Élet sója

Elzász, ahol a szépség borral szelídíti meg a szörnyeteget

2019. április 24. - Tünde Bagó

Mámorító szépségű középkori falvakra, isteni nedűre és gólyákra bukkantunk Elzászban.

A Rajna és a Vogézek hegylánc között terül el Elzász, amelynek hovatartozása a történelem során igen változatos volt. Kelták, rómaiak, Habsburgok, franciák, németek osztozkodtak a területen, nem kevés szenvedést okozva az itt élőknek. Elzász azonban ma már csak egyetlen dologban mutatja meg ezt a hektikus hovatartozást, sokszínűségében.

originalphoto-577444934_924422_kicsik.jpg

A rómaiak segítségével kialakított borkultúra (Franciaország egyik legszárazabb és legnaposabb vidéke ez), a németek fagerendás házai, francia színekkel feldobva, éppen úgy színesítik, mint, ahogyan a német csülök és savanyúkáposzta után felszolgált francia éclair fánk.

Colmarról már mindenki tudja, hogy Elzász Velencéje. Híres a karácsonyi vásárja, híres a New York-i Szabadság-szobor készítőjéről és híres a gólyákról (bár arról egész Elzász). Colmar azonban csak egy szépség a sok szépség között.

01_colmar_jelkepe_1_hdr_kicsik.jpg

Az elzászi borút 170 km hosszan nyúlik el a Mulhouse melletti Thann településtől a Strasbourg melletti Marlenheim-ig, amely mellett olyan borokat kóstolhatunk meg, mint a Pinot Blanc, a Sylvaner, a Riesling, a Muscat, a Crémant D’Alsace, a Pinot Gris, a Gewurztraminer, Sélection De Grains Nobles.

Pár érdekes adat a borvidékről, amely azért elgondolkodtatott: 15.600 hektárnyi szőlő, 4200 borosgazda, 140 millió megtöltött palack évente, ami 1.05 millió hektoliter bort jelent.

12_ribeauville_vin_d_alsace_kicsik.jpg

Végigjárhatjuk kerékpárral, autóval vagy gyalog, bár, ha bor, akkor talán az a legjobb, ha gyalog vágunk neki egy-egy szakasznak. Így lesz időnk megcsodálni a számos várat, múzeumot, középkori települést, katedrálist, templomot és mindent, ami ezt a környéket sokszínűvé teszi. Gyakorlatilag 3 kilométerenként botlunk majd bele egy településbe, így nem kell aggódni, hogy nem lesz hol kipihenni a kedves elzászi gazdák szívesen kóstoltatott borát.

Többször jártunk már Colmar-ban, s másokhoz hasonlóan én is kedves településnek találtam. Most azonban kiszabadultunk a bűvköréből és elindultunk a Vogézek felé, hogy kiszakítsunk egy részt a borútból.

10_szo_lo_k_kicsik.jpg

Eguisheim településre esett az első választásom, ahol az egykori, középkori városmag a legépebben maradt meg a környéken. Koncentrikus körökben futnak körbe az utcák, középen várral és katedrálissal, valamint egy térrel, ahol a város szülöttének, IX. Leó pápának szobrával találkozni.

05_eguisheim_l_eglise_kicsik.jpg

A fagerendás házak mindig kölcsönöznek egy középkori hangulatot a városoknak, de itt valahogy többről volt szó. Ahogyan a macskaköves, szűk utcákon bukdácsoltunk, annyira visszarepített a város a középkorba, hogy időnként attól tartottam, valaki a fejemre lódít egy lavór vizet az ablakból.  

A Szépség és Szörnyeteg filmet akár itt is forgathatták volna, sőt sokan tudni vélik, hogy a díszlettervezők elzászi településekből merítettek ihletett Belle és apja falujának, Villeneuve-nek a megformáláshoz. Valóban mesébe illő, s nem is kell mást tenni, mint sétálgatni, leülni egy kávéra és csak úgy beleképzelni magunkat a mesébe.

A mese azonban nem ért véget Eguisheimben számunkra. Ribeauvillé-ben nyílt ki újra a könyv. Már az előző oldalról is látszott, hogy amint kihajt a szőlő, újra erre kell látogatnunk, s meghódítva a Vogézek dombos részére épült várakat, legalább a szemünkkel be kell fogadnunk a Rajnáig elterülő borvidéket.

09_les_trois_chateaux_kicsik.jpg

Ribeauvillé-ben már sokkal több volt a turista, így a középkori hangulat átérzése is elmaradt a részemről. Holott a település utcái itt is régiek és színesek.

A várost a domboldalról figyelik a várak. Jól tesszük azonban, ha előbb kicsit megpihenünk valamelyik szőlősgazda borászatában és azután vágunk neki a hegynek, a jutalom panoráma formájában nem marad majd el. Riquewihr és Ribeauvillé közös weboldalán a várakról itt tájékozódhatunk.

