Élet sója

Ne építs kőemberkét, mert bajt hozhat!

Mágikus erejű vagy természetet romboló turista rituálé?

2017. december 08. - Tünde Bagó

steinhaufen1.jpg

Raktál már köveket egymásra? Miért tetted? Hallottad valahol, hogy mágikus erővel bír, erőt ad, ha egymásra rakod a köveket? Vagy egyszerűen csak nyomot akartál hagyni ott, ahol jársz? Esetleg követted a sok száz előtted rakosgatót? 

Minden Norvégiában kezdődött, még vagy úgy 10 éve, amikor először jártunk ott. Szinte mindenhol belebotlottunk az egymásra rakosgatott kövek hadába. Csak álltak ott, erősnek és büszkének tettetve magukat. Már akkor is furcsának éreztem a kőemberek seregét. Csak álltam a Hardangervidda Nemzeti Parkban és néztem, ahogyan egy fiatal pár szinte magbabonázva, bűvöletbe esve rakosgatta a köveket egymásra. Valahogy akkor sem és később sem, a svájci Alpokban, Korzikán, a Kanári-szigeteken, s az osztrák hegyekben sem éreztem soha késztetést arra, hogy kőembereket rakosgassak, viszont jó volt nézni őket és alkotóikat. 

steinhaufen2.jpg

Az elmúlt években a kőrakás egyre nagyobb divat lett, alig találni már olyan túraútvonalat, amelynek mentén ne álldogálnának ott az "erős" emberek. 

rest-2424346_640.jpg

Hogyan kezdődött? Nos, eleinte a kőrakások útjelzők voltak. Túrázóknak, akiknek nem nyomokból, hanem kövekből kellett olvasni, mutatták meg a helyes irányt. Később a turisták egy része azonban úgy gondolta, hogy nem a fába vési be "itt járt Jancsi és Juliska", hanem inkább kövekből épített halmokkal, kőemberekkel hagyja nyomát ott. Majd újabb turisták jöttek és amit a természet éjjel lerombolt, ők nappal felépítették. Egyre többen éreztek késztetést arra is, hogy otthon is tovább nézzék a megnyugtató, erős köveket. Nem véletlenül látni rengeteg helyen ilyen és ehhez hasonló fotót a falakon.

zen-2040340_640.jpg

Mert a köveknek mágikus erejük van. Az Egyesült Államokban odáig fajult a kérdés, hogy már kurzusokat, sőt bajnokságot is rendeznek kőrakásból, csakis a spirituális erő miatt. 

A biológusok és a természetvédők is ezt mondják, azaz a köveknek erejük van, de hagyjuk őket ott, ahol vannak, s ne rakosgassuk egymásra, legalábbis a természetben ne! 

Először is azért ne, mert elképzelhető, hogy éppen ezzel vezetünk félre túrázókat, hiszen a hegyekben még a mai napig alkalmazzák tájékozódásra a kőhalmokat. 

Másodsorban a hegyekben és a strandokon is a kövek nyújthatnak egyes növények és állatok számára védelmet a napsütéssel vagy más időjárási elemekkel szemben. Egyes állatoknak éppen az életterét rombolhatjuk szét, amikor elmozdítunk egy követ. Arról már nem is beszélve, hogy esetleg műemlékeket is tönkre tehetünk. A norvég televízióban nemrég mutatták be egy műsorban, hogy az évszázados rénszarvastenyészet falaiból építettek turisták kőembereket. Norvégiában, az USA-ban és a Kanári-szigeteken is az egyetemek oktatói számos előadásban és újságban hívják fel a figyelmet a kőrakások természetromboló hatására.

steinhaufen4.jpg

Érezzünk hát bármennyire is késztetést arra, hogy köveket rakjunk egymásra egy-egy túra alkalmával, gondoljunk arra a mondásra, miszerint a legjobb természetbarát az, aki nem hagy nyomot a természetben. Fába vésés és kőrakás helyett csináljunk inkább egy fotót, ha mindenképpen szeretnénk, hogy nyoma maradjon az ottlétünknek!

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr7013452641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.12.09. 20:12:16

Szeresd. Élvezd. Az a spirituális élmény, hogy ott vagy és része lehetsz annak a természeti környezetnek. Éld át, hogy ez a bölcsőd, az otthonod és majd a sírod is. Ne változtasd meg!

Lobo Marunga 2017.12.09. 20:12:27

Nagyon egyetértek, ez egy hülyeség.
Akinek spirituális igénye van, válasszon egy vallást, és kövesse, van bőven, talál mindenki kedvére valót, van olyan is, ahol lehet köveket rakosgatni (nyilván nem céltalanul, meg hülye mágikus erőkről zagyválva, hanem egy mélyebb filozófia részeként). Vagy ha minden áron spiritualitást és mágikus, kozmikus erőket akar keresni, akkor keresse a természetben úgy ahogy van, nehogy már akkora ásznak tartsa magát, hogy majd ő fog ilyesmit létrehozni egy rakás kőből... Nem tud más eszembe jutni, mint amit egy bölcs ember mondott egyszer egy másik bölcs embernek, ő meg nekem: "Amióta az emberek semmiben nem hisznek, azóta bármilyen hülyeséget képesek elhinni."

pamutpamlag 2017.12.12. 13:02:05

A kőemberek építése nem feltétlenül hülyeség. Megvan a maga logikus és gyakorlati indoka és helye, melynek semmi köze a spirituális vagy mágikus erőkhöz.
A hegyjáró emberek (régebben vadászok, gazdálkodók, manapság hegymászók, turisták), vagy éppenséggel a barlangászok az ún. kőbabákat vagy kőembereket kifejezetten tájékozódási céllal építik.
Az útvonalat, vagy 1-1 lényegesebb tájékozódási pontot, elágazásban a követendő helyes irányt ilyen kőbabákkal jelölik. Ez egy tartós, környezet- és természetbarát módszer (nem viszel oda semmilyen idegen anyagot, útjelző táblát), bármikor létre tudsz hozni egyet. És bár nem üt el a környezetétől, mégis egyértelműen látszik, hogy emberkéz alkotta jel. Már az 1800-as években is alkalmazták, és alkalmazzák a mai napig. A GPS-ek korában is. Ugyanis a GPS-ek barlangban nem működnek, de a felszínen is tönkre mehetnek vagy lemerülhetnek. Sőt, a hegyekben sokszor nem is elég pontosak: például egy csúcsról lejövetben esetleg nem mindegy, hogy melyik kuloárt használod, ezt nem fogja neked megmutatni egy térkép vagy kütyü sem, de a kezdetéhez rakott kőember egyértelműen jelzi, hogy mi a helyes választás.

pamutpamlag 2017.12.12. 13:02:19

Megjegyzés az előző kommentemhez:
Ahol valóban komoly jelentősége van tájékozódási szempontból a kőbabáknak, ott általában csak azok járnak, akik ezt tudják, akik tisztában vannak ezen gyakorlati jelentőségükkel. Magyarul sem nem építenek ilyeneket feleslegesen, sem nem rombolják le azokat.
A többi kőbaba...? Hát, azokra pedig igaz, amit a postoló ír (általában nettó hülyeség, és a legtöbb helyen nem kéne erőltetni).
ne_epits_koemberket_mert_bajt_hozhat
süti beállítások módosítása