Élet sója

Spreewald, ahol az erdő visszatükröződik a vízben

2015. december 06. - Tünde Bagó

Hogyan lehet élni egy mocsaras ártérben? Romantikusan! Nem ezt a választ várnánk, pedig, ha ellátogatunk a német Spreewald-ba, azaz a Spree folyó erdőségébe Berlintől délre 100 km-re, akkor magunk is láthatjuk, hogy ennél romantikusabb helyet nehéz találni.

Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő Spree folyó vidéke úgy természetes, hogy közben az emberi kéz még természetesebbé tette. Kicsit szabályoztak, lecsapoltak, kanálisokat építettek ki, s megtanultak együtt élni a természettel hosszú évszázadakon keresztül. A víz, az erdő, a házak, az ember teljes összhangban él. A vendek/szorbok különleges szláv és német kevert szokásaikkal, szokatlan népviseletükkel ma is ott élnek és vigyázzák ezt a gyönyörű vidéket, a máshol már kihalt állatfajokat és a ritka növényeket. 

spreewald-56782_640

A Spreewaldban csónakkal, kenuval csaknem 1000 kilométernyit hajózhatunk, s közben be is pillanthatunk a vidéki életbe. Láthatjuk, ahogyan a nyári időszakban a postás hajón viszi ki a leveleket, a gyermekek csónakkal járnak iskolába, a boltba a kanálisokon jutnak el a háziasszonyok és megkóstolhatjuk a helyi finomságokat, például a spreewaldi uborkát. 

A német turisztikai szakemberek tavaly ezt a vidéket emelték ki országimázs videójukban, s igazán mondom, hogy csábítóra sikerült a bemutatás. 

Ne feledkezzetek meg az adventi játékunkról, ahol egy értékes svájci csokoládécsomagot nyerhettek és amelynek leírását itt az első adventi bejegyzésben találjátok.

A tesztkérdéshez kattintás ide.

A Spreewaldban nagyon híresek a helyi termékek, piacokon, kis üzletekben ajándékkosarakban lehet hazavinni a finomságokat. Kiváló ajándék lehet, ha a saját környéketek termékeiből készítetek egy csomagot, hiszen manapság már Magyarországon is nagyon sok a helyi, biogazdaság, ahol jó minőségű és különleges termékeket találtok.

Ünnepi asztalunk kiemelkedő produkciója lehet a brandenburgi kacsaleves fehér babbal, egyenesen Bereznay Tamás Németország ízei receptgyűjteményéből. A receptet itt találjátok.

Játszatok velem és kezdjétek el kitölteni a tesztet, mert ez a fantasztikus csomag vár titeket.

csokik_a_nyertesnek_small

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr8612782056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
spreewald_ahol_az_erdo_visszatukrozodik_a_vizben
süti beállítások módosítása