Élet sója

Hódít az óriáspanoráma Európában

2019. július 05. - Tünde Bagó

Régi gáztartályokban a világ legnagyobb panorámaképein idézi meg az ókori Pergamont, a barokk és az 1945-ös Drezdát, a Berlini falat, Rómát 312-ből, Amazóniát, s a Nagy Korallzátonyt is egy osztrák művész Németországban és Franciaországban.

Nem csupán képzőművészeti alkotásokról van szó, hanem egy időutazásról is 360°-ban Yadegar Asisi jóvoltából.

A perzsa családból Bécsben született művész úgy érezte, hogy sokkal nagyobb hatást érhet el, ha nem csupán kétdimenzióban, hanem háromban, esetleg négyben is gondolkodik egy-egy történelmi helyszín, vagy esemény, esetleg egy természeti látnivaló megjelenítésekor.

panoramaxxl_rouen_f_aussen_tschulze_c_asisi_kicsik.JPG

Panorama XXL in Rouen (F), Foto: Tom Schulze, © asisi

Ennek fényében fogott hozzá olyan városokba életet lehelni, mint az ókori Pergamon, a barokk Drezda, vagy a reformáció korából Wittemberg. Az óriási vászonra festészeti és fotótechnikával felvitt város és annak lakói a zene és a fények segítségével életre kelnek.

Első találkozásom Yadegar Asisi-vel Berlinben, a Museumsinsel-en történt.

A Pergamon Múzeum udvarán található az ókori Pergamon városát megidéző panorámája.

_dsf2109_kicsik.JPG

Fotó: dr. Szalai Krisztián, Élet sója blog

Őszintén szólva, nem gondoltam, hogy ilyen hatással lesz rám. Mindig csodáltam a Feszty-körképet, s talán ez inspirált arra, hogy Berlinben ne hagyjam ki Pergamont. Jól tettem! (Ahogyan sok mást sem hagytam ki a német fővárosban, Berlinről itt írtam már nektek!)

A sötét teremben, a gáztartály belsejében eleinte szokni kellett a világot, ami körbeölelt, de később a terem közepén álló állványzaton egyre közelebb juthattam az ókori görög városhoz, a hellenizmus egyik leghíresebb településéhez.

_dsf2116_kicsik.JPG

Fotó: dr. Szalai Krisztián, Élet sója blog

Közben pedig egy átlagos nap zajlott a városban, reggel a piactéren, délután a város szélén a stadionban, esti állatáldozás és éjszakai tüzek. Így, amit a pergamoni Zeusz-oltár rekonstrukciója miatt ki kellett hagynunk a múzeumban, azért itt kárpótlást kaptunk azzal, hogy a hellenizmus legnagyobb könyvtárának városába bepillantást nyerhettünk.

Fotók: dr. Szalai Krisztián, Élet sója blog

Yadegar Asisi ezen művén fellelkesedve indultam el a másik berlini gáztartályba rejtett panorámához, a Fal-hoz. A Checkpoint Charlie közelében található alkotáshoz jobb helyett nem is találhattak volna. Itt már kint kicsit elkezd a látogató ráhangolódni a Berlini Fallal megosztott világra. S bent azt kapja, amire számított. Yadegar-nak sikerül egy nyomasztó hangulatot teremteni, amelyben az ember csak annak örül, hogy mindennek már vége. Megrendítő nap telik el pár perc alatt, a falon át és a falra festett üzenetek, a szögesdrót, az értelmetlen halál, a kétféle élet. A kettévágott élet(ek)!

img_5969_kicsik.jpg

Fotó: dr. Szalai Krisztián, Élet sója blog

A két berlini óriáspanoráma kíváncsivá tett Yadegar Asisi többi művére is. Ráadásul kiderült, hogy az óriáspanorámák császárát, a 16. század reneszánsz festőin túl egy magyar festő, Wagner Sándor is inspirálta műveinek elkészítésére. Wagner a 19. század második felében készítette el Münchenben Nagy Konstantin császár bevonulását hasonlóan óriáspanorámaként, Yadegar pedig még bemutatkozójában is megemlíti a magyar művészt.

Sajnos néhány alkotásról már lemaradtam, ami Yadegar Asisi műveit illeti, ugyanis egy részük csak 1-2 évig volt látható, de ma is akad még néhány Európában, amelyet érdemes felfedezni.

Itt összegyűjtöttem a jelenleg látható műveit, helyszínmegjelöléssel és weboldallal együtt:

Pergamon – Pergamon Múzeum, Berlin weboldal: Pergamon panoráma

Carola kertje – Visszatérés a Paradicsomba – Panometer, Lipcse weboldal: Carola kertje panoráma

2_20190125_cg_leipzig_eo_ts_74_bearb_kicsik.jpg

Panorama CAROLAS GARTEN mit Besuchern aus der Vogelschau, Foto Tom Schulze © asisi

A csodálatos korallzátony (Ausztrália észak-keleti partvidékéről) – Gasometer, Pforzheim weboldal: A korallzátony panoráma

Drezda 1945 – Egy európai város tragédiája és reménye – Panometer, Drezda weboldal: Drezda 1945 panoráma

A Fal – Asisi Panoram, Berlin weboldal: A Fal panoráma

Amazonas – A trópusi esőerdő bűvöletében – Állatkert, Hannover weboldal: Amazonas panoráma

20171117_amazonien_hannover_eo_pk_christian_wyrwa_0139_c_asisi_kicsik.jpg

AMAZONIEN, Blick auf Panorama-Ausschnitt mit Besucherpodest in Hannover (2017), Foto: Christian Wyrwa © asisi

Luther 1517 – Hit, tudomány, önrendelkezés – Wittenberg360, Lutherstadt Wittenberg weboldal: Luther 1517 panoráma

Titanic – A modern ígérete – Panorama XXL, Rouen – Franciaország weboldal: Titanic panoráma

S amiről lemaradtunk, de nem vesztek el, még akár vissza is térhetnek, ahogy a Pergamon is most tért vissza nemrég: Róma 312, A barokk Drezda, Rouen 1431, Lipcse 1813, Everest, Antarktis.

A panorámák csak belépővel tekinthetőek meg, de megéri a pár eurót az élmény.

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr4914925324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jegkoko 2019.07.22. 09:40:09

Voltam a lipcsei titanic illetve a berlini fal panorámás kiállításon is. Szép meg jó , de baromira nem ér annyit a kiállítás, mint amennyit elkérnek. Szerencsére tavaly Berliniben volt egy olyan akció, ha hétfőn 4 után érkezel akkor annyit kell fizetned, amennyit szeretnél. Hát én 1 eurót adtam, igy nem is csalódtam benne.
hodit_az_oriaspanorama_europaban
süti beállítások módosítása