Élet sója

Melyik sziget illik hozzád Dél-Olaszországban?

2016. április 14. - Tünde Bagó

A külföldi utazási magazinok rendszeres olvasójaként észreveszem, hogy időnként valamennyi egyszerre kap fel egy vidéket, vagy várost. Kiemelnek egyet a sok fantasztikus úti cél közül és cikkek, cikksorozatok jelennek meg tömegestől. Az elmúlt hetekben mindenhol a Nápolytól Szicíliáig, a Tirrén-tengerbe szórt szigetek csábítgatott. Sokszínűsége, történelme, a még füstölgő vulkán ellenére is utánozhatatlanul illatos levegője csupán a kerete a kék tengerből kiemelkedő szigeteknek. A szigeteknek, amelyek aprók ugyan, de annál nagyobb élményt kínálnak az utazóknak. Itt mindenki megtalálja a hozzá illő földdarabot.

Az Egadi-szigetek

A szigetcsoport egy része csupán 7 km-re fekszik Szicília partjaitól, három nagyobb (Favignana, Levanzo, Marettimo) és két kicsi szigetből (Formica és Maraone) áll, az utóbbiak inkább csak szirtek. 

Levanzo

A sziget dimbes-dombos adottsága már 11ezer évvel ezelőtt megtetszett az embernek, s benépesítette a mindössze 5,82 négyzetméternyi szigetet. Erről tanúskodnak azok az ősember rajzok is, amelyeket a Grotta del Genovese barlangban lehet látni a szigeten. A túrázóknak és a kristálytiszta vizek kedvelőinek tökéletes célpont. A Lisola Residence appartmanjaiban nagyon kedvező áron, fantasztikus kertek között pihenhetünk is.  

Isola_di_Levanzo_Sicilia_Italia_600x400.jpg Forrás: wikipedia

Favignana

Alig fél órányi hajóútra fekszik Levanzo szigetétől a legnagyobb Egadi-sziget. Sík felülete azoknak kedvez, akik szeretnek ugyan kerékpározni, de szívesen kerülnék az emelkedőket. Az utcák forgalmáért nem kell aggódni, a tekerés nyugalmát néhány legelésző birka és egy-egy tufakő-repedés zavarhatja csupán meg. A Nido del Pellegrino appartmanjaiban kipróbálhatjuk minlyen is egy sziklaszirten aludni. 

Cala_azzurra_favignana_600x450.jpg Forrás: wikipedia

 

Marettimo

Fehér, egymáshoz simuló kockaházak a csaknem 700 helyi lakos otthonául szolgálnak, akik nem szeretnének átutazó turistákat, sokkal inkább elvonuló, magányra vágyó utazókat. Meredek sziklák, egy normann vár, szarvasokkal és muflonokkal teli erdők, illatos növényzet, autómentes területet és frissen fogott halakat kaphat, aki ide érkezik. A Marettino Residence gyakorlatilag az egyetlen szálloda a szigeten. 

Marettimo_panorama_600x450.jpg Forrás: wikipedia

 

Ustica

Szorosan ugyan nem tartozik az Egadi-szigetcsoporthoz, kicsit távolabb fekszik Szicília partjaitól, de mindenképpen érdemes ellátogatni a szigetre. A legtöbben a búvárkodás miatt érkeznek, de amit a vízfelszín fölött láthatunk, az is lenyűgöző. Sötét vulkanikus kőzet, két vulkanikus kúppal, meredek sziklafalakkal a parton, amelyek tetején házak csücsülnek. S ha az Agriturismo Hibiscus gazdaságban szállunk meg, akkor nemcsak a csodás hibiszkuszokat, hanem a helyben termesztett növényeket, szőlőt és persze a kiváló bort is élvezhetjük.

1024px_Ustica_costa_600x450.jpg Forrás: wikipedia

 

Lipari-szigetek

Filicudi

Az alig 10 négyzetkilométer nagyságú sziget képét a Fossa Felci vulkán határozza meg, de még további 7 nem működő vulkán található ezen a kis földdarabon. A búvárok, a fűrészes sügérek és a languszták egyaránt imádjak a sötétkék tengert a sziget körül. A túrázók pedig olyan növényekkel találkozhatnak útközben, mint a leander, a pisztácia, a magyaltölgy, a rozmaring és a kakukkfű. A szigeten a helyi lakosok által üzemeltetett Bed and Breakfast hotelben sármos olasz stílusú szobákkal találkozhatunk.

