Élet sója

A nyolcadik adventi örömmorzsa: Karácsonyi menü

2012. december 09. - Tünde Bagó

 

                                                                                                                                                                                                         

Eljött a második gyertya meggyújtásának az ideje. S legfőbb ideje a karácsonyi menüre felkészülni. A karácsonyi menü választása soha sem egyszerű dolog. Szeretnék mindig valami különlegeset, de nem szeretném az egész napot a konyhában tölteni. Az előző napokat már úgyis ott töltöm a sütemények miatt, emlékeztek a kalácsra. Ajánlok most Nektek egy olyan menüsort, amely mellett marad idő a fa és önmagunk díszítésére, s mégis a hétköznapitól eltérő, különleges vacsora kerülhet a karácsonyi asztalra.

Előétel: Füstölt lazacba tekert halas-avokádós pástétom

Főétel: Vaddisznó comb sütve, saját szószával és konyakos körtével tálalva.

Desszert: Csokoládéfondü

Az előétel:

Már előző nap el kell készíteni, de akkor is kb. 25 perc.

Hozzávalók egy jókora gyümölcskenyér formához:

A lazacos réteghez: 30 dkg szeletelt füstölt lazac, 50 dkg krémsajt, 125 ml tejszín, 3 teáskanál citromlé,10 g zselatin, só, frissen őrölt bors,

Az avokádókrémhez: 2 érett avokádó, 50 dkg krémsajt, fél citrom leve,10 g zselatin, só és frissen őrölt bors,

A kiválasztott formát kibéleljük sütőpapírral, úgy hogy bőven hagyjunk rá a széleknél, visszahajtható legyen majd a pástétomra. Ráfektetjük a lazacszeleteket (a lazackrémnél írt mennyiségből, kb. 10 dkg-ot) úgy, hogy azok is kilógjanak a formából, szintén a visszahajtás végett. Hideg vízben feloldjuk a zselatint, majd csomómentesre keverjük forrásban lévő víz felett. A maradék lazacot apró kockákra vágjuk és kézimixerrel pépesítjük. Hozzáadjuk a krémsajtot, a tejszínt, a citromlevet, s sóval, borssal ízesítjük (kóstolgassuk nyugodtan közben). A lazacos krémet beletöltjük a sütőformába, szépen az aljára, helyet hagyva az avokádó krémnek.

Az avokádót megtisztítjuk és felkockázzuk, egy keverőtálba tesszük és hozzáadjuk a krémsajtot,  a citromlevet, a zselatint (az előző elkészítést ismételjük meg) s az egészet a kézimixerrel pépesítjük. Jöhet a só, bors. Majd rákanalazzuk a lazacos krémre, ráhajtjuk a kilógó lazacszeleteket és a sütőpapírt.

Egy éjszakára a hűtőbe tesszük és tálalás előtt a formából kiborítva szeleteljük.

A díszítés: a tányérokon díszítheted rucolával, koktélparadicsommal, kapribogyóval.

 A főétel:

Hozzávalók (4 személyre):

1 nagyobb vaddisznó comb (kb. 1-1,2 kg) , só, bors, majoranna, tenyérnyi füstölt szalonna, 1 nagy fej hagyma, 1 paprika, 1 paradicsom, 20-25 dkg gomba, ½ üveg fehérbor, 1 ek mustár, 2 ek szójaszósz,1,5 dltejszín, burgonya a körethez, 3-4 körte és konyak

Elkészítés:

A vaddisznó combot lehártyázzuk, sóval, borssal és majorannával beszórjuk. Állni hagyjuk ½ órát.

Füstölt szalonnát megpirítjuk, majd egy tepsi aljába tesszük. A zsírban elősütjük a combot egészben (minden oldala piruljon meg) úgy, hogy fehér hártyát alkosson a külsején, s rátesszük a tepsiben a szalonnára.

A hagymát, paprikát, paradicsomot és a gombát felaprítva megfonnyasztjuk, mehet ugyanabba a zsiradékba, majd a húsra tesszük. Ráöntjük a bort, fólia alatt 1,5-2 órát pároljuk (egyszer fordítsuk meg). Ha a hús megsült (villával szúrjuk meg, hogy puha-e, de ne feledjük, hogy ez nem csirke, hanem vaddisznó), a körülötte lévő zöldségeket és a szalonnát turmixba tesszük, egy kis levet is a vaddisznó mellől, majd a mustárt, szójaszószt és a tejszínt és az egészet szósszá turmixoljuk.

A körtéket meghámozzuk és konyakban (csempészhetünk hozzá egy kis vizet is, mondjuk 1,5 dl víz és 1,5 dl konyak) megfőzzük. Ne főzzük túl, éppen csak puhuljon meg.

A vaddisznót kb. 1 cm-es szeletekre vágjuk, mellé tört burgonyát kínálunk és az egészet meglocsoljuk a szósszal. A konyakban főzött körtéket külön tálaljuk fel hozzá.

S a desszert a csokoládéfondü (4 személyre):

Hozzávalók: 2 dl tejszín, 20 dkg csokoládé (tej), 20 dkg csokoládé (fekete, 60-70%) , 1 teáskanál narancshéj (reszelt), 1 tasak vaníliás cukor, 1 narancs leve, 4 evőkanál narancslikőr, 1 db banán, 2 szelet ananász (friss), 1 evőkanál citromlé, 2 db kiwi, 10 dkg eper. A gyümölcsök köre szabadon kiegészíthető.

Elkészítés:

Forrósítsd fel a tejszínt, dobáld bele a csokoládét összetörve és old fel benne. Ízesítsd narancslével, narancshéjjal, narancslikőrrel, vaníliás cukorral. Állítsd a helyére a fondütálat (bármelyik nagy bevásárlóközpontban kapható, nagyon olcsó és hasznos, később sajtfondüre is jó, de fontos, hogy legyen alatta valamilyen melengető eszköz, a mécses is jó). Hámozd meg és darabold fel a gyümölcsöket (ezt előre is elkészítheted, csak rakd hidegre őket), s már jöhet is a csokiba mártogatás. Nagyon élvezetes desszert.

Remélem lesz, aki ezt a menüt, vagy legalább egy részét elkészíti. Nagyon örülnék, ha küldenétek fotót az eletsojablog@gmail.com címre.

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr6512781678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
a_nyolcadik_adventi_orommorzsa_karacsonyi_menu
süti beállítások módosítása