Élet sója

Németország mostohagyereke, Frankfurt

Egy hosszú hétvége a vas és a fém városában

2017. október 23. - Tünde Bagó

6.jpg

Ki lehetne jobb idegenvezető, mint az, aki az adott helyen él, nyitott szemmel jár, fotózik, s még ír is róla? Ebből, s önmagamból indultam ki, amikor arra gondoltam, hogy hozzám hasonló bloggereket keresek meg és tanácsot kérek tőlük, hogyan járjam be azt a várost pár nap alatt, amelyben ők laknak, vagy laktak. Így született egy szuper ajánló Bolognáról a Mindenütt jóóó blog írójától, felkérésemre. Most pedig Gabitól, a Frankfurti mesék blog írójától kértem tanácsot, hogy merre is vegyem az irányt Frankfurtban! Hasznosítsátok ti is Gabi tapasztalatait és ajánlásait!

Frankfurtból rengeteg célország elérhető közvetlen repülőjárattal, ezért sok olyan turistával találkoztam még a szállodás éveimben, akik megtoldották néhány nappal a csatlakozást és mielőtt felszálltak volna a nyaralási helyszínre repítő járatra, megpihentek a városban.

Nagyon szeretek Frankfurtban élni, mert kicsi és barátságos, de kulturális szempontból vetekszik az igazi nagyvárosok által nyújtott lehetőségekkel. Elsőre ritkán mutatja meg az igazi arcát, így sokan távoznak csalódottan ebből a fém és vas városból, ahol csak egy óriási kiállító terem és egy annál is nagyobb repülőtér van.

10.jpg

Természetesen ez nem igaz, ha az ember tudja, hogy hol kezdje a város felfedezését, hol rejtőznek a gyöngyszemek, akkor rengeteg élménnyel gazdagodva térhet haza, vagy kipihenve, feltöltődve szállhat fel a nyaralási célpontjához repítő gépre.

Kedves frankfurti turista, engedd meg, hogy körbevezesselek és ellássalak némi információval.

Megérkezés

A repülőtér (Frankfurt am Main repülőtér) mindössze 15 perc vonat/hév útra helyezkedik el a belvárostól, így nem szükséges a taxira költeni. Gyorsabb és lényegesen olcsóbb, ha a tömegközlekedést választjuk. A repülőtérről Frankfurt belvárosáig 4,80 euróba kerül a jegy felnőtteknek és 2,80 euró a gyerekeknek, a taxira ezzel szemben nagyjából 35-40 eurót számolhatunk. Frankfurt Hahn repülőtérről a transzfer buszokkal két óra alatt Frankfurt főpályaudvarára érkezhetünk. (A magyar fapados légitársaság december közepétől közvetlen járatot indít Budapest és Frankfurt fő reptere között).

Közlekedés

Frankfurt fő turista látványosságai szerencsére nincsenek messze egymástól, így gyalogosan is kényelmesen bejárhatók. Hűvös, hideg idő esetén, vagy ha kevés idő áll a rendelkezésünkre, akkor bátran használjuk a jól kiépített és mindent behálózó tömegközlekedés járatait. A jegyeket a legtöbb megállóban elhelyezett automatákból lehet megvenni, amelyek készpénzt és kártyát is elfogadnak. Már minimum két fő esetén is megéri megvásárolni a csoportos jegyet (Gruppentageskarte), amellyel maximum 5 fő (gyerekek, felnőttek vegyesen) utazhatnak együtt. Egy felnőtt napijegy 7,20 euróba kerül személyenként, míg a csoportos napijegy 11,30 euróba (ha a reptérre is szeretnénk a jeggyel kimenni, mert például az utolsó napon vásároljuk, akkor a tarifa egy kicsit magasabb: 16,40 euró.). Lényegesen olcsóbb a csoportos verzió, de csak akkor érvényes, ha a csoport egész nap együtt utazik. Aki leválik, annak saját jegyet kell vásárolnia.

Frankfurt Pass

Kedvezményekre jogosító kártya, amellyel ingyenesen utazhatunk Frankfurton belül, a repülőteret is beleértve, valamint számos látványosságot jelentősen olcsóbban látogathatunk meg.

Egy napra (10,50 euró), vagy két napra (15,50 euró) lehet megvásárolni, sőt itt is elérhető a csoportos kártya maximum 5 személy részére (20,50 euróért).  Ha szeretnénk minél több helyet meglátogatni, akkor érdemes beruházni rá. Az ingyenes utazás mellett 50 százalékos kedvezményt biztosít a múzeumokba, az állatkertbe és a Palmengarten-be, valamint további kedvezményeket a városnéző buszra és egyéb látványosságokra. A kártyát személyesen a főpályaudvaron (Hauptbahnhof) és a Römer-nél található turista információs irodában lehet megvásárolni, vagy online például ezen a linken megrendelni.

Szállás

Szerencsére rengeteg lehetőségünk van a nekünk leginkább megfelelő szállás kiválasztására. Mivel Frankfurt évente többször is otthont ad egy-egy nagyobb kiállításnak, mint például az októberi Buchmesse-nek, így hacsak nem kifejezetten az adott a kiállítás meglátogatása a célunk, érdemes akkor érkezni, amikor éppen semmilyen nagyszabású rendezvény nem található Frankfurtban. A szállodák a nagy érdeklődésre való tekintettel a vásárok alatt dupla, tripla áron is értékesíteni tudják a szobáikat.

