Élet sója

SOS burgundiai úti tippek

2018. július 13. - Tünde Bagó

Mit csináljak Burgundiában, ha nem szeretem a bort? – érkezett hozzám a meglepő kérdés. Franciaországban nem lehet unatkozni, válaszoltam gyorsan. Pár hónapja autóval jártuk a Burgundi Borvidék egy részét, s folyamatosan azon viccelődtünk, hogy ez az a hely, ahol eldobsz egy követ és az biztosan ráesik egy Château-ra (kastélyra)! Vagy egy apátságra. Esetleg egy templomra. Netalán egy kávézóra vagy egy hangulatos étteremre. Na jó, az is lehet, hogy egy baguette-el sétálgató franciára.

Hosszasan válaszoltam a kérdés feltevőjének, amelynek végén jöttem csak rá, hogy én most nem blogbejegyzést írok, de akkor már késő volt. Kapott egy komplett ajánlatot Burgundiáról (pontosabban annak egy kis szeletéről), amellyel garantáltan nem unatkozik majd abban a pár napban, amelyet a vidéken „kénytelen” tölteni.

Imádnám ezt a kényszert, ugye ti is? Éppen ezért most egyszerűen átmásolom nektek a válaszomat, megfűszerezve a blog fotósának pár csodás képével (bocsi, mi ősszel voltunk ott, de nem hiszem, hogy most sokkal csúnyább lenne a vidék).

39_chateau_es_templom_small_kicsik.jpg

Fedezd fel Dijont! Fagerendás, reneszánsz és art deco épületei mellett, templomjai - amelyek közül sok már nem is templom, hanem színház, könyvtár – ragadnak magukkal. Hercegi palotája előtt mindig lüktet az élet, ahogyan a város híres szülöttének Gustav Eiffelnek az alkotásában, a nagy piaccsarnokban is. Keresd fel a város régi körhintáját és térj be egy hűsítő teára a legrégebbi teaházba, a Comptoir des Colonies-be. S ha szeretnéd tudni, hogyan hívták fel a figyelmemet a városra Dijon baglyai, akkor olvasd el a cikkemet a városról itt!

Kirándulj el a középkorba! Montbard településtől pár kilométerre találod a híres Fontenay-kolostort, csaknem kilencszáz évnyi időutazás, szerzetesekkel, Cyrano de Bergerac-kal, a hőlégballont feltaláló Montgolfier fivérekkel, Marc Seguin vasúti mérnökkel, egy művészetkedvelő bankkárral és végül az UNESCO jutalmával. Ne hidd azt, hogy innen könnyen szabadulsz majd, úgyhogy ne fukarkodja az idővel, ha ide mész! Ha szeretnéd látni, hogy mi milyennek láttuk Fontenay-t, akkor olvasd el itt a cikkemet!

Járj nyitott szemmel! Miközben autózgatsz az út melletti településekre is figyelj, mert érdemes megállnod Semur en Auxois településen, kitérőd tenned a Château de Bussy-Rabutin-hoz, vagy útba ejtened – ha érdekel a híres alesiai csata, amelyet a gallok a rómaiakkal vívtak – az Alésia Múzeumparkot!

38_csak_egy_chateau_small_kicsik.jpg

Tisztelegj a nemes tett előtt egy középkorban alapított kórházban Beaune-ban! A szegényeknek 1433-ban alapított kórház nemcsak céljával, hanem épületével is beég az ember emlékezetébe. A gyógyítás küzdelmei, a fohászok és nyögések hangjai mellett, mennyei látványt nyújt az ég felé néző kerámiacserepek világa. Az örök kísérletezés az élet megmentésére a környék folyékony aranyával, a borral is megpróbálkozik. Vajon sikerrel gyógyítják a férfiakat napi 1,5 liter, a nőket 1 liter borral a beaune-i kórházban? Olvasd el a cikkemet itt mielőtt nekivágsz felfedezni! A kórház után szellőztesd ki a fejed Beaune városában, s megérted, hogy miért tartom én azt, a francia városoknál nincs sármosabb a világon.

Jó utat Burgundia eme kis szegletébe, ne feledjétek, Franciországban nincs olyan, hogy unatkozunk! Ja és a kulináris élvezetekről már nem is beszélve!

 A bejegyzésben szereplő valamennyi fotót dr. Szalai Krisztián, az Élet sója blog fotósa készítette, annak másolása vagy felhasználása csak a szerző engedélyével lehetséges! Ha szeretne engedélyt kérni, akkor írjon nekünk: blog@eletsoja.hu    

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr4014111075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
sos_burgundiai_uti_tippek
süti beállítások módosítása