Élet sója

Dél-Csehország gyöngyszemei

2015. december 15. - Tünde Bagó

Český Krumlov, Mikulov és Pálava Csehország legnépszerűbb vidékei közé tartoznak, Prága után. Helyek, amelyek alig pár órányi autóútra Magyarországtól különös gótikus, reneszánsz és barokk hangulatú épületeikkel, történelmi legendáikkal, vadregényes folyópartjaikkal, söreikkel és boraikkal várják a turistákat. 

Český Krumlov igazi különlegességét a reneszánsz várban található barokk kastélyszínház adja, amelyet 1776-ban építettek és akkoriban a díszletmozgató technikája a legmodernebbnek számított, s még ma is működik. A színházban napjainkban is tartanak előadásokat, igaz csupán évente 3 alkalommal adnak elő barokk operákat.  Az egykori díszletekből és kosztümökből is szerencsére sok megmaradt, amelyek kiállítás formájában megtekinthetőek. 

S ha elmerülnénk egy angol kert szépségében, akkor a kastély hét hektáros parkjában ezt megtehetjük. De egy kis pihenés után mindenképpen másszuk meg a kastély híres tornyát, amelynek 54 méteres magasságából a környék és a város izgalmas panorámájában gyönyörkedhetünk.

castle-cesky-939861_640

Amennyiben nyárra időzítjük Krumlov megtekintését, akkor élőben tapasztalhatjuk meg, milyen is lehetett az élet a város aranykorában, a reneszánsz korban, hiszen minden júniusban megrendezik az Ötszirmú Rózsa Ünnepe nevű fesztivált, színielőadásokkal, régizenei koncertekkel, lovagi tornákkal és fáklyás felvonulással. 

Krumlovból Mikulov felé érdemes venni az irányt, amelynek történelemben játszott szerepe igen sokrétű, hiszen a várost a középkorban a Lichtensteinek kapják meg, ide hozzák IV. Vencel cseh királyt, miután kiszabadították bécsi fogságából. A reneszánsz hatás a magyar uralkodóval Mátyás királlyal érkezik a városba, hiszen több, mint 20 évig az igazságos uralja a várost. S a XVII. században Bethlen Gábor erdélyi fejedelem is itthagyja lába nyomát, azaz pecsétjét, hiszen itt írja alá a nikolsburgi békét. Mindezek az események a város épületeiről is visszatükrüződnek, hiszen a főtér ebben az időszakban épült ki. 

castle-812685_640

Mikulov már a Pálava hegység mellett fekszik, amely kivételesen nem a sörről, hanem a borászatáról híres. Hegységnek talán túlzás nevezni a 83 négyzetkilométernyi természetvédelmi terület mészkő magaslatait, de az biztos, hogy egyedülálló klímája ritka növényeknek és a szőlőtermesztésnek kiváló alapot biztosít. Öreg pincészetekben kóstolhatjuk a nedűt, s hallhatunk hozzá történeteket, legendákat. 

A környék régészeti szempontból is kiemelt jelentőségű, hiszen Dolní Věstonice faluban találták meg a régmúlt kutatói a több mint 25 ezer évvel ezelőtt készített híres Dolní Věstonice-i Vénusz szobrocskát. A közeli tavak pedig további kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak az ide látogatóknak. 

A dél-csehországi vidék hangulatából ízelítőt kaphatunk országimázs videójukból, amely után garantáltan felveszitek a vidéket a bakancslistátokra.

Ne feledkezzetek meg az adventi játékunkról, ahol egy értékes svájci csokoládécsomagot nyerhettek és amelynek leírását itt az első adventi bejegyzésben találjátok.

 A tesztkérdéshez kattintás ide.

 

Ha már Csehország, akkor az ajándékozásnál gondoljunk Daniel Swarovskira, aki itt született és innen indult el a kristályüveg gyártás felé édesapja műhelyéből. Ma a Swarovski hattyúsziluett emblémája, mint a tisztaság és elegancia jelképe jelenik meg. A cég maga osztrák, hiszen ekkoriban a terület az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozott. S hogy férfiaknak is tudjak mit ajánlani, gondoljatok Švejk-re a derék katonára, hiszen történetei szórakoztatóak, s mindig kaphatóak a könyvesboltokban. 

A cseh konyha három különleges receptje is felkeltette az érdeklődésemet, amelyből akár egy egész menü is összeállhat az ünnepek közötti időszakra. Az egyik a cseh savanyú leves, amelyet követhet egy sertéssült knédlivel és káposztával, desszertnek pedig gyermekkorom egyik kedvence a tarkedli hódíthatja meg a vendégeink szívét. A három receptet itt találjátok igazán autentikus forrásból (a bevezető történet után lent találjátok a recepteket). 

Játszatok velem és kezdjétek el kitölteni a tesztet, mert ez a fantasztikus csomag vár titeket.

csokik_a_nyertesnek_small

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr2912782074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
del-csehorszag_gyongyszemei
süti beállítások módosítása