A hostelektől kezdve az öt csillagos luxus hotelekig rengeteg szálloda elérhető, és mivel a város kicsi és könnyen bejárható, így tulajdonképpen mindegy, hogy hol szállunk meg, néhány metró -(U-Bahn) vagy villamosmegálló alatt elérhetjük a belvárost.

Városnézés

Frankfurt belvárosában érdemes a városnézést a Römerberg-nél kezdeni, amely 1405 óta a városháza székhelye. Az alábbi linken egy részletes cikk érhető el Frankfurt látványosságaival kapcsolatban. Ötleteket kaphatunk olyan helyekről, mint az Alte Oper-ről (Régi Operaház), a Deutsche Börze épületéről (régi Tőzsde), a város legforgalmasabb teréről, a Hauptwache-ról, a Main Tower-ról, ahonnan biztosan megcsinálhatjuk azt a fotót, amelyet már ezerszer láttunk Frankfurtról, az Eiserner Steg-től induló hajókról, a Römerbergről, a Császár-dómról (Kaiserdom), s a német demokrácia alapjait lerakó Német Parlament helyéről, a Paulskircheről (Szent Pál templom). 

Ha gyerekekkel érkeztünk Frankfurtba, akkor jó idő esetén látogassunk el a Palmengarten-be, amely egy óriási park játszótérrel, kisvasúttal, csónakázótóval és nem mellesleg az üvegházakban mindenféle egzotikus növényeket is meg lehet tekinteni. Remek lehetőség kicsit megpihenni, piknikezni, napozni, a gyerekek pedig biztonságosan szaladgálhatnak kedvükre.

12.jpg

A Frankfurt Zoo, az állatkert ugyancsak remek szórakozást nyújt az egész családnak, de a gyerekeket biztosan leköti. Rossz idő esetén az Experiminta tudományos múzeumot ajánlom, amely kikapcsolódást nyújt minden korosztály számára. Interaktív múzeum, mindent ki lehet próbálni, össze– és szétszerelni.

Múzeumok

Frankfurt közel 60 múzeumnak és kiállító teremnek ad otthont, amelyre egy 700 ezer főt számláló város valóban büszke is lehet. A Frankfurt Pass segítségével 50 százalékos kedvezményre vagyunk jogosultak közel 26 múzeumban, amelyet érdemes is kipróbálni. A következő három hely személyes kedvenceim, mindenképpen ajánlom megtekintésre.

Németország egyik legjelentősebb művészeti múzeuma Több mint 4000 festmény tekinthető meg a Majna folyó partján, az úgynevezett Museumufer mentén található múzeumban. Középkori alkotásoktól kezdve a kortárs művészek munkáit is megcsodálhatjuk, az állandó kiállítás mellett folyamatosan vannak időszakos rendezvények is. A múzeum kávézójában lehetőségünk van egy finom kávé és egy sütemény elfogyasztására is.

Ahogy a neve is mutatja, egy vicces, szórakoztató múzeum, görbe tükröt tart az aktuális politikai és társadalmi események elé. Egy minimális német tudás szükséges, hogy megértsük a rajzok alá írt rövid vicceket és anekdotákat, de ha szerencsénk van, akkor a németül értő kísérőnk lefordítja nekünk az összes szöveget.

Frankfurtban járva kihagyhatatlan a Goethe-Haus, Johann Wolfgang von Goethe otthona. A német író ebben a házban született és élt 16 éves koráig, mielőtt Lipcsébe költözött, hogy ott folytassa a tanulmányait.

Ételek és italok

Jó idő esetén egyébként érdemes egy szendviccsel kiülni a Majna partjára és nézelődni. 

3.jpg

Ha az időjárás nem teszi lehetővé a szabadtéri ücsörgést, akkor számos remek közül választhatjuk ki a számunkra leginkább megfelelőt. Németországban tartományonként kissé eltérnek a hagyományos ételek, így Frankfurtban járva a hesseni és a frankfurti specialitásokat próbálhatjuk ki. Ha elfáradtunk és megéheztünk a sok városnézésben, akkor jó szívvel ajánlom Sachsenhausen városrész szívében található Zum Feuerrädchen éttermet. 1905 óta üzemelő jellegzetes frankfurti ételeket kínáló étteremben a híres almabort is kipróbálhatjuk. További személyesen kipróbált helyek ezen a linken találhatók.  

Egy jó kávé vagy tea is jól tud esni az embernek, főleg hogyha az őszi és téli hónapokban látogat el Frankfurtba. Igaz néha sorba kell állni a bejutás érdekében, de kihagyhatatlan a 2012 óta működő Bitter & Zart kávézó. Gyönyörű beltéri dizájn, kitűnő kávék és sütemények várják a lelkes turistákat.

Nehéz lenne az összes információt belesűríteni egy írásba, ezért jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki Németországba látogat, hogy győződjön meg Frankfurt szépségéről a saját szemével, és töltsön el néhány napot a városban.

A bejegyzésben szereplő fotókat Gabi készítette, azok szerzői jogi védelem alatt állnak!

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr1313050416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
frankfurt_nemetorszag_mostohagyereke
süti beállítások módosítása