Élet sója

Tizenhatodik adventi értékmorzsa - az ember, aki a lelkéből játszott

2013. december 16. - Tünde Bagó

Nem tudok elszakadni a tehetségektől, azt hiszem ők színesítik meg leginkább a mindennapjainkat, őket hívjuk, ha ünnepelni kell, ha szomorúak vagyunk, ha problémát kell megoldani vagy egyszerűen csak valami szépre vágyunk.

A mai morzsában Louis Armstrong ad át néhány szép pillanatot.

[tube]https://www.youtube.com/watch?v=8IJzYAda1wA[/tube]

Egy alkalommal Armstrong, vagy ahogyan mindenki szólította Satchmo, azt mondta a jazzről: "...ha kérdezned kell, hogy mi a jazz, akkor sohasem fogod érezni!"

Mert a jazzt lélekből kell játszani, tartotta ő. Ő, aki először zenével gyermekkorában a javító-nevelő intézetben találkozott. Itt tanult meg kornettezni és ütőhangszereken játszani. Ez volt az a hely, ahol valóban csak a lelkére támaszkodhatott. Szerencsére jó irányba vitte a lelke.

[tube]https://www.youtube.com/watch?v=kmfeKUNDDYs[/tube]

Meg kell említeni, hogy ő volt az egyik első és legnagyobb scattelő is, azaz szöveg nélkül fantáziaszótagok artikulálásával énekelt. Ettől lettek még izgalmasabbak azok, az előadásai, amelyek során már többet énekelt, hiszen idősebb korára arcizmai már lazultak, kevésbé tudta azt előadni a hangszerével, amit korábban.

[tube]https://www.youtube.com/watch?v=ts1qTynO1zg[/tube]

A tanulás mellett szükség volt egy saját előadásmódra, s a mosolygós természetre, amellyel nemcsak a kollégákkal, hanem bárkivel megtalálta a közös hangot. Nyitott volt, s az életet a fellépések jelentették számára. Jól érezte magát a tehetségével és ezzel mindenkit magával ragadott. A színpad volt az otthona, ezt az is bizonyítja, hogy sokáig nem volt saját lakása, hotelszobákban lakott. Nem ez számított neki, hanem a zene és annak átadása. Bizonyára sokan vannak, akik emlékeznek arra, amikor 1965-ben Budapesten járt. Néha jó lenne az időutazás, igaz?

Ajándékötletem: Aki szereti a jazzt, annak sok kiváló koncertet ígér Budapest tavasszal. Böngésszetek a MÜPA oldalán, ahol igen kedvező jegyárak mellett kaphattok jegyet a koncertekre. A MÜPA koncerttermei nagyon jó akusztikával rendelkeznek, megéri a fáradtságot, ha még utazni is kell.

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr1712781754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
tizenhatodik_adventi_ertekmorzsa_az_ember_aki_a_lelkebol_jatszott
süti beállítások módosítása