Filicudi01_600x449.jpg Forrás: wikipedia

 

Lipari

A csoport névadója gazdag történelmét hirdeti miközben a fellegvár falai között sétálunk: jártak itt görögök, rómaiak, normannok, spanyolok, s mindenki hagyott itt valamit a kultúrájából. S mindehez társul a természet játéka, a meredek sziklafalak, a vulkanikus kúpok, s a hihetetlenül kék tenger. A sziget egyik legszebb fekvésű hoteljének teraszáról kapribogyó fogyasztása közben a környék egyik legnagyobb yachtkikötőjének "lakosait" csodálhatjuk meg. 

Lipari_Sizilien_Hafen_600x451.jpg Forrás: wikipedia

 

Stromboli

A fortyogó vulkán szigete! Naponta többször is demonstrálja működését a 600 fős helyi lakosság számára. A 926 méter magas vulkanikus kúp meghatározza a sziget képét, s a lakosság is ennek van alárendelve. A települések próbálnak kapaszkodni a vulkán nyugodtabb oldalán, de az időnként így is beleremegteti házaikat. Vigyázat a túraszervezők sokszor megmászatják a vulkánt, mondván, hogy a kitörések csak akkor láthatóak, holott hajóról a sziget mellett is jól megfigyelhetőek. S ha elég bátrak vagyunk, akkor alhatunk a vulkán lábánál, azzal a nyugodt tudattal, hogy ez a szálloda már 1928 óta áll! :-)

stromboli-836299_640

Vulcano

A tűz istenének, Vulcanusnak a műhelye található a szigeten, ahol dominál a kén, a föld hője mindent felmelegít és iszapos a vidék. Kiváló túrázási lehetőségek, amelyek után jól esik az Ördög völgyének is nevezhető, Porto di Levante medencében egy Fanghi, azaz iszapfürdőzés. A sziget kalandoroknak, s adrenalin függőknek való, hiszen még ebben a fantasztikus szállodában sem lehetünk nyugodtak, hogy mikor tör ki ismét az alvó, de nem nyugvó vulkán. 

Isola_vulcano_600x204.jpg Forrás: wikipedia

 

Panarea

A csoport legkisebb lakott szigete augusztusban vonzza az észak-olasz gazdagokat, akik magánrepülőikkel és yachtjaikkal érkeznek a kis sziget luxusszállóiba. A legszebb strandjait csak csónakkal lehet megközelíteni. Szűk utcáin elektromos autókkal és pár órás turistákkal lehet találkozni. Ez a sármos kis hotel nemcsak kinézetével, hanem borválasztékával is elbűvöli a látogatókat.

panarea_600x401.jpg Forrás: wikipedia

 

Salina

Élvezed a nyüzsgést a strandokon? Szeretnéd élvezni a helyi termékeket? Akkor Salina nekedvaló. A csoport második legnagyobb szigete és a turizmus is feltörekvő ágban van. A mandulafenyő erdők és a szőlőtőkék között jó nagy sétákat lehet tenni, s közben a helyiek szívesen kínálják a kapribogyót és a Malvasia bort. Júniusban még egy óriási kapribogyó fesztivál részesei is lehetünk. Ebben a hotelben pedig úgy érezhetjük magunkat, mintha saját villánk lenne a szigeten.  

Salina03_600x450.jpg Forrás: wikipedia

 

S ha nem találtunk volna a fenti szigetek között magunknak valót, akkor a közelben még akadhatunk egy-két olyan helyre, mint Ischia, amely a wellnes turizmus központja a vulkáni utóműködésnek köszönhető termálforrásoknak köszönhetően, vagy a különösebb reklámozást nem kívánó Capri szigete Nápoly közelében. 

capri-79335_640

Szigetre fel utazók!

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr9912782152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
melyik_sziget_illik_hozzad_del-olaszorszagban
süti beállítások módosítása