Élet sója

Hangok a világ széléről

2015. december 12. - Tünde Bagó

Írország nyugati partvidékén, a vad Atlanti-úton utazni, olyan érzés, mintha a világ szélén egyensúlyoznánk. A hihetetlenül meredek sziklák úgy omlanak az óceánba, ahogyan egy ír kisasszony szoknyájának redői omlottak a középkorban cipőjére. 

Ahogy az USA-ban a 66-os út, úgy Írországban a Wild Atlantic Road az, ami hosszútávú autós útként kínálja magát. A 2500 km hosszú utazás során Írország másik, eddig alig mutatott arcát lehet megismerni. Az északi Donelgatól a déli Corkig olyan falvakat, olyan partszakaszokat, olyan kastélyokat fedezhetünk fel, amelyekre eddig alig-alig érkeztek turisták. Így az utazásunk garantáltan autentikusan ír lesz. 

Helyenként a zabolátlan Atlanti-óceán nyugodt homokos partokra fut ki, majd sós tengeri levegővel simogatja meg az utazókat. Sziklákon ülő kastélyok, világítótornyok, aprócska falvak mutatják az utat, s delfinek, bálnák, fókák kísérik az idegeneket.

ireland_574271_640_600x401.jpg Cliff Mohar szikla, Galway

 

Az északi vidéken a szörfösök élvezhetik a nem ritkán 15 méteres hullámokat, a gourmék pedig a sligo-i hínárból készült ételeket, salátát, köretet, kenyeret számtalan étteremben, pubban. S akinek fontosak az izmai, az pedig egy vödör, a hínárból jódot felvevő algát belekever a sós-olajos, barna tengervízbe és ebben áztatja magát, mert úgy tartják, hogy ez jótékony hatással van az izmokra és izületekre. 

Észak felé először a 600 m magas Sliabh Liag szikla majd a Doag Éhínség falu állja utunkat. 

Délnek autózva először Westport mellett nem lehet elmenni megállás nélkül, legfőképpen a fotósokat ragadja magával a Croagh Patrick hegyvonulat. Galway-ban pedig egyenesen megfiatalodhat az utazó, hiszen az egyetemi város lakóinak csaknem egynegyede diákokból áll, s így minden megtalálható, amelyre egy jó bulihoz szükség van. A történelem kedvelői sem maradnak látnivaló nélkül a városban, hiszen elég csak az utcákon végigsétálni és máris sokat megtudhatunk a hely múltjáról, a pestis járványról, a nagy éhínségről. 

Bármennyire is furcsa, de az út során kóstolhatjuk meg a világ legfinomabb fagylaltját Dingle városában és itt találkozhatunk a palackorrú delfinnel is. 

Dél felé haladva betekinthetünk a killarney-i Muckross Házba, amelynek óriási kertjében egyszerre több focimeccset is rendeznek időnként, farmján pedig megnézhetjük a híres clydesdale lovakat. Az út utolsó nagy kikötője délen, a világ egyik legnagyobb természetes kikötője, Cork, ahonnan már csak 15 percet kell autóznunk, ha szeretnénk elnyerni az ékesszólás képességét. S ehhez csupán a 15. századi Blarney kastélyban kell egy követ megcsókolnunk. 

blarney_castle_550111_640_600x324.jpg Blarney kastély

 

S mitől lesz ez az utazás igazán különleges? Olyan, amelyet máshol nem kaphatunk meg? Nos, a hangoktól. A tenger, a lovak, az ír népzene, a dalok, a helyi lakosok, a barlangok, a sziklák és a szél hangjaitól. Hallgassátok csak a videóban a vad atlanti út hangjait, a világ széléről! 

 Ne feledkezzetek meg az adventi játékunkról, ahol egy értékes svájci csokoládécsomagot nyerhettek és amelynek leírását itt az első adventi bejegyzésben találjátok.

 A tesztkérdéshez kattintás ide.

 

S ha már Írország hangjait hallgattuk, akkor mi lehetne jobb ajándékötlet, mint egy ír zenei cd, vagy mp3 hanganyag. Ezen az oldalon mindent megtaláltok, amit az ír zenéről, a helyi és a világon, többek között Magyarországon is népszerű ír zenét játszó zenekarokról. Akár még egy jó kis ír este is összejöhet az ünnepek idején. 

Ha a hagyományos magyar halászlé helyett most egy más ízvilágú hallevest tennél az asztalra karácsonykor, akkor az ír halleves erre tökéletes lesz. A chowder egy zöldséges alapú leves, tejszínnel, tejjel, néha liszttel besűrítve és a legfinomabb tengeri halakkal tálalva. A receptet itt találjátok.

Játszatok velem és kezdjétek el kitölteni a tesztet, mert ez a fantasztikus csomag vár titeket.

csokik_a_nyertesnek_small

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr7612782068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
hangok_a_vilag_szelerol
süti beállítások módosítása