Élet sója

A szétszaggatott turistaparadicsom

2015. november 30. - Tünde Bagó

Itt született a tengerben Aphrodité, a szerelem istennője a görög mitológia szerint. Ezért nem hiszem, hogy van jobb hely a szerelemre vágyóknak, vagy a már szerelmeseknek, mint Ciprus. Valószínűtlenül kék tenger, simogató homokos partok, ókori emlékek, középkori hangulatú települések, s modernkori bulik - foglalhatnánk röviden össze a kínálatot Cipruson. De vajon melyik Ciprusról lehet szó? Hiszen az elvileg egy állam, valójában kettő. Északon török fennhatóság, míg délen görög. 

A sziget görög része, a Ciprusi Köztársaság az Európai Unió része, így könnyedén utazhatunk az országba. A lakosság rendkívül barátságos vendéglátó, igazi luxust kínálnak, elérhető áron, csak egyetlen dolgot ne kérjünk itt, török kávét. Akik nem szeretik a kígyókat, azoknak is van egy jó hír a szigeten, a legenda szerint ugyanis 327-ben Szent Ilona macskákat hozatott a szigetre, hogy az állatok minden háznál távol tartsák a hívatlan csúszó mászókat. A macskák ma is szinte szentként kezelendők a szigeten, a kóbor cicáknak még hotelt is működtetnek.

cyprus-215979_640

Adventi sorozatunkban, ahol minden nap egy országimázs filmet nézhettek meg most a ciprusi következi. A sziget turisztikai szakemberei egy igen hosszú filmet készítettek, de a céljuk az volt, hogy a néző átélhesse egy ciprusi utazás valamennyi érzékszerve ható csodáját egyetlen filmben összefoglalva.

Ne feledkezzetek meg az adventi játékunkról, amelynek leírását és az első kérdését itt az első adventi bejegyzésben találjátok.

Most pedig repüljünk el a nyárba egy kicsit Ciprusra.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=kVqgBH9yBgM[/embed]

A tesztkérdéshez kattintás ide.

 

Jöjjön egy ajándékötlet Karácsonyra a sziget hatásaként. A gasztronómiáért rajongóknak tökéletes ajándék lehet egy üveg gránátalma szirup. Mautner Zsófi a következőket írja a szirupról: "Az íze savanykás, édeskés, leginkább talán sűrű balzsamecethez közelít, ill. van benne némi falusi szilvalekvár ízvilág. Szóval, mire lehet használni: isteni salátára csöpögtetve, vinaigrette-ben, sült húsokon (sült csirke, ragacsos oldalas, nyársak), amelyre sütés közben rákaramellizálódik. Jó kis téli sült zöldségeken (répa, tök, hagyma pl.). Sült padlizsánra csurgatva. Joghurton. Vaníliafagyin."

Ha már gasztronómia, akkor készítsetek a karácsonyi menühöz, vagy valamelyik reggelihez egy ciprusi fetás lepénykenyeret. A receptet itt találjátok

ciprusi_fetas_lepenykenyer_allo.jpg Kép forrása: http://www.ritakonyhaja.hu/


Játszatok velem és kezdjétek el kitölteni a tesztet, mert ez a fantasztikus nyereménycsomag vár titeket.

csokik_a_nyertesnek_small

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr1312782044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
a_szetszaggatott_turistaparadicsom
süti beállítások módosítása