Élet sója

Portugália új arca

2015. december 11. - Tünde Bagó

Az Ibériai-félsziget kisebbik államáról a legtöbb utazónak Lisszabon nyaktörő utcái, Portó régi, színes, kicsit düledező házai és az Atlanti-óceán alakította tengerpartok jutnak eszébe. Sok helyen olvasni, hogy az ország nem elég modern, az emberek nem annyira vendégszeretőek, s leginkább az európai nyugdíjasokkal lehet az utcákon találkozni. 

Ezért nagyon meglepődtem, amikor megláttam Portugália új arcát, ebben a 2014-es országimázs videóban. S tetszett. Tetszett, mert fiatalok érzik jól magukat a kis atlanti államban (így hívják saját országukat a portugálok), a helyiek kedvességéről és vendégszeretetükről áradoznak, s olyan dolgok kerülnek előtérbe, mint a golf, a szörf és a kulinária.

Ennek a megújulásnak meg is kellett történie, hiszen Portugália mindig is nyitott volt a világra, elég ha hajósaikra gondolunk. S aki a szelekre bízta magát, az bizony a világot hozhatta el a hazájába.

belem_tower_349141_640_600x399.jpg Belém-torony, Lisszabon

Így csodálkozhatunk rá a felfedezések kora ihlette Mánuel-stílusra, amelyet tengeri motívumok és finoman megmunkált díszítés jellemez, s legszebb példája többek között a Belém-torony és az egykori vadászkastély, ma luxus hotel, a Palace Hotel do Bussaco. De a középkori sokszínűség is ott lapul ma is a házak falain, az utcák burkolatain, hiszen a mórok ötlete nyomán Portugália egykor és ma is szívesen borítja azokat színes kerámia csempékkel. Észak zöldje és dél perzselő éghajlata csak az országot és nem a portugálokat osztja meg. A turistáknak viszont viszonylag kis távolságon belül nyújt túrázási és tengerparti programot, megtűzdelve a történelemi és az építészeti korok emlékeivel.

portugal_532581_640_600x398.jpg Portó

 

  A megújult Portugáliában szerencsére a régi kínálat is megmarad, hiszen a portói bort vagy a jobbnál jobb olívát nem kell lecserélni, s Fátima vonzereje sem csökkent a fátimai jelenések óta. Az utcákon ma is szól a fado, amely a portugálok életérzését tükrözi, egyszerre jelent vágyakozást, nosztalgiát, szomorúságot, fájdalmat, de egyben a szerelem és a boldogság lehetőségét is. 

Nézzük meg hát Portugália új arcát ebben a videóban, ahol a fado-érzés mellé még az élet élvezete is csatlakozik.

Ne feledkezzetek meg az adventi játékunkról, ahol egy értékes svájci csokoládécsomagot nyerhettek és amelynek leírását itt az első adventi bejegyzésben találjátok.

 A tesztkérdéshez kattintás ide.

Nemcsak ajándéknak fantasztikus, de az ünnepi asztalra is jól jöhet a desszertek mellé, az édes, gyümölcsös, erőteljes portói. Szerencsére már bármelyik nagyobb üzletben is kaphatunk elérhető áron jó minőséget.

Portugáliában óriási szerep jut a halaknak, s a tojásnak, de a süteményeik még karácsonykor is napsütést, vidámságot és portugál hangulatot hoznak el hozzánk. Kedvencem a portugál tortácskák, amelyek roppanós leveles tésztájában ott lapul a kakaó és a vanília, amelyekkel már a portugál hajósok is találkozhattak. Nekem Jamie Oliver receptje a kedvencem, de Mautner Zsófi saját tapasztalataira épített költeménye is ígéretes. Süssetek portugál tortácskákat az ünnep egyik napján.   

Játszatok velem és kezdjétek el kitölteni a tesztet, mert ez a fantasztikus csomag vár titeket.

csokik_a_nyertesnek_small

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr312782066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
portugalia_uj_arca
süti beállítások módosítása