Élet sója

Magyarok a nagyvilágban karácsonykor – Írország, Dublin

2014. december 08. - Tünde Bagó

Modern nagyváros modern lakói étterembe mennek karácsonykor, átvesznek angol és amerikai szokásokat, s idén először még karácsonyi vásárt is rendeznek. Edina és Éva testvérek, s párjaikkal évek óta Dublinban élnek, de számukra a karácsony mindig is magyar marad. Az írek, azaz valójában a dubliniak karácsonyi szokásai között Edina kalauzolja most az Olvasókat.

„Dublini életem egyik legnagyobb meglepetése ebben az évben ért a karácsonnyal kapcsolatosan. Megnyílt Dublin első karácsonyi vására. Eddig csak az üzletek kirakatain, s a kivilágított épületeken vettük észre, hogy jön a Karácsony, de most már van karácsonyi vásár is, ahol Bratwurst (sült kolbász) és Glühwein (forralt bor) is kapható. Nem is véletlenül írtam németül, mert itt is ezekkel a szavakkal hirdetik. Ebből is látszik, hogy az írek sokféle szokásból rakják össze a karácsonyukat. Vidéken, kisebb városokban bizonyára jobban érezhető a kelta, vagy az ír katolikus hatás ezen az ünnepen, de Dublin kicsit más.

November végétől kezdve már minden üzlet tömve van a karácsonyi dekorációval, sokféle dísz kapható Írország jelképével a háromlevelű lóherével.

dreamstime_s_11737473

Az élelmiszerüzletekben komplett karácsonyi vacsorákba botlunk, s helyenként felcsendül az ír énekesnő, Enya előadásában – természetesen ír nyelven – a Csendes éj.

Dublinban leginkább étteremben ünnepelnek az emberek, a legnépszerűbbek itt a kínai éttermek, amely így karácsonyi időszakban furcsán hangzik. Ugyanakkor sokan veszik meg az előre megtöltött pulykát és süteményeket is. Mi próbálunk magunknak családi karácsonyt szervezni, magyar ételekkel és szokásokkal, ha éppen nem tudunk hazautazni Magyarországra. Az utazás ugyanis így az ünnepek idején nem egyszerű. December 24-én még egész nap mindenki dolgozik, 25-én pedig egyszerűen Írország leáll. A szó legszorosabb értelmében leáll, szinte valamennyi szolgáltatás szünetel, többek között nem indulnak a repülők sem. Talán a Mikulás miatt van az egész, mert annyi csomagot hoz, hogy a repülőtér már az utazók csomagjait nem tudná befogadni!

Komolyra fordítva a szót, hallottam írektől, hogy ez egy szent napnak számít, a vallásukat gyakorlók templomba mennek, majd családi körben ünnepelnek – bizonyára itt kerülnek elő az üzletekben árult előre elkészített pulykák és sütemények. A következő napon azonban már sokkal lazább szokásaik vannak, jöhetnek az éttermek, de sokan focimeccsen vagy lóversenyen szórakoznak.

Ugyanezen a napon van egy nagyon régi szokás, amely egy érdekes középkori vadászatra vezethető vissza, s ez nem más, mint a Wren Boys Procession, amelynek talán a legjobb fordítása az Ökörszem fiúk menete. Valójában ez az ökörszem madárról szól, amelyet a madarak királyának tartanak itt. Ő a legkisebb madárka a szigeten, de a monda szerint egy sas fején ülve ő repült a legmagasabbra. A menetben fiatal férfiak öltöznek be szalma jelmezbe, egy karóra tűzik az ökörszem madár figuráját, s felvonulnak. Régen nagyon sok madarat lőttek le és ilyenkor a tollaikkal gyerekek házaltak, mert azok szerencsét hoznak. Sajnos még nem volt alkalmunk látni ilyen menetet, mert Dublinban egyre inkább az az angol szokás terjed el a Wren Boys Procession helyett, amelyet Boxing Daynek neveznek. Ekkor ugyanis óriási leárazás indul az üzletekben, töredék árért lehet megvenni, azt, ami a karácsonyi vásárlások után megmaradt. Kicsit furcsa, hogy még karácsony van, s már sokan hajnalban elkezdenek sorba állni kedvenc üzletük előtt, reménykedve, hogy fillérekért kapják meg legkedvesebb márkájuk termékeit. Nekem ilyenkor Mr. Bean egyik filmje jut eszembe, amelyhez ugyan Angliából kapta az indíttatást a januári leárazások kapcsán, de jól parodizálja az itteni Boxing Day-t is.

Idősebb kolléganőktől hallani lehet még egy különös szokásról, amely a január 6-ai vízkereszthez kötődik. Ezen a napon az ír nők kimenőt kapnak és a férjek végzik el a házimunkát, készítenek ételt, amíg a feleségek a barátnőkkel kávéznak, pletykálkodnak. Ha az előre elkészített ételeket nem is, de ezt a szokást biztosan átvesszük mi is.”

irorszag_karacsonyi_vasar_small

 

Nollaig Shona Dhuit - Boldog karácsonyt!

 

Az adventi sorozat többi cikkéért kattints ide: Németország, Spanyolország, Toszkána, Finnország, Anglia, Hollandia, Svédország, AlbániaDánia

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr7712781834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
magyarok_a_nagyvilagban_karacsonykor_irorszag_dublin
süti beállítások módosítása