Élet sója

Öt ok, amiért érdemes a Bodeni-tónál nyaralnod

Hidd el, mi tudjuk, mert ott élünk!

2018. április 25. - Tünde Bagó

Ha SZERETED a Balatont, akkor Bodeni-tavat imádni fogod! Ha NEM szereted a Balatont, a Bodeni-tavat akkor is imádni fogod! Hogy miért?

Ezernyi okot tudnék mondani, de most álljon csak itt öt, amelyet akár egy kis útikalauznak is felfoghattok, ha úgy döntötök, hogy ebben a szezonban ezt a környéket fedezitek fel. Az öt érvben további ötleteket rejtettünk el, mögötte hasznos írásokkal és fotókkal, még csak keresni sem kell, csak kattintani és olvasni!

h18_kicsik_kicsik.jpg

S még mielőtt sokan felvetnék, hogy hivatalosan magyarul Boden-tó, s nem Bodeni-tó a Bodensee elnevezése, elmondom, hogy írói szabadságomnak és a köznyelv nyelvferdítő erejének köszönhetően használom a Bodeni-tó kifejezést (amelyről részletesen itt is olvashattatok).

Lássuk az okokat!

1., Három országot köt össze a Bodeni-tó, amelynek történelme és nyelve nagyon is hasonló, de mégis három különböző világba nyerhet betekintést az ide látogató turista. Míg a német oldal a kissé mozgalmasabb, pörgősebb vidék, a svájci part mentén nagyobb nyugalmat, az osztrák részeken pedig a kettő ötvözetét, az aktív nyugalmat találjuk. A különbségekre a legjobb példa három település, a német Konstanz, a svájci Arbon, s az osztrák Bregenz.

Konstanz már a középkor óta lüktet, bulik és bevásárlás, tóparti séták, szokatlan művészeti alkotások, sokszínű gasztronómia és állandóan megújuló lendület. Itt olvashattok Konstanz középkori kurtizánjairól és a városról.

i25_kicsik_kicsik.jpg

Bregenzben a kultúra szíve dobog az Alpok védelme alatt, amelynek csupán csak egyetlen momentuma a Bécsi Filharmonikusok zeneterme és a Bodeni-tavon lebegő színpad, a Pfänder-hegy és a Karen társaságában. Itt írtam is egy kedvcsinálót a városról és a környékről.

e29_kicsik_kicsik.jpg

Arbon a csöndes, öreg fa szerepét kapta. Séta, tópart, flammkuchen, s almalé. Itt biztosan lenyugszunk az előbbiek társasága után.

f20_kicsik_kicsik.jpg

2., Sport, sport, sport – túraútvonalak százai, kerékpárutak tömege, vízisportok és repülés.

Aktív is lennél, meg nem is? Akkor a Bodeni-tó a te eseted! Ha már eleget napoztál a kulturált szabadstrandokon (amelyekből a legkisebb falvakban is van a tó mellett), akkor meghódíthatod a Hegau vulkánjait, ahol majd a lábaid előtt hever a tó, az Alpok és még a Fekete-erdő déli része is. Jutalmad sem marad el, mert a vulkáni csúcsokon csücsülő várak történetei, csatái és kísértetei gondoskodnak majd róla. A legnagyobbat, a Hohentwielt már itt bemutattam nektek.

s11_kicsik_kicsik.jpg

A vízen pedig vitorlázhatsz, kenuzhatsz, úszhatsz, motorcsónakozhatsz jogsi nélkül, s nemcsak a tavat, hanem kicsit a Rajnát is megismered majd. Vigyázz, mert egy óvatlan pillanat és Európa legimpozánsabb vízesése mellett találod magad, amelyről már itt írtam nektek.

bov3_kicsik_kicsik.jpg

A tó körül mindenhol találni kerékpárutakat, s túraútvonalakat. Számomra most a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy körbekerezzem a Bodeni-tavat, amelynek kerülete 273 km. S ebből 173 km-t Németországban, 28 km-t Ausztriában, 72 km-t pedig Svájcban tekerhetsz/tekerünk le. Négy nap, három ország, egy tucat település és két tucat látnivaló – ez a tervünk júniusra, amikor az időjárás a legszebb arcát mutatja.

h23_kicsik_kicsik.jpg

Azt hitted, hogy a repüléssel csak kamuzok, igaz? Pedig a Bodeni-tónál nemcsak kisrepülővel, hőlégballonnal, hanem Zeppelinnel is repülhetsz. A repülés városában, Friedrichshafenben pedig még a kulisszák mögé is betekinthetsz, itt el is árultam már korábban, hogy miért.

c1_kicsik_kicsik.jpg

3., Azt hiszed, hogy a gasztronómiában nem tud neked a tó nagyot virítani a Balaton után? Dehogyis nem. A Bodeni-tó egyik ütőkártyája a mélysége. Ebből adódik, hogy tiszta, s hogy halállománya is gazdag, jó ízvilágú. Ráadásul a három ország hagyományai jól kiegészítik egymást. Amíg a német oldalon inkább a halakra és a húsokra koncentrálj, addig a svájci oldalon a sajtokra és a csokikra, az osztrák részeken pedig a süteményekre. Ja, hogy hol vannak a zöldségek? Hát Reichenau szigetén, amelyről már itt írtam nektek.

