Élet sója

Német aprósütemények Karácsonyra

2014. november 20. - Tünde Bagó

Nyitottnak lenni a világra úgy, hogy közben a gyökereink is épek maradjanak, a legfontosabb. Ennek érdekében ötvözöm a saját hagyományaimat új dolgokkal az életemben. Nincs ez másképpen Karácsonykor sem. Minden ünnep része a nagymamám féle diós és mákos kalács, de már időben kutakodom valami új, valami más után is. Nemrég sikerült részt vennem egy német sütikészítő tanfolyamon, ahol olyan aprósüteményeket készítettünk, amelyeket a német családok az adventi időszakban családi programok keretében sütögetnek. Megtetszettek és már itthon is kipróbáltam őket, nincs bennük semmi nehézség, egyszerűen elkészíthetőek és változatos vendégváró sütemények lehetnek. A német mézeskalács, a lebkuchen ezer fajtája fedezhető fel Karácsony tájékán mindenhol, élelmiszerüzletekben, a híres karácsonyi vásárokban, sőt még külön, erre szakosodott üzletek is nyílnak a nyári fagyizók helyén. A tanfolyamon többek között egy ostyás lebkuchent készítettünk.

Fotolia_37437268_XS

Sokszor láttam már az üzletekben a kis dobozban árult kerek ostyalapokat, de nehezen képzeltem el, hogyan is lesz ebből egy ostyás mézeskalács. Nos, így: Hozzávalók: 4 tojás, 250 g cukor, 1 vaníliás cukor, csipet só, 1 evőkanál sütőpor, 250 g őrölt mandula, 250 g liszt, 50 g kandírozott citrom, 50 g kandírozott narancs, 1 citrom héja, fűszerek (összesen 15 g), ami áll: fahéj, koriander, kardamon, szegfűbors, szegfűszeg fűszerekből. Mivel én ezt készen veszem, ezért az arányt nem tudom, de talán jó lesz egyenlő arányban. S szükséges 30 db ostyalap. Elkészítés: A hozzávalókat össze kell keverni, amikor összeáll, akkor golyókat formázunk. Az ostyára helyezzük és előmelegített sütőben, 165 fokon kb. 15-20 perc alatt megsütjük. Sütés után márthatjuk csokoládéba, díszíthetjük fehér csokival, vagy akár tehetünk rá magokat is. Ez már fantázia kérdése. Az enyém nem olyan szép, de az íze tökéletes.

077

A másik kedvencem a vaníliás kifli volt, amely szintén pillanatok alatt elkészült.

080

Hozzávalók: 300 g vaj, 100 g cukor, 1 tojás, 375 g liszt, 200 g darált dió, 100 g porcukor, 1-2 vaníliás cukor. Elkészítés: A hozzávalókat, kivéve a porcukrot és a vaníliás cukrot összekeverjük és tésztát gyúrunk belőle. Legalább fél órát állni hagyjuk. Közben a porcukrot és a vaníliás cukrot összekeverjük. A tésztából kb. ujjnyi vastag kolbászokat sodrunk, amelyekből kb. 8-10 cm-es kisebb kolbászokat vágunk. Kifli alakúra hajtjuk őket és sütőpapírral borított tepsibe rakjuk. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, s itt már 7-8 perc alatt készre sülnek. Amikor kisült, azonnal beleforgatjuk a porcukor-vaníliacukor keverékbe. S mivel imádom a karácsonyi illatokat is adventkor, ezért a tanfolyam után itthon is gyorsan készítettem fahéjas csillagokat.

Fotolia_56864107_XS

Hozzávalók: A tