Élet sója

Budapesti taposómalom helyett vidéki vendégházat vezetnek

2017. július 04. - Tünde Bagó

Van egy család Kétegyházán, akik őszinte szendvicseket gyártanak, kiadják a pajtájukat (s vendégházukat) utazóknak és gyermekeiket is vendéglátásra nevelik. Edit és Ottó a fővárost hagyták ott a békési településért, s kezdtek új életet.

Ars poeticájuk: ahol nincs semmi szerethető, onnan nem elmenni kell, hanem ott kell alkotni!

A háromgyermekes szülőkkel, a vendégház mozgatórugóival beszélgettem.

Amikor tanyasi szállások után kutattam Békés megyében, akkor akadtam rá a KultúrÉlet Kft. vendégházára, s pajtájára Kétegyházán, amelynek romantikája azonnal magával ragadott. Honnan jött az ötlet?

A térségben elég nehéz munkát találni, így amikor eldöntöttük, hogy Kétegyházán fogunk élni, az volt a cél, hogy munkahelyet teremtsünk magunknak. Igyekeztünk több lábat kialakítani, hogy biztos legyen az alap, így jöttek az ötletek. Abból indultunk ki, hogy azt csináljuk, amit szeretünk. Most ezt tesszük.

Egy jó tanácsot kaptam egyszer, miszerint gondolkodni globálisan, cselekedni pedig lokálisan kell. Szerintem az elvándorlást úgy lehet megakadályozni, hogy szerethetővé tesszük a helyet, ahol élünk, így nehéz lesz megválni tőle. Az én elvem az, hogy ahol nincs semmi szerethető, onnan nem elmenni kell, hanem ott kell alkotni.

Budapesten dolgoztunk, ugyanannál a szolgáltató cégnél. Hálásak vagyunk ennek a cégnek, hogy lehetővé tette számunkra annak a felismerését, hogy mi kell a szolgáltatói szemlélet legmagasabb szintű műveléséhez. Ugyan más területen, de kamatoztatjuk azt a profizmust, amit korábbi munkánk során megtanultunk, megtapasztaltunk.

Ennek köszönhetően ma már egy sikeres vendégházzal büszkélkedhetnek!

Igen! Negyedik éve üzemelünk, és rengeteg utazót láthattunk már vendégül. Külföldiek, magyarok, családok és egyedülállók, pihenni vágyók, és munkaügyben úton levők, színes a paletta. Sokan a vendégház komfortjára vágynak, vannak akik a pajta romantikájára. De az élmény és a visszajelzések hasonlóak: nagyon jó a hangulata a helynek, és szívesen időznek nálunk. Olyanok is vannak, akik konkrét menetrenddel érkeznek a térségbe, de mindent félredobva inkább nálunk maradnak, és beszélgetnek, vagy csak nagyokat hallgatnak.

Ha én, mint utazó azzal a szándékkal megyek Önökhöz, hogy pihenni szeretnék, nincs programom, akkor hogyan zajlana le egy napom az Önök szálláshelyén, Kétegyházán? 

Nagyon fontosnak tartjuk felmérni az érkező vendégek igényeit. Ha valaki magányra, nyugalomra vágyik, akkor a fontos információk átadása után azonnal visszavonulunk, és kizárólag a vendég kezdeményezésére történik bármiféle kapcsolat. Ha valaki nyitott felénk, akkor más a helyzet.

A hozzánk érkező felnőtt vendégek többségének az első élménye a welcome drink, ami stílusosan a kertünkben termő szilvafák ajándéka. Mi könnyebben befogadhatóvá tesszük egy kis mézzel és fahéjjal. A pálinkával eltöltött édes pillanatok után szokott következni a fotózás, a berendezés, dekorációk, különlegességek felkutatása, nosztalgiázás, ismerkedés a hellyel, az energiák befogadása. Egy rendszeres program, amikor megválaszoljuk azt a kérdést, hogy miért jön valaki Kétegyházára Budapestről. Mivel elég sok mindennel foglalkozunk szinte biztos, hogy valamelyik tevékenységünk felkelti a vendégeink érdeklődését, ezért hosszasan szoktunk beszélgetni zenéről, kultúráról, gyerekekről, ezotériáról, és szinte bármiről.

Ha gyerekként érkezik valaki hozzánk, az eddigieket átugorva egyből a hatalmas trambulinba vezet az út. A rét, a játékok, a gyerekeink társasága közösen szokták eredményezni, hogy a gyereksereget nem lehet kimozdítani semmilyen turisztikai szándékkal. Az ejtőzés a függőágyban, esetleg egy séta a mezitlábas ösvényen szintén a kedvelt programokhoz tartoznak. Az első éjszaka után pedig szinte mindig pihentető alvásról, és madárcsicsergésre való ébredésről szólnak a beszámolók.

S ha én egy aktív utazó vagyok és szeretném Kétegyházát és környékét megismerni, akkor mi az az 5 dolog, amit megmutatnának nekem? 

Kétegyháza a románok által legnagyobb számban lakott magyar település. Ez már önmagában egy különlegesség, hisz, ha valaki sétál egyet a faluban, azt hallhatja, hogy az emberek nagy része magyarul és románul (akár egy mondaton belül) felváltva beszél. Érdekesség a nagyközség utcatervezése is, ez a térképen nagyon jól látszik. Merőleges és párhuzamos, nagyon széles utcák. Élményszámba megy a rengeteg gólya, a mi udvarunkon is rendszeres vendégek hajnalban, amikor a fészekhez gyűjtenek „építőanyagot”. Ami a hagyományos turisztikai értékeket illeti, van egy román tájház, ahol a románságra jellemző külső és belső építészeti jegyek, tárgyak tekinthetők meg, és van egy Gyűjtemények háza, ami Kétegyháza történelmének megidézésére született. Említésre méltó a német nemzetiségi közösség is, bár ők építészetileg nem, inkább csak az emberi kapcsolatokban, szokásokban élik meg németségüket.

Egy nagy múltú mezőgazdasági szakképző iskola is működik Kétegyházán, ami egy 14 hektáros őspark területén fekszik. Az iskola tanépületei egy Andrássy-Almásy birtok részét képezik. Található itt uradalmi kastély, a hozzá épített római katolikus templommal, és az alatt elhelyezkedő  kriptával, valamint egy országosan is egyedülálló gépmúzeum.

kaste__ly_600x365.jpg Fotó forrása: www.kastelyok.com

 

A kastélykertben magunk is gyakran sétálunk, így szívesen ajánljuk vendégeinknek. Emblematikus sportrendezvényünk, a Kétegyházi Valentin Napi Örömfutás útvonala is keresztül vezet a birtok területén.

A helyi értékeken kívül  a környező nagyvárosok, vagy Erdély közelsége végtelen lehetőséget kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Említette, hogy sok mindennel foglalkoznak, pontosan milyen területek ezek?

Egy ismerősünk szerint mi egy multi cég vagyunk, olyan sok mindennel foglalkozunk.  A vendégház a fő tevékenységünk, de emellett szendvicseket gyártunk a kulturált, minőségi reggeli jegyében, zenei oktató szakköröket tartunk gitár és furulya hangszereken, és van egy ezoterikus vonalunk is, aminek a keretein belül jövőképelemzéssel, numerológiával, életút tanácsadással, energetikai kezeléssel, EFT-vel, hangtál terápiával, feng shui tanácsadással, kristályokkal, homeopátiával is foglalkozunk. Alapítói vagyunk egy egyesületnek is, itt sporteseményeket, kulturális programokat, művészeti szakköröket tartunk.

Valóban mindent megtesznek, hogy alkossanak lakóhelyükön!

Kiknek árulják a szendvicseket? A kétegyháziaknak? Erre járóknak?

A szendvics célja az volt, hogy a kétegyházi gyerekek minőségi reggelihez jussanak. Jó minőségű alapanyagokból, előírásoknak megfelelő gyártási folyamatokkal, megfelelő csomagolásban, és mindezt elérhető áron. A termékünk márkává nőtte ki magát, a márka neve: … egy őszinte szendvics…, és mára már nem csak a gyerekek, hanem a közép- és időskorúak kedvence is lett.

Sokan viszik munkahelyükre kollégáiknak, iskolába osztálytársuknak, és vannak üzletek, akik tovább értékesítik. Az értékesítés a piacéren, Kétegyháza legforgalmasabb kereszteződésénél történik, mai divatos megnevezéssel az őszinte szendvics egy vérbeli street food.

Nagyon különleges a szállás berendezése, honnan sikerült ennyi autentikus tárgyra szert tenniük?

A vendégházat, és környezetét úgy alakítjuk ki, ahogy mi szeretünk élni. Ez egy fontos szempont. Másnak sem szeretnénk rosszabbat nyújtani, mint magunknak. A tárgyak nagy része a családunké volt. Persze kaptunk is néhány dolgot. Szerencsére a mai designerek nagy része is a múltból merít inspirációt, így modern tárgyak, eszközök is jól megférnek a régi, kopott holmikkal kombinálva. Próbáljuk nem átlépni a giccs és az ízléstelen határát, de szinte minden megfér egymás mellett, ami jó energiát sugároz.

Mi volt a legnagyobb elismerés, amit kaptak?

Mivel sokféle tevékenységet végzünk, sokféle elismerést kapunk. Szerencsére minden, amibe belekezdünk népszerű, de fontos a folyamatos megújulás is. A vendégházzal kapcsolatban talán az volt a legnagyobb elismerés, amikor egy holland vendég próbálta elmagyarázni angolul, hogy különleges, spirituális, tiszta energiák lengik körül a vendégházat, és erről többet kellene elárulnunk a hirdetésben a szállásközvetítő oldalakon. De szeretjük, amikor megérkezik egy vendégcsapat, és a kipakolás helyett egyből fotózni, videózni kezdenek.

A szendvics elismerése, amikor rögtön a vásárlás után valaki kibontja a csomagolást, és a szemünk láttára jó ízűen elfogyasztja az étket. A zenében a szülők visszajelzése az elismerés, amikor jó érzéssel mesélik, hogy a gyerekük mennyit gyakorol.

Milyen terveik vannak a jövőre nézve?

Próbáljuk optimalizálni az eddig beindított tevékenységeinket, de mindig vannak új tervek, fontos a megújulás. A célközönségünk a gyerekek, és ők mindig új és új ötleteket adnak.

A legmagasabb szintű tervünk, hogy kifejezetten mi legyünk a hozzánk érkezők úti célja. Ehhez persze sokat kell dolgoznunk, és kitartónak kell lennünk, de már nem járunk messze a megvalósítástól. Van több olyan ötletünk, amelyek egyelőre terv szinten léteznek, de hamarosan turistabevonzó erővel fognak bírni.

Belekezdtünk a vendégház bővítésébe, egy új apartmant alakítunk ki, hogy egyszerre több családot, társaságot is tudjunk fogadni. Ha ez megvan, tematikus programokkal tudunk nekik szolgálni. Emellett kulturális rendezvények szervezését tervezzük, valamint olyan kirándulásokat, ahol a helyi emberek az úti célt nem, mint turista keresik fel, hanem, mint otthonukat, Magyarországot.

Mi az, amire a legbüszkébbek?

A gyermekeinkre. Akik úgy élnek ebben a környezetben, mint lakók és mint vendéglátók egyszerre. Nagyon jó vendéglátók, és remélem, hogy szívesen viszik majd tovább, amit elkezdtünk, és talán ők már egy népszerű, és közismert Kétegyházán fognak élni.

Köszönöm az interjút, sok utazót, vendéget kívánok!

A vendégházat megtaláljátok az airbnb. hu oldalon itt vagy közvetlenül a KultúrÉlet Kft. weboldalán.

Fotók: KultúrÉlet Kft.

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr6012782464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
budapesti_taposomalom_helyett_videki_vendeghazat_vezetnek
süti beállítások módosítása