k20_kicsik_kicsik.jpg

Mindenképpen próbáld ki a Bodenseefelchen-t, azaz a kék marénát, a Barscht-t, a sügért, valamint a  Seeforelle-t, a tavi pisztrángot. A legjobb halászlevet Moos településen kapod majd, a Grüner Baum étteremben. Az Appenzell sajt csodásan passzol a meersburgi fehér borokhoz, amelyet Meersburg pincészeteiben kóstolgathatsz (a sajtot persze vidd magaddal a túlpartról).

p11_kicsik_kicsik.jpg

Konstanzból csak egy ugrás a Gottlieber csokigyár, ahol a tradicionális csokival töltött ostya simogatja majd az ízlelőbimbóidat (történelmi hátteréről és híres fogyasztóiról itt olvashattatok). Arbonban kihagyhatatlan a betérés a Mosterei Möhl-höz, ahol a legváltozatosabb italokat találod a Bodeni-tó mellett termett almából. S akkor még nem ettél Maultaschen-t, dünnelét és sváb rostélyost. Nem ittál Säntis Malt whisky-t és a környék több százéves múlttal rendelkező söreit.

b1_kicsik_kicsik.jpg

4., A látnivalók sokszínűsége lenyűgöz majd, mert visszarepülhetsz akár 3-4ezer évet is, s megnézheted Unteruhldingenben, hogyan éltek a tó mellett cölöpházakban az emberek (Pfahlbauten),

a7_kicsik_kicsik.jpg

betekinthesz a meersburgi lovagok és püspökök rezidenciájába, bejárhatod azt a konstanzi városrészt, ahol még állnak azok a házak, amelyek tanúi voltak Luxemburgi Zsigmond királyunk ittlétének, elmehetsz III. Napóleon édesanyjának kastélyába Arenenbergen, felfedezheted a világ egyik legnagyobb Rolls-Royce gyűjteményét Bregenz mellett,

e02_kicsik_kicsik.jpg

virágokban fürödhetünk a híres Mainau szigetén,

03_tulipanos_kastely_kicsik_kicsik.jpg

művészek lábnyomába lépkedhetünk a Höri félszigeten, kifürkészhetjük az oroszlán titkát Lindau kikötőjében, bekukkanthatunk a svájci gazdák és polgárok világába Stein am Rheinban, megnézhetjük Reichenaun, hogy hol tanultak Nagy Károly fiai, követhetjük a Rajnát ahogyan belefut a tóba Rorschach mellett, s ahogyan kiszalad belőle Konstanznál, majd fennakad a Schaffhausen melletti köveken, hogy létrehozzon egy csodát, a Rajna-vízesést.

r1_kicsik_kicsik.jpg

S ha mindezzel nem elégednénk meg, akkor ott vannak a környék kastélyai (Salem, Tettnang, Sigmaringen), a Fekete-erdő déli része,

t3_kicsik_kicsik.jpg

a Säntis csúcsa,

w7_kicsik_kicsik.jpg

Sankt Gallen impozáns könyvtára, a Duna forrása és így tovább, felsorolni is nehéz lenne egyetlen cikk keretében.

p16_kicsik_kicsik.jpg

Éppen ezért született meg a könyvem, amelyben megtaláltok mindent, amit a környékről tudni kell, s a hozzávaló tippeket és hasznos információkat is. Keressétek a Libriben és a Lírában, vagy a Publio Kiadónál itt és nálam ezen az e-mail címen: blog@eletsoja.hu

a_szerzo_olvas3_blog_1.jpg

5., A rendezett körülmények, a tisztaság, a nyugalom és a barátságos árak teszik még nagyon is vonzóvá a Bodeni-tavat. Nemrég készítettem egy összehasonlítást, amelyben a Balatont és a Bodeni-tavat vettem turistaszemmel górcső alá. Ha hiszitek, ha nem, de alig találtam az árakban különbséget (itt el is olvashatjátok).

Jó, jó, tudom, hogy a Bodeni-tó kicsit messzebb van, na de manapság már mi az az 1000 km, főleg, hogy útközben a Salzkammerguti tavak és a Bajor Alpok csodáinál is fújhatunk egyet. A Bodeni-tónál mindenki törekszik arra, hogy a vendég jól érezze magát, minőségi ételt és szállást kapjon.

bevezeto1_kicsik_kicsik.jpg

Apropó szállások! Kaphattok szuper apartmanokat és hoteleket, de bérelhettek az Airbnb-n is csinos kis lakásokat. S legyen az bárhol a tó körül (talán Svájcot érdemes kihagyni az árak miatt), mindenhová könnyű eljutni a sok száz menetrendszerinti hajó, vonat és busz segítségével. A szállásokról hamarosan jövünk egy cikkel!

Egy szónak is száz a vége: A Bodeni-tavat látni, érezni és élvezni kell!

Várunk titeket szeretettel, ha segítségre lenne szükségetek, vagy csupán a könyvünk érdekel, akkor írjatok nekünk erre a címre: blog@eletsoja.hu

A Bodeni-tóról készült fotóinkat a blog fotósának galériájában itt nézhetitek meg.

A bejegyzésben szereplő valamennyi fotót dr. Szalai Krisztián, az Élet sója blog fotósa készítette, annak másolása vagy felhasználása csak a szerző engedélyével lehetséges! Ha szeretne engedélyt kérni, akkor írjon nekünk: blog@eletsoja.hu 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr5613867598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
ot_ok_amiert_erdemes_a_bodeni-tonal_nyaralnod
süti beállítások módosítása