Nézzünk pár hasznos információt, amivel már akár többnaposra is tervezhetünk egy látogatást a környékre:

  • A fent említett két település között található Kaysersberg és Riquewihr. Egyikben sem marad el a középkori hangulat, s a kötelező borkóstolás, de Kaysersbergben érdemes időt szánni az üvegművészekre, míg Riquewihr-ben felpattanni egy városnéző vonatra, amely a szőlők közé is kivisz bennünket.
  • Elzász turisztikai oldalát itt találjátok.
  • Hunawihr település mellett található a Naturoparc, ahol természetes környezetben lehet megfigyelni a híres elzászi fehér gólyát és számos víziállatot. A park weboldala itt található: http://www.centredereintroduction.fr/
  • Eguisheim mellett található a Hohlandsbourg várkastély, amelyet a 13. században Habsburg Rudolf építtetett. A vár ma is látogatható, a panoráma pedig innen is páratlan. Jó idő esetén a Fekete-erdő is csodásan látszik.
  • A borokban nem lehet jó tanácsot adni, kóstolni kell, s szerencsére szívesen is kóstoltatnak, de arra figyeljünk, hogy csak az AOC oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott bort vegyük meg.
  • Mit együnk? Híresek az elzászi kolbászok, a perec (a német brezel kicsit továbbfejlesztve, töltve, sajttal), a csülök és a húsos ételek savanyú káposztával. Ribeauvillé-ben én egy hús nélküli helyi specialitást ebédeltem, helyi sajttal és szalonnával sütőben sütött krumpli. Az étterem a Les Trois Châteaux volt, itt találjátok a weboldalát.

img_7098_kicsik.jpg

 

  • A közelben húzódik a Maginot vonal, amelynek egyik megmaradt részét, a 35-ös számú bunkerrel Marckolsheim település mellett megnézhetjük. A bunker és a múzeum általában csak vasárnap van nyitva, tájékozódjunk itt a weboldalon.

Mi hamarosan folytatjuk a borút felfedezését, tartsatok velünk! 

A bejegyzésben szereplő valamennyi fotót dr. Szalai Krisztián, az Élet sója blog fotósa és dr. Bagó Tünde az Élet sója blog szerzője készítette, annak másolása vagy felhasználása csak a szerző engedélyével lehetséges! Ha szeretne engedélyt kérni, akkor írjon nekünk: blog@eletsoja.hu     

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr914781820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2019.04.25. 08:58:48

Mi egy pár éve csináltunk egy remek hosszú hétvégét, Strasbourgi központtal.

Pár apróság és tanulság: Strasbourg (bár mesebeli remek hely) csillagtúra-központnak nem volt ideális, mert a turisztikai régió szélén található igazából Colmar szépsége miatt már nem jutottunk sokkal délebbre, pedig lett volna értelme.Jobb lett volna Colmarból vagy valamelyik hegyi szállásról csillagtúrázni.

Nekem a poszt képeiből is visszaköszön és talán másoknak is lejön, hogy egy mérhetetlenül sokoldalú turisztikai régió Elzász/Lotaringia. A franciásan tökéletesre csiszolt turisztikai igazgatás és persze kellő ráfordítás tökéletes élményt szül: Strasbourg városközpontja meseszép és nagyon hangulatos éjjel, kivilágítva de nappal is, ahogy a panorámahajókat a zsilipes vizlépcsők emelgetik át a csatornák között.

Úton délre láttunk egy remek apátságot és a Koenigsburg fellegvárát, aztán a csodás kisvárosok, és végül pont ezért nem értünk le Mulhouse-ig, ahol a világ legnagyobb és talán legjobb autó-múzeuma található egzostive.com/mulhouse-cite-1resz-hu/ , mellette pedig a Peugeot gyári múzeuma egzostive.com/peugeot-museum-2018-en/ .
Aki pedig modern(ebb) kori történelemre vágyik, annak ott a Maginot vonal mentén állított emlékművek.

Tünde Bagó 2019.04.25. 09:00:59

@Ződ2000: De jó, hogy leírtad, köszönöm! Én is arra jutottam, hogy Colmar nagyon jó kiindulópont, de ahhoz, hogy az egész régiót bejárja az ember még egy hét is kevés lenne. Észak és a középső rész megvolt, most délnek kell vennünk az irányt Mulhose felé, éppen azért is, amit javasoltál. Köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalataidat!

kuciber 2019.04.25. 19:22:59

Mi épp most hétvégén voltunk kint a családdal.
Ostheim települést választottuk bázisnak a csillagtúrákhoz.
innen minden csak egy "lépés".
Szállásunk egyszerű de tiszta rendes, bár a reggeli nem túl választékos.
www.chezfelix.fr/
Érdemes beiktatni egy igazi lovagvárat is: www.haut-koenigsbourg.fr/en/
Akit érdekelnek a veterán autók, itt több százat megtekinthet: www.citedelautomobile.com/
Elzászi utazásunkba meg beillesztettük a németországi Rustban található Európa parkot is. Ez egy egésznapos, bár inkább több napos program is lehet!
www.europapark.de/en

Ződ2000 · http://egzostive.com 2019.04.25. 19:23:04

@Tünde Bagó: érdemes átnézni Freiburgba és akár Bazel is érdekes lehet.

Tünde Bagó 2019.04.25. 19:24:48

@kuciber: Nagyon szuper tippek, köszönet érte!

Tünde Bagó 2019.04.25. 19:25:53

@Tünde Bagó: Igen, mindegyik elérhető távolságban van, de Freiburg nekem nem jött annyira be, Basel-be készülünk, mert csak futólag láttuk pár éve. Sok jót hallottam róla!
elzasz_ahol_a_szepseg_borral_szeliditi_meg_a_szornyeteget
süti beállítások módosítása