a képességeidet. A kiállítás végén személyre szabott értékelést kaphatsz az egyes állomásokon elért eredményeid alapján.

Titkok a kedvenc sportodról
Gondolkoztál már azon, mit eszik Michael Phelps? Kinek a legjobb a reflexe? Tudod, melyik a legösszetettebb sportág, vagy miért született meg a kosárlabda? Tudod, hol futballoztak először, és honnan ered a gyorsúszás? Érdekel, hogyan edzenek, készülnek a profik? A kiállításon több ezer érdekességet ismerhetsz meg a sportágak történetétől kezdve, a bajnokká válás legapróbb rejtelmein át, a legnagyobb eredményekig és rekordokig. Minden kérdésedre választ kapsz a bajnokokkal és akár saját teljesítményeddel kapcsolatban.

Gigantikus vizuális élmény
Ezen a rendhagyó kiállításon biztosan nem fogsz unatkozni, ugyanis a sport eddig felfedezetlen világába repít! Az extra nagy felbontású képek és videók sosem látott perspektívából mutatják be a kedvenc sportágaidat, a szuperlassított videófelvételeken pedig megcsodálhatod a legkiválóbb bajnokok mozgását.
A lélegzetelállító felvételek több, mint két teniszpályányi(!) területen kivetítve nyújtanak gigantikus vizuális élményt.

https://www.youtube.com/watch?v=6qs4E3-i7EA&feature=youtu.be

Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest - Utolsó felvonás 2016. december 19. - 2017. március 19.

IV. Károly és felesége, Zita királyné 1916. december 30-ai budai koronázásának századik évfordulója alkalmából olyan kiállítást ajánlhatunk, amely egyrészt feleleveníti a magyar király koronázásának hagyományait, szimbolikáját, a trónöröklés problémáját, a szereplők sokszor tragikus sorsát, másrészt belehelyezkedhetünk az első világháborúban már két éve hadviselő félként résztvevő Osztrák-Magyar Monarchia háborús mindennapjaiba is. A kiállításban a bőséges eredeti tárgyi, dokumentum és fénykép anyag mellett egy ácsolt tribünről tekinthetjük meg azt az archív filmfelvételt, amelyen először és utoljára örökítette meg e modern médium a magyar királykoronázást.

1942_24a_press_596x600.jpg Fotó forrása: Magyar Nemzeti Múzeum

 

Iparművészeti Múzeum, Budapest - Színekre hangolva 2016. április 1 - 2017. június 11.

Zöld - kék - piros: e három szín köré szerveződik a kiállítás, melynek három termében mintegy 400 iparművészeti tárgy - főként kerámia, textil, bútor és ötvösmű - kerül bemutatásra.

A tárgyak színek szerinti rendszerezésével a tárlat célja az, hogy új összefüggések mentén mutassa be az Iparművészeti Múzeum gazdag és sokszínű gyűjteményét. A hagyományosan történeti szempontú múzeumi narratívákkal szemben ez alkalommal tehát a szín mint formai kritérium szerint került egymás mellé régi és modern, szakrális és profán, ünnepi és hétköznapi, ezáltal a műtárgyak jelentésének és értelmezésének új aspektusai tárulnak fel.

iparmu__ve__szeti_600x401.jpg Fotó forrása: Iparművészeti Múzeum - Jaksity Iván

 

Zsolnay Kulturális Negyed, Pécs - Töredékek - Bábkiállítás 2017. január 07. - 2017. április 22.

Kiállítás Orosz Klaudia Jászai Mari-díjas tervező gyűjteményéből készült, s maga a művész ajánlja személyesen:

„A kiállítás címe azt is fedi, hogy a munkaságomnak egy részét mutatom csak be és azon belül is egy-egy előadás látványvilágának töredékét. A bábtechnika különböző típusai is felvonulnak, mint például, a marionett, botos-pálcás, kesztyűs, asztali és bunraku bábok. Ezek több mint tíz különböző előadásból kerültek kiválasztásra, melyek közül nem csak gyerekeknek szóló mesék, hanem felnőtt közönségnek szóló darabok is vannak, mert a SZÍNHÁZ mindenkihez szól!” /Orosz Klaudia/

ba__buk_pe__cs.jpg Fotó forrása: Zsolnay negyed

 

Móra Ferenc Múzeum, Szeged - Pompeji, élet és halál a Vezúv árnyékában - meghosszabbítva 2017. március 2-ig

A szegedi Móra Ferenc Múzeum kiállításán bemutatják Pompeji katasztrófáját, az ott élt emberek életét, mindennapjait, hitvilágát, kikapcsolódási szokásait, harcászatát. A tárlat törzsanyaga, közel 120 tárgy a Pompeji feltárás anyagát őrző Nápolyi Régészeti Múzeumból érkezik. A kiállítás egyediségét, különlegességét az adja, hogy a Pompeji ásatás tárgyaiból kiállítás eddig nemhogy Magyarországon, de még Közép-Kelet Európában sem került bemutatásra, így Szeged ad először otthont ennek a páratlan értékű kollekciónak.

IMG_7979_666x375_600x338.jpg Fotó forrása: Móra Ferenc Múzeum

 

Magyar Nemzeti Galéria, Budapest - Baselitz. Újrajátszott múlt. 2017. március 31. - 2017. július 2.

„Minden, ami a művész háta mögött hever, előtte is hever.” (Georg Baselitz)

Georg Baselitz gazdag életművének – saját bevallása szerint több mint 2800 képet festett, emellett jelentőség szobrászati, rajzművészeti és sokszorosított grafikai œuvre-rel is rendelkezik – középpontjában több mint ötven éve a folyamatos megújulás és a kritikai (ön)reflexió áll.

A budapesti kiállítás vezérfonalát is a művész saját múltjához és a múló időhöz fűződő viszonya jelenti. Baselitz nap mint nap újranézi, újraalkotja, újrajátssza múltjának egy-egy szegmensét. Emlékképeit, önmagáról gondolt és láttatott képmásait nem vitrinbe helyezni és megóvni akarja, hanem hozzájuk nyúl, kiveszi őket az eredeti történeti helyükből és idejükből. A korábbi részleteket beemeli a jelenbe, az új helyhez és időhöz alakítja, új tradíciót, új múltat formál. Nap mint nap megismételhetetlenül ismétli a múltat.

Baselitz 1969-ben bekövetkezett alkotói fordulópontjának hátterében az alakokra és az üzenetekre épülő európai festészeti hagyomány megkérdőjelezése állt. Ekkortól vált védjegyévé a vásznain megjelenő motívumok fejjel lefelé való ábrázolása. A figuratív és az absztrakt festészet közötti több évtizedes küzdelemben Baselitz egy harmadik, sajátos utat választott: a festészet lehetőségeinek és kereteinek folyamatos vizsgálata jelenti legfőbb alkotói szándékát. A képzőművészeti alkotásról vallott radikális nézetei és műveinek drámai hatású, állandóan megújulásra kész szín- és formavilágának köszönhetően a második világháború utáni nemzetközi képzőművészet egyik legújszerűbb, legautonómabb művésze.

baselitz_422x600.jpg Fotó forrása: Magyar Nemzeti Galéria

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr2712782324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
ezeket_a_kiallitasokat_latnod_kell_2017-ben
süti beállítások módosítása