Élet sója

Lovagregény alapján épült ez a mesés kastély

2016. szeptember 15. - Tünde Bagó

Aki szeret olvasni, annak már biztosan volt olyan élménye, hogy a leírtak megvalósításáról ábrándozott. Elképzelte a házat, amelyben a főhős lakott, a kastélyt, amelyből útjára indult egy mozgalom, vagy a kertet, ahol szerelmek szövődtek. 

Így érezhetett Württembergi Vilmos gróf is, aki örökléssel jutott hozzá egy erdei kastélyhoz és az azt körülölelő vidékhez 1837-ben Dél-Németországban, nem sokkal azután, hogy éppen elolvasta Wilhelm Hauff Lichtenstein című lovagregényét. A híres (mese)író fantáziáját mi is ismerhetjük, hiszen sokan olvastuk, vagy bakelit lemezen hallgattuk többek között A kis Mukk története meséjét. 

A grófnak azonban abban a szerencsében volt része, hogy Hauff meséjében szereplő lovagi vár éppen ott, az örökölt vidéken állt a középkorban. Így nem volt más dolga a mese valósággá tételéhez, csupán keresni egy építészt, aki a regényben leírtak alapján megépíti a lovagvárat. A XIX. században sokan szívesen fordultak a historizáló építészet felé, s így Heidelhoff építész is szívesen valósította meg a gróf középkori álmait.

001_a_kastely_a_falubol_kicsik_600x283.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

Az eredmény pedig egy mesébe, vagy inkább lovagregénybe illő várkastély lett, amely egy sziklán trónol a tübingeni erdőben, Honau település közelében méltón állítva emléket az egykori, középkori kastélynak.

003_a_kastely_ko__zelro__l_kicsik_457x600.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

 

 

Fegyverszobát, kápolnát, csinos kis erkélyszobát, az ősöknek emléket állító tereket, lovagtermet, italozó helyiséget, s egy 38 méter magas tornyot foglal magába. 

020_kastelykapu_kicsik_398x600.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

 

A várkastély mellett, az udvaron még további, különféle építészeti stílusban épített épületekkel gazdagította a család a rezidenciáját: vendégház fagerendás stílusban, lakóépületek a reneszánsz építészet jegyeivel, gótikus védelmi bástya, s egy középkori külsővel hívogató kápolna. 

Württembergi Vilmos leszármazottai, az Urach hercegi család ma is fenntart magának néhány szobát az udvari épületekben, miközben a lovagi várkastélyt megnyitották a látogatók előtt, s a többi csodás épületben pedig esküvőknek, családi rendezvényeknek adnak helyet. 

A galériára kattintva a képek nagyban is megnézhetőek! Valamennyi fotót dr. Szalai Krisztián készítette, s az ő tulajdonát képezik.

Aki ellátogat a Stuttgarttól és Tübingentől alig egy órányira fekvő kastélyhoz, több napra is talál programot magának a környéken: felfedezheti a Hauff regényében is megemlített barlangot (Nebelhöhle), amelyben a főhős ellenségei elől menedékre talál, vagy a több, mint 20ezer éves állatmaradványokat rejtő Bärenhöhle-t, s a különleges mészkőcsodáiról híres Olga-barlangot.

Jó utat a lovagregény helyszíneire!

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr3212782220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
lovagregeny_alapjan_epult_ez_a_meses_kastely
süti beállítások módosítása