Élet sója

Kis ország nagyszerű látnivalói - Szlovénia

2015. december 16. - Tünde Bagó

A mítosz szerint, amikor az Úr a világot teremtette egy kisebb csoportnyi emberről megfeledkezett, s később nekik ítélte a világ legszebb részét - az embercsoport volt a szlovének, s a hely pedig a mai Szlovénia. Hogy a szlovének mítoszának van-e valóság alapja nem tudni, de egy biztos, hogy ez a csöppnyi ország olyan természeti adottsággal van megáldva, amely a legszebbek közé emeli. 

Tengerpart, alpesi hegyvidék, nyugodt tavak, vad folyók, dús legelők, föld alatti csodák, amelyek Európa szívében vonzák a turistákat. Kis ország, könnyen bejárható, vendégszerető a lakosság, s aki a sportos napok után a tengerparton pihenne egyet az is megtalálja a számítását. Igaz, az Adria csak csupán 45 km hosszan mossa az ország partjait, de romantikus kis halászfalvak és tiszta, kényelmes, bár igencsak sziklás partvidék jellemzi.

A Júliai-Alpok havas csúcsainak a Bled és Bohinj tavakban való visszatükröződése nemcsak a téli sportokért rajongókat vonza, hanem a nyári napsütésben túrázókat is. S, ha a Bledi tavon álldogáló kis szigetre átvitetjük magunkat, akkor az ottani XV. századi templom harangja teljesíti egy kívánságunkat.

blejski-otok-305902_640

Nem messze a tótól, a Triglavi Nemzeti Parkban találjuk Szlovénia legmagasabb csúcsát, a Három fej hegyet (2864 méter), amelynek lábánál olyan réteken fürödhetünk a szebbnél szebb és ritkábbnál ritkább mezei virágokban, amelyeket még a közeli svájci gazdák is megirigyelnének. Nem véletlen, hogy fantasztikus sajtok készülnek a környéken.

A fővárost, Ljubjanat azoknak nem szabad kihagyni, akik kiváló bárokra és szórakozási lehetőségekre vágynak. Kevés ugyan a városban a nagyívű látnivaló, de azért ezeréves múltja ott pihen az épületeken.

A tengerparton Koper és Piran kisvárosokban járva könnyen az olasz vagy a dél-francia tenegerpart varázslatos helyein képzelhetjük magunkat. Vitorlások, mediterán hangulatú épületek, felfoghatatlanul kék tenger, s az autómentes körzeteknek köszönhetően nyugalom várja a turistákat.

Szlovénia a föld alatti csodák országa is lehetne, hiszen Postojnai barlangrendszer nagyságát már az is érzékelteti, hogy a látogatókat kisvasúttal viszik a hegy gyomrába. A 20.570 méter hosszú cseppkőbarlangot már a XIII. században látogatták turisták és koncertterme 10ezer ember befogadására is alkalmas. Ha már a barlangoknál járunk, akkor Szlovéniában van egy másik, igen különlegesnek számító építmény, a Predjamai barlangvár, amelyet egy 123 méteres szikla közepére, a hegy bejáratába építettek a XII. században. Termei látogathatóak.  

castle-67600_640

S mindenképpen meg kell említeni Szlovénia látnivalói között Lipicát, az olasz határ melletti kis települést, ahonnan a híres lipicai lovak származnak. A településen természetesen ma is minden a lótenyésztésről és a lóiskoláról szól. 

Szlovénia 2014-es országimázs videójához egy sportolót, Tina Maze-t hívta segítségül, aki kétszeres olimpiai és négyszeres világbajnok szlovén alpesisízőnő. Az ő szíves invitálásának ki tudna ellenállni!? Nézzétek csak!

Ne feledkezzetek meg az adventi játékunkról, ahol egy értékes svájci csokoládécsomagot nyerhettek és amelynek leírását itt az első adventi bejegyzésben találjátok.

 A tesztkérdéshez kattintás ide.

 

Ajándéknak nyugodtan adhatunk a kirándulást, cseppköveket és várakat kedvelő szeretteinknek belépőket a Postojnai cseppkőbarlangba, s a közelében fekvő Predjamai várba, hiszen mindösszesen 32 euróért mindkettőt meglátogathatjuk és 510 km-re fekszenek Budapesttől. A belépőkről itt tájékozódhattok. 

Mit szólnátok az ünnepek után, mondjuk szilveszterre vagy újévre egy szlovén szögleveshez. S igen, tényleg jól írtam, szögleves. Nagyon egyszerű elkészíteni és a magyar ízléshez is közel áll.

Szögleves
Hozzávalók: 2 l főtt füstölt hús leve, 2 dl tejföl, fokhagyma, liszt, babérlevél, ecet, só.
Ha füstölt húst főzünk, az első levét elöntjük, a másodikból levest főzhetünk. Adjunk hozzá hosszúra és apróra vágott fokhagymát (ezek a szögek), babérlevelet, ecetet és szükség szerint sót. A végén habarjuk be a levest. Még több szlovén receptet találtok itt.

Játszatok velem és kezdjétek el kitölteni a tesztet, mert ez a fantasztikus csomag vár titeket.

csokik_a_nyertesnek_small

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr7512782076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
kis_orszag_nagyszeru_latnivaloi_szlovenia
süti beállítások módosítása