Élet sója

Női vágyakról is írt a középkor legsikeresebb apácája

Nyugtató keksz a polihisztor Hildegard von Bingentől

2018. július 25. - Tünde Bagó

 A tönkölybúza és a fehérbor a főszereplő a híres, középkori apátnő, misztikus, zeneszerző és természettudós menüjében, amelyet mi is megkóstolhatunk, majd az egészet leöblíthetjük egy édeskömény teával. Az ételeket inspiráló tudós apáca nevét azonban nemcsak a gyógymódokkal, hanem a női vágyakkal, a nők nedvesedesének leírásával is kapcsolatba hozzák. Kíváncsi lettem ki is pontosan Hildegard!

 Hogyan lett egy XII. századi nő annyira sikeres, hogy így 900 évvel később is alkalmazzák módszereit, készítik receptjeit és hallgatják zenéit?

 hildegard_von_bingen.jpg

Fotó forrása: Wikipedia

A válasz kereséséhez először újabb kérdések merülnek fel. Milyen életkilátásai lehettek a középkorban egy lánynak? Hát még, ha egy család tizedik gyermekeként születik? Nos, azt hiszem vagy apáca lett, vagy jobb esetben talált egy férjet, akinek szülhetett 10 gyermeket. Hildegard von Bingen 8 évesen kolostorba kerül, s korántsem lesz ezzel könnyebb az élete, viszont minden középkori sztereotípiát meghazudtol.

Nem szólhat bele egy apáca a politikába ebben a korban? Nos Hildegard látomásaival egyengette a történelem és a kor nagyjainak útját. Még magát Barbarossa Frigyest is óva inti egy alkalommal. Számos levelet ír a kor befolyásos embereinek, amelyben megpróbálja őket látomásai és az általa helyesnek vélt útra terelni.

Nem kritizálhatja egyháza férfi tagjait? Hildegard ezt is megteszi és felszólal az elvilágiasodott papok ellen.

Nem maradhat fenn alkotása? Dehogynem, zeneművei és daljátéka - amellyel megalkotta az első oratóriumot, s amelyet rendtársai elő is adtak - ma is fellelhető.

Számos elmélkedős könyvet és egy több kötetből álló természettudományi enciklopédiát írt a gyógyításról, a gyógynövényekről, állatokról, ásványokról. Ja és persze verseket is alkotott, amelyek szintén fennmaradtak. Itt találtok néhányat.

Nem beszélhet a szexualitásról? Hildegard ezt is megtette, sőt egészen messzire ment akkor, amikor kifejtette, hogy a lányok a fantáziálásaik során nedvesednek, s leírta, hogy van magömlésük, hasonlóan a férfiakhoz. Nyilván a nők nedvesedését azonosíthatta a magömléssel, s bár nem tudni, hogy egy apácának ebben a korban pontosan milyen lehetőségei voltak egy ilyen kutatásra (pletykák persze keringenek), de az tény, hogy jóval továbbmegy ezen a területen, mint a kolostor könyvtárában fellelhető római orvos Galénosz tanulmányai.

Nem gondolkodhat holisztikus módon? Hildegard számára minden összefüggött: a Szent Lélek, az ember, a csillagok, a flóra és a fauna.

Egy valamit azonban biztosan minden kritika nélkül tehetett, s tett is, az pedig a gyógyítás.

A Bingenhez közeli kolostorában már egész kis gyógyszertárat tartott fent, s messzi földről is érkeztek hozzá gyógyulni vágyók.

Kutatásokat folytatott betegségek és azok megelőzése érdekében.

A megelőzés egyik fő irányvonalának a megfelelő ételek fogyasztását határozta meg, kiemelve a tönkölybúza jelentőségét. Így kerülhetett egy konstanzi étterem menüsorának középpontjába is a tönkölybúza. Sokat foglalkozott műveiben a növények, fűszerek, gyógynövények erősítő és gyógyító hatásával. Érthető így már az is, hogy a menüben a desszert nem más, mint egy édeskömény tea.

 i35_kicsik_kicsik.jpg

Fotó: dr. Szalai Krisztián

Az ételek láttán kutakodni kezdtem Hildegard apátnő receptjei után és egy német weboldalon, Beate Rossbach, az egyik legelismertebb német természetgyógyász ajánlásával találtam néhányat, amelyet az én, alapvetően az orvostudományban hívő lelkem és értelmem is egyszerűen zseniálisnak talált. Az, hogy a felhasznált fűszerekhez, amelyek közül a szegfűszeget például a 18. századig nem lehetett kihozni őshazájából, hogyan jutott hozzá Hildegard!? Nos, az legyen az ő titka! Ettől még szellemiségét hordozzák a receptek.

Most közzéteszek magyarul kettőt – amelyet mi is kipróbáltunk -, de az eredeti oldalt is megtekinthetitek itt, ahol további recepteket találtok Hildegardtól.

Figyelem! Mindenki csak saját felelősségére alkalmazhatja a recepteket!

Kezdjük Hildegard nyugtató kekszjével, amelynek tényleg éreztünk némi ellazító hatását:

Hozzávalók: 400 g tönkölybúza liszt, 160 g vaj, 80 g barna nádcukor, 125 g hámozott, őrölt mandula, 1 tojássárgája, 1 egész tojás, 15 g őrölt fahéj, 15 g szerecsendiópor, 15 g őrölt szegfűszeg, 1 csipet só.

Elkészítés: A hozzávalókból tésztát gyúrunk, majd fél centiméteresre kinyújtjuk. Kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.

Ez a keksz nem desszert, nem nasizáshoz való, naponta hat darabnál többet nem szabad belőle fogyasztani – hívja fel a figyelmet Hildegard receptjeivel foglalkozó Beate Rossbach.

nerves-biscuits-2061988_640.jpg

Fotó: Silviarita - Pixabay.com

A másik általunk kipróbált recept a szíverősítő petrezselyembor, amelynek a hatását ellenőrizni egyelőre nem tudjuk:

Öntsünk fél liter bio fehér bort és egy evőkanál fehérborecetet egy lábasba, tegyünk bele 4 szál petrezselyemzöldet, majd adjunk hozzá 50 g mézet. Hagyjuk a keveréket lassú tűzön 10 percig melegedni. Szűrjük a bort forrón sötét üvegbe. A szív- és keringési rendszer erősítési érdekében fogyasszunk el belőle naponta 2-3-szor egy evőkanállal – írja Hildegard.

S, ha kíváncsiak vagyunk egy egész menüsorra, amely az apátnő elvei és útmutatásai, receptjei alapján állítottak össze, akkor keressük fel a Bodeni-tó melletti Konstanzban a Konzil Éttermet, vagy a Rajna mentén, Bingen közelében számtalan helyen találkozhatunk Hildegard receptjeivel az éttermek étlapjain.

Aki pedig kicsit tanulna is Hildegardtól, vagy Hildegard szellemében részt venne egy tréningen, az felkeresheti a Hildegard von Bingen egyetemet, amely nem máshol, mint szintén itt a Bodeni-tó mellett található.

Kétségtelen, hogy a korai középkor legzseniálisabb nőjéről írtam most nektek, álljon itt az egyik mondat az utolsó művéből:

 „Az értelem az a gyökér, amelyből a kimondott szó virágzik ki!”

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr4214134191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Audianer 2018.07.26. 16:37:42

"Nyilván a nők nedvesedését azonosíthatta a magömléssel"

Javaslom erre a szóra rákeresni: squirting

A kapott találati listában inkább egy videón érdemes megnézni, hogy a szentéletű hölgy valójában mire is gondolt...

Tünde Bagó 2018.07.26. 16:41:46

@Audianer: Köszönöm az észrevételt! Figyelembe véve a tényt, hogy minden egészséges nő nedvesedik szexuális izgalom hatására, de csupán kis százalékuk képes spriccelős orgazmusra és mivel ez a folyadék per se nem ejakulátum (s a fenti apátnő ejakulátomként említi a középkori szövegben ) helyénvalóbbnak tartottam - orvos férjem javaslatára - a nedvesedés szóhasználatot.

Tünde Bagó 2018.07.26. 16:49:25

@Audianer: S még esetleg annyit, hogy ugyan ejakulációnak említi Hildegard, de hozzás is teszi,hogy ez csupán annyira van a férfi ejakulációhoz, mint egy falat az egész kenyérhez. Továbbá megjegyzi, hogy a női nedv nem tartalmaz valószínűleg olyan "magot (így írja ő), ami kikelhet".

2018.07.27. 09:06:24

A "nyugtató kekszben" a szerecsendió okozza a jókedvet s az ellazulást.
Ha sokat evett belőle a nővér, megmagyarázhatóak a látomásai. :)

dısʇıʞǝ uǝɯ ʞoɯd ןǝʇʇ 2018.07.27. 09:06:27

@Tünde Bagó: Én sejtem mire gondolt a tudós apáca! Van olyan néha ha egy nő tényleg nagyot élvez, hogy kicsordul a vaginájából egy sűrű fehér folyadék, teljesen mintha sperma lenne. Ez nem a spriccelés, mert az csak víz, és nem is a előnedvesedés ami ilyen ragacsos nyúlós átlátszó cucc. Szóval a szent tényleg nagyon okos és tájékozott asszony lehetett.
noi_vagyakrol_is_irt_a_kozepkor_legsikeresebb_apacaja
süti beállítások módosítása