Élet sója

19 mindent elmondó jelző Grazról

2017. június 22. - Tünde Bagó

Nem bánod meg, ha elugrasz Grazba, akár fiatal vagy, vagy nyugdíjas, akár férfi vagy, vagy nő, akár a történelmi dolgokat szereted, vagy a hipermodernet. A következő 25 jelző segít meggyőzni, hogy neked is látnod kell az osztrák várost, alig egy órára a magyar határtól. 

A hagyományos grazi élménybeszámolók kicsit már unalmasak, nézzünk valami egészen más stílusú leírást a városról!

Miközben Grazban sétálgattunk, magamban jelzőkkel illettem a várost. Olyan jelzőkkel, amelyek nektek is sokat elmondanak arról, milyen is a stájer főváros, persze egy-egy mondattal és néhány fotóval azért segítek. :-)

élő

Graz soha nem alszik, mindig mozgásban van. Programok, kiállítások, turisták, konferenciák, művészeti workshopok, sportos rendezvények. Él mindenki és élettel tölti meg az utcákat, a tereket, az éttermeket. Még a múlt is életre kell a felújított épületek homlokzatain keresztül.

18_ettermek_utcaja_KUK_small_600x493.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

 

színes

Ez volt a második jelzőm a városra ott sétálva. Életteliségét a színei is adják. Sárgák és pirosak a házakon, harsány zöldek a várost körbeölelő dombokon, a Mura folyó kéksége. S színesek programjai, múzeumi és gasztronómiai kínálata és maguk az emberek, akik az utcákat jártak is színesek voltak. Színes és harmonikus Graz! 

zöld

Jót tesz a városnak, hogy engedi a környék zöldjének megtisztítani a levegőt, üdeséget és életet adni.

10_graz_var_small_600x316.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

 

modern

Elég csak a leghíresebb modern múzeumára, a Buborékra gondolni, s máris több jelzőt is kipipálhatunk, hiszen nem kevés bátorsággal építették be a történelmi épületek közé ezt a furi képződményt, s hihetetlen kreatívitással használják kiállításokra.

13_die_Blase_small_600x384.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

 

nosztalgikus

Csak, ha te is akarod, akkor, s csak akkor kell nosztalgiáznod vele, de ha az egykori, csaknem 450 éves Hofbäckerei (udvari pékség) ősrégi recept alapján készült péksüteményeire gondolok, akkor bizony én szívesen nosztalgiázom.

ba__kerei_600x361.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

 

elegáns

Üzletei és járókelői egyaránt elegánsak voltak. A belváros kirakataiban több volt az egyedi tervezésű, s nem tömegben gyártott ruházat. A fiatal párok az éttermekben, a bárokban modern eleganciával felöltözve, kerülve a slampos, hétköznapi, igénytelen stílust szórakoztak.

hazak5_491x600.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

 

hippi

A hétköznapok, ahogy a hétvége estéi is számtalan lehetőséget kínálnak a menő dolgokra a fiataloknak, de a jelzőt nálam mégis inkább az új, hippi negyed, a Lend miatt kapta. A városrész olyan, mintha a fiatalok egész nap buliznának, mintha egyéb dolguk sem lenne. Kocsmák, büfék, kiülők, s mindenhol beszélgető, festegető, iszogató fiatalemberek.  

művészi

Tele a város művészeti alkotásokkal. Talán az itt működő egyetem művészeti szakjainak is köszönheti, de egy nyitott városvezetés nélkül ez semmit sem érne. 

a_szero___mu__alkotasban_u__l_600x397.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

 

kreatív

Több helyen jutott eszembe ez a jelző, de a leg, leg, legkreatívabb számomra a Mura-sziget volt. Nappal és éjjel, reggel és este jártunk vissza hozzá. Élveztük fényeit, s azt, hogy a város pezsgő életéből is ki tudott szakítani, ha éppen arra vágytunk.

csillagászati

Az Eggenberg-kastély ugyan a város egyik külső kerületében fekszik, de megéri a kitérőt. Építtetője, Johann Ulrich Eggenberg rajongott a természetfilozófiáért és a csillagászatért. Az épületet ezen gondolatok jegyében építtette a XVII. században. A négy saroktornyát a négy égtáj felé tájolták, s 365 külső ablaka van, az év napjainak megfelelően. Emeletenként 31 szobát alakítottak ki, a leghosszabb hónapok napjainak megfelelően. A kastélyban 24 fényűző szobát találunk, ahány órából áll egy nap. Ennek a 24 szobának pontosan 52 ablaka van, mint a hetek száma az évben. A „bolygóteremben" 8 ablak nyílik (ennyi „bolygót" számláltak akkoriban, beleértve a Napot és a Holdat is). A díszteremben a hét minden napjának és az év 12 hónapjának szimbólumát is megtaláljuk. S ehhez már csak hab a tortán a planéta-kert, ahol szintén a bolygóké a főszerep.

21_engelberg_kastely_small_600x431.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

 

ízletes

Eszembe sem jutott volna minden este ugyanabban az étteremben vacsorázni, mert annyi szuper hely van Grazban. Végig eheted a stájer konyha remekeit, elmerülhetsz a folyók, tengerek adta falatokban, s a nemzetközi konyha remekeiben. A nagy kedvencem az El Pescador étterem volt!

28_el_pescador_small_380x600.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

 

történelmi

A sok-sok mai és modern dolog mellett, minden tisztelettel kap helyet a város történelme. Kicsit a háttérbe húzódik a belváros mögötti dombon, de mégis mindenhonnan látható. A vár, az óratorony, a harangtorony, a múzeumok, a XIX. század épületei mesélnek annak, aki meghallgatja őket. 

17_varudvar_kuttal_small_600x463.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

 

mámoros

Graz úszik a jobbnál jobb stájer borokban, kóstoljátok meg a Traminert vagy a Schilchert, s menjetek el egy bortúrára.

DSC5543_kicsik_600x397.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

 

 vagány

Ha nem személyesen látom, akkor nem hiszem el, hogy vannak Grazban olyan vagány, bátor, vagy talán vakmerő fiatalok, akik a belváros egyik hídja mellett, ott ahol a Mura folyó a legsebesebben fut, ahol legtöbb a szikla, nos ők ott szörföznek. A híd túloldaláról indulnak és elkapják a hídhoz erősített kötelet, majd felállva egyensúlyoznak a deszkán. Ilyen vagányok laknak a városban!

IMG_5504_kicsik_450x600.jpg Fotó: dr. Bagó Tünde

 

tisztelettudó

Tisztelet az ősőknek, tisztelet a város egykori lakóinak. II. Ferdinánd mauzóleuma vagy a harangjáték, a polgári épületek vagy az étteremek tere mind-mind egy tisztelet a múltnak és a jelennek egyaránt. 

18_ettermek_utcaja_KUK_small_600x493.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

 

nemzetközi

A város vérkeringését nemcsak a turisták serkentik, hanem az egyetemisták is, akik a világ különböző pontjairól jönnek Grazba tanulni, s ittlétükkel persze hozzájárulnak a város sokszínűségéhez. 

kakaós

Három a magyar igazság, ugye? Igen, én háromszor is kénytelen voltam a Rathaus (Városháza) terén lévő pékségek egyikében olyan kakaós csigát enni, amelyből nem hiányzott a kakaó, sőt, még egy kis diót is csempésztek bele. Martin Auer pékségét a Hauptplatz 12. alatt ki ne hagyjátok Grazban.

tiszta

Szeretem az osztrák precizitást. Rendezett és tiszta a város, s nincs szaga, mint Budapestnek. Vajon hogy csinálják?

12_graz_a_varbol_small_600x442.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

 

kényelmes

Nem szoktuk egy városra ezt a jelzőt alkalmazni, most is inkább csupán egy szolgáltatásra mondanám. A belvárosban ingyenes a villamosozás a Jakominplatz és a Hauptplatz között és innen mindkét irányba még egy megállót. Ha azonban továbbmennénk, akkor sem kell aggódni, mert a villamoson is lehet jegyet venni automatából. 

11_graz_hazteto__i_a_Rathaussal_small_539x600.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

 

Ha mégis szívesebben olvasnátok hagyományos útleírást a városról és környékéről, akkor ezeket a cikkeimet ajánlom nektek: Stájerország, az osztrák Toszkána, Az osztrák Toszkána főváros, Kitzeck, Kulináris történet Grazból.

A bejegyzésben szereplő fotókat dr. Szalai Krisztián készítette, azok megosztása, másolása, felhasználása csak a szerző engedélyével lehetséges. Keress bennünket az eletsojablog@gmail.com címen!

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr812782456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
19_mindent_elmondo_jelzo_grazrol
süti beállítások módosítása