Élet sója

A negyedik adventi örömmorzsa: Saját készítésű bonbonok ajándékba.

2012. december 05. - Tünde Bagó

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A család és barátok számára kimerített lehetséges ajándékok után jött az ötlet, hogy készítsünk bonbonokat és vigyük ajándékba.

Nekem négyféle bonbon vált be igazán, ezt osztom most meg veletek. Egyszerűek, s nagyon finomak. Legjobb csajos buliban csinálni, egy kiváló program így Karácsony előtt.

Fontos, hogy időben szerezzétek be a megfelelő dobozokat és bonbon papírokat, mert karácsony előtt már nehezen lehet hozzájutni.

Az első a Maya-bonbon

Hozzávalók 20 darabhoz:

500 g étcsokoládé, 80 ml tejszín, 1 kiskanál chilipor, 40 g vaj, 50 g tejcsokoládé.

Elkészítés:

Összevágunk 200 g étcsokoládét. A tejszínt felforraljuk a chiliporral. Hozzáadjuk a darabos étcsokoládét, s hagyjuk elolvadni. Azután hozzáadjuk a vajat és jól összekeverjük. Téglalap alakú formába (14x18 cm) öntjük és egy éjszakát hagyjuk állni a hűtőbe. Másnap speciális sablonnal kivágjuk a masszából (általunk is készíthető sablon, amely mentén egyenlő nagyságú bonbonokat vágunk ki). Megolvasztunk 300 g étcsokoládét, egy kicsit visszahűtjük, majd a bonbonokat belemártogatjuk és hűtőbe tesszük, amíg jól megkeményednek. Megolvasztjuk a tejcsokoládét, papírtölcsérbe töltjük és vékony csíkokkal díszítjük

A második a rumos golyók:

Hozzávalók 30 darabhoz:

20 dkg jó minőségű étcsokoládé, 25 dkg darált keksz, 8-10 evőkanál rum, 5 dkg aprított mandulapehely, 5 dkg kókuszreszelék, 5 dkg csokireszelék, cukorszirup.

Elkészítés:

Megolvasztjuk az étcsokoládét, majd kissé lehűtve összekeverjük a darált keksszel, valamint a rummal. A masszából kézzel golyókat formálunk. Serpenyőben szárazon megpirítjuk a mandulát, és külön a kókuszreszeléket. Majd három tányérba elkészítjük a megpirított dolgokat és a csokireszeléket. A golyókat cukorszirupba mártjuk és 10 darabot a csokiba, 10-et a kókuszba, 10-et pedig a mandulába hempergetünk. Száradás után apró mignon papírba rakjuk őket és hűvös helyre tesszük.

 A harmadik a pisztáciagolyó krémes töltelékkel (igaz ezt hűtőben kell tartani, de nagyon egyszerű és finom):

Hozzávalók 20 darabhoz:

125 g étcsokoládé (a lehető legjobb minőségű, Lindt 72 %-os) 125 g vaj,125 g porcukor,150 g darált hántolt mandula, 30 ml tojáslikőr. A díszítéshez: 4 kanál porcukor, 4 kanál kakaó, 4 kanál darált pisztácia.

Elkészítés:

Az étcsokoládét a vajjal együtt jól megolvasztjuk és összekeverjük. Beledolgozzuk a porcukrot, a darált mandulát és a tojáslikőrt, s a masszát hűtőszekrénybe hagyjuk kihűlni. Kiskanállal kis adagokat veszünk a masszából, kb. 2 cm átmérőjű golyókat formálunk. 1/3-át porcukorba, 1/3-át kakaóba, 1/3-át pedig pisztáciába forgatjuk. A golyókat az ajándékozásig hűtőben tartjuk.

 S végül egy Orangette-praliné (ezt sütni is kell, de megéri):

 

Hozzávalók 20 darabhoz:

100 g marcipánmassza, 1 tojás, 100 g porcukor, 125 g margarin, 1 narancs lereszelt héja, 75 g keményítő, 125 g liszt, 60 g kókuszreszelék, 3 kanál narancslikőr (a legjobb a Cointreau, de helyettesíthető narancsesszenciával is),100 g fehér-, vagy étcsokoládé, 5 cikk kandírozott narancs.

Elkészítés:

A sütőt 180 fokra melegítjük. Összevágjuk a marcipánt, jól összedolgozzuk a tojással, porcukorral, puha margarinnal, narancshéjjal, keményítővel, liszttel, 30 g kókuszreszelékkel és a narancslikőrrel. Papírformákba nyomjuk és 15 percet sütjük. A pralinékat hagyjuk kihűlni, azután megkenjük olvasztott fehér-, vagy étcsokoládéval, rászórjuk a maradék kókuszreszeléket és kandírozott naranccsal díszítjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr6612781670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
a_negyedik_adventi_orommorzsa_sajat_keszitesu_bonbonok_ajandekba
süti beállítások módosítása