Élet sója

A tizennegyedik adventi örömmorzsa: Karácsonyi menü lazábban

2012. december 15. - Tünde Bagó

 

 

 

 

                                                                                                Időnként magam is vagyok úgy, hogy nem a húsnak akarom a főszerepet adni. Barátnőm ritkán eszik húst, nem vega, de szívesen hagyja ki az étkezéseiből a disznó, a marha, a vad és egyéb nehéz húsokat. Most ő állított össze egy kiváló ünnepi menüt, amit Karácsonyra ajánl. Kell a változatosság, próbáljátok ki, én nagyon ajánlom.

A menü:

Sajtos brokkolikrém leves

Zöldséges, sajtos palacsinta batyuk

Narancsos - mákos kuglóf

S íme a receptek:

Sajtos brokkolikrém leves

Hozzávalók: 50 dkg brokkoli, 30 dkg burgonya, 1 közepes fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 húsleveskocka, 2 dltejszín, kevés olaj, só, őrölt bors, 15 dkg cheddar vagy gouda sajt (de bármilyen sajttal készíthető, csak ezekkel ízesebb, a legjobb, ha füstölt)

Elkészítés:

A brokkoli rózsáit leszedjük, megmossuk. Felszeleteljük apró darabokra. A burgonyát megmossuk, meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. A burgonyát kb. 10 percre tegyük fel főni külön, mivel a brokkoli gyorsabban fő.

A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A fokhagymát lehéjazzuk majd szétnyomjuk. Profi szakácsoktól látom mostanában, hogy nem hámozzák a fokhagymát, bátrabbak megpróbálkozhatnak a „szőröstül-bőröstül” verzióval is. A hagymát és a fokhagymát az olajban üvegesre pároljuk. A brokkolit és a félig főtt burgonyát hozzáadjuk és a tűzön rövid ideig kevergetjük.

Fél liter vízzel felöntjük, beledobjuk a leveskockát, hozzáöntjük a tejszínt és így együtt kb 10 percig főzzük (vagy tovább, amíg a burgonya meg nem puhult – a brokkolinak ennyi idő biztosan elég, de nem gond, ha szétfő hiszen úgyis péppé lesz).

Ezután a levest mixerrel pépesítjük, majd sózzuk, borsozzuk.

A sajtokból 10 dkg-ot durvára reszelünk és hozzáadjuk a leveshez, hagyva beleolvadni.

A levest tányérba merjük és tetejét a maradék sajttal megszórjuk.

Apró kenyérkockákkal tálaljuk, vagy fűszeres-fokhagymás vajjal/olajjal megkent kifli karikákat piríthatunk hozzá a sütőben.

Zöldséges – sajtos palacsinta batyuk

Hozzávalók: 30 dkg sárgarépa, 40 dkg cukkini (helyette vagy mellette lehet fejes káposzta is), fél szál póréhagyma, közepes fej vöröshagyma (nyugi, a sütés révén minimális a „szaghatás”), só, bors, curry, szerecsendió, bátorság függvényében chili paprika (por vagy egész), kevés olaj. Ízlés és lehetőség függvényében: szója szósz és magok (napraforgó, tökmag, szezám, stb.)

Mártáshoz: 3 dl tejszín (ha nincs, akkor helyette tej és liszt (vagy étkezési keményítő) keveréke is megteszi), 10 dkg kéksajt (ez a legtökéletesebb, de ha nagyon nincs, akkor az a lényeg, hogy intenzív ízű, puha, morzsolható sajt legyen), 10 dkg krémsajt

Palacsintához (más recept szerint is megfelelő, ez csak egy verzió, a lényeg a forma lesz): 20 dkg liszt, 2 tojás, 2 dl tej, kb.3 dl szóda, csipet só

 Elkészítés:

A zöldségeket apró lyukú reszelőn, lehetőleg nagyjából egyforma méretűre reszeljük. Sózzuk, borsozzuk, chilizzük, curryzzük, szerecsendiózzuk. A magokat előbb egy kicsit (pár percig) megpirítjuk egy serpenyőben, nem kell alá tenni zsiradékot sem. Hozzákeverjük a zöldekhez.

Kevés olajon megforgatjuk a zöldségeket, az a legjobb, ha Wokban sütjük. Ízlés függvényében sütés közben meglocsolhatjuk 1-1,5 dl szójaszósszal. Ezzel azonban vigyázzunk, mert intenzív az íze, így ha teszünk bele, akkor a fűszerezéssel – különösen a sóval – óvatosabban bánjunk. Addig sütjük, amíg kicsit összeérnek az összetevők, de ne legyenek pépesek.

A palacsinta összetevőit összekeverjük, majd megsütjük őket, kb.20 cmátmérőjűre. A póréhagymából 12 hosszú csíkot vágunk, leforrázzuk, majd hideg vízbe tesszük. Ezekkel fogjuk a palacsintákat összekötözni. A kész palacsinták közepére halmozunk egy púpos evőkanálnyit a zöldségek keverékből. Majd mintha batyút készítenénk, összefogjuk a széleit és a póréhagyma csíkokkal összekötjük őket. Ha nincs póréhagyma, vagy más alkalmas étek, akkor egyszerűen feltekerjük a töltött palacsintákat és végüket betűrjük.

A mártás összetevőit egy lábasban vagy egy magas falú serpenyőben állandóan kevergetve kis lángon felolvasztjuk.

A palacsintákat a mártással együtt tálaljuk.

Mákos narancsos kuglóf

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 6 tojás sárgája, 6 dkg vaj, 8 ek cukor, 1 tasak sütőpor, 4 ek darált mák, 2 narancs (közepes nagyságú) - az egyik héja, mindkettő leve, tej - annyi, hogy a fentiek és a tej összekeverése után jó puha tésztaalapanyagot kapjunk. Nekem csak pár csepp kellett, miután a narancs jó leves volt. Ízlés szerint lehet beletenni kandírozott narancshéjat is.

Mázhoz: 12 dkg porcukor, 1 narancs leve és héja, 1 kk rumaroma

Elkészítés:

A tésztához valókat összekeverjük. Nem kell folynia, de jó lágy, önthető tészta-massza legyen. Beleöntjük kuglóf, vagy koszorú formába (de bármilyen forma jó, még muffin is). 170 fokos sütőben 25-30 percig sütjük. A mázhoz valókat összekeverjük és a kihűlt kuglófra locsoljuk. Elméletileg rádermed a máz a tetejére, ha van időnk kivárni, hogy kihűljön.

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr8212781690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
a_tizennegyedik_adventi_orommorzsa_karacsonyi_menu_lazabban
süti beállítások módosítása