Élet sója

Ehető állatkert és csokoládé színház Stájerországban

2016. augusztus 03. - Tünde Bagó

Alig néhány kilométerre a magyar határtól Ausztriában különleges nyári programra lelhetünk. 

A Zotter csokoládégyár már önmagában egy édes élmény, de a körülötte kialakított, s alig pár éve megnyitott ehető állatkert igazi ....

Nem találom a megfelelő szót, mert attól félek, hogy sokan felhördülnének, ha azt írnám különlegesség, vagy érdekesség, vagy hasonló. Pedig az! S nekem Josef Zotter gondolata is tetszik.

csoki 4

A híres csokigyáros egyszercsak úgy döntött, hogy a csokoládé terén ő már sokat bizonyított, jöjjön valami más. Gyárában minden napra készül egy csokoládé különlegesség, a szokatlantól a klasszikusig. A nagy csokigyártók tesztjén elnyerte a világ legjobb csokoládégyára címet, gyártott már sajtos csokit, miseboros és tömjénes csokit, s a csomagolásban is művészi határokat feszegetnek. A gyár mellett nyitott üzletben színházias formában mutatja be a csokoládé születését és élvezetét. Mi ez, ha nem annak az ékes bizonyítéka, hogy egy 26 éves fiatalember álma alig 20 év alatt valóra váltható. S ha valóra vált egy álom, akkor kell egy másik, amelyért újra érdemes dolgozni. 

csoki 5

 

Zotter a gyár melletti 72 hektáros földterületen biogazdálkodást folytat. 2011-ben pedig ebből a 72 hektárból 27 hektárt megnyitott a látogatók előtt, úgy, mint ehető állatkert. Öko-büfé, bio étterem, bio üzlet, sokféle bio étellel egy réten vagy egy kertben szervírozva a látogatók számára. S most jön az, ami valószínűleg számos embernél kiveri majd a biztosítékot. Az ételek alapanyagai teljes egészében a farmról kerülnek az asztalra. Azaz a megsimogatható állatok, amelyekkel maguk a látogatók is találkozhatnak, előbb-utóbb a látogatók asztalára kerülnek. Zotter azt mondja, hogy ez az igazi luxus, s nem a Maybach (luxus-autó), hiszen ezek az állatok jólétben, boldogságban, nyugalomban élnek itt a farmon, nincs stressz, nincsenek antibiotikumok, nincsenek káros anyagok. Ezeknek az állatoknak a húsa egészen más, mint azoké, amelyek tömegtermelő gazdaságokból kerülnek a nagy élelmiszerláncok polcaira. S számára ez, hogy itt élhet és családja asztalára minden nap innen kerülhet étel, ez a luxus élet.

Zotter_Kaelbchen_1_c_Rautenstrauch_4917

Mégis sokakban kelt ellenérzést az, hogy az édes kis boci húsából előbb-utóbb steak lesz. Nekem, mint megrögzött húsevőnek azonban tetszik a boldog állat gondolata. Leginkább azért, mert én még ismerem a falusi csirke és a bolti csirke íze közötti különbséget. S tudom azt is, hogy a nagymamám udvarán élt csirkék, amelyeket kicsi korukban a konyhában a sparhet mellett én is ápolgattam, isteniek voltak a tányérunkan, talán mert boldogok voltak a hatalmas udvaron. Az ő életük ott teljes volt, még akkor is, ha nem önként mentek nagymamám kése alá. 

Ha nem is tetszik nekünk az ehető állatkert ötlete, Zotter csokiját, amelyről ezek után tudhatjuk, hogy jól megválogatott alapanyagokból készül, érdemes részletesen megismerni a csokigyárban, Riegersburgban

Aki elautózik az alig 90 km-re fekvő stájer településre, annak ajánlom a környék legszebb várjának megtekintését is. 

castle-938788_640

Fotók forrása: www.zotter.at

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr7212782204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
eheto_allatkert_es_csokolade_szinhaz_stajerorszagban
süti beállítások módosítása