Élet sója

Öt horvát várkastély útban a tenger felé

2017. június 16. - Tünde Bagó

Nem érdemes egy popsival letépni a horvát tengerpartig, ha közben olyan csodák miatt is megállhatunk, mint Közép-Horvátország kastélyai.

Egyszerre több dolog miatt is kezdtem el Közép-Horvátországot tanulmányozni. Az egyik, pár régi fotó felbukkanása volt, amelyeket még valamikor 14 éve készítettünk, filmes technikával Varasdról, a magyar határhoz közeli barokk városról. Rögtön eszünkbe is jutott, hogy milyen szívesen elmennénk az ősszel a varasdi Barokk hétre, ahol most Magyarország a vendég és igencsak ígéretes a program

A másik ok az volt, hogy egy kedves olvasóm, aki jó ismerősöm is, megkeresett, segítsek neki köztes úti célokat találni a vidéken. Elmondta, hogy ő ugyan a horvát tengerpartra készül, de nem szeretne az autópályán lesietni, hanem időnként letérne a falvakba és városokba, mert nemrég azt hallotta, hogy Közép-Horvátországban Varasd és Zágráb között igazi kincsekre lehet bukkanni. 

S igaza volt, nem is kellett hosszan kutakodnom és pár perc is elég volt ahhoz, hogy lelkesedésem a tetőfokára hágjon, s magam is utazást tervezzek erre a csodás vidékre. 

Igazából Közép-Horvátországban 40 várkastély van, amelyek nemcsak építészetileg, de díszkertjeikkel, s történeteikkel is lenyűgözhetik az ide látogató turistát. A legtöbb barokk stílusban épült, de néhányat persze már átépítettek neoklasszicista stílusban a XIX. században, de ettől még hűen mutatják, a barokk kor nemeseinek széles látókörűségére, művészetek iránti igényeire utaló jegyeket. Az egykori nemesek közül - akiknek kastélyairól most szó van - sokak neve ismerősen csenghet számunkra: Erdödy, Draskovics, Zrínyi, Patacsics, Jelasics, Frangepán, Kulmer, Ráttkay, Vranyczany. 

Mutatok most nektek öt várkastélyt, amelyekért érdemes kitérőt tenni a tengerpart felé, vagy egy hétvégére átruccani Horvátország középső és észak-keleti régiójába. 

Kezdjük egy reneszánsz várkastéllyal a Desinić-ben található Veliki Tabor kastéllyal. Az építése a Ráttkayaik nevéhez kötődik a XVI. században, a múzeumban azonban a vár későbbi történetéről is sokat megtudhatunk. Azt mondják, hogy tornyából csodás panoráma nyílik a környékre, bár egy helyi legenda miatt, jól át kell gondolni a látogatást. Itt lelte halálát befalazva ugyanis egy Veronika nevű hölgy és szerelme, akik családjaik tiltakozása ellenére mégis összeházasodtak. A lány sikolyát a környékbeliek ma is hallani vélik.

Tabor_600x450.jpeg Fotó: A várkastély weboldala

A kis erődre Draskovics György által ráépített Trakoscan (Trakostyán) kastély festmény- és fegyvergyűjteménye is impozáns, de az épületet körülölelő romantikus park, amely természetvédelmi terület igazán kuriózum. Berendezési tárgyai szinte sértetlenül maradtak meg, talán ezért is az egyik legvonzóbb turisztikai célpont. 

Az ORŠIĆ-kastély, Gornja Stubica településen a parasztfelkelések múzeumának ad otthont, de borospincéje és parkja is igazi kis gyöngyszem. A falu neve összeforrt Gubecz Máté nevével, aki a XVI. századi parasztlázadás vezére volt, neki és a lázadás résztvevőinek állítanak emléket a kastély múzeumában.  

DVORAC_ORSIC_600x450.jpeg Fotó: CroatiaLink.com

 

Zaprešićtől keletre a Lužnica-kastély köszönti az utazót, amely külsejével a francia nemesi kastélyokat idézi. A kastélyt 1925- ben a S. Vincentius a Paulo féle irgalmas rendi nővérek kapták meg, akik ma lelki-, meditációs- és imaközpontként használják. A kastély körüli park XIX. századi szépségét mutatja, gondos elújításnak köszönhetően. Sajnos csak vasárnap délutánonként áll nyitva a nagyközönség előtt. A park öreg tölgyei mellett sok aromás növény is nő, amelyekből az apácák likőrt készítenek.

Luz__nica_kaste__ly_600x450.jpg Fotó: wikipedia

 

A Ráttkayaik Miljana kastélyának falait eredeti rokokó festmények díszítik, s s egy híres műgyűjtő bútorgyűjteményét ölelik körbe, de csak előzetes bejelentkezéssel látogatható. Ettől függetlenül érdemes Zagorska Sela-ban megállni és megnézni, mert kívülről is impozáns látványt nyújt.

Miljana_600x397.jpeg Fotó: A várkastély weboldala

 

Sok-sok kastély maradt még ki, ígérem, próbálom feltérképezni őket, de azt hiszem egy kis kitérőt megérnek a fentiek is, még, ha pár órával később is érkezünk meg a tengerhez! Jó utat!

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr6812782450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
ot_horvat_varkastely_utban_a_tenger_fele
süti beállítások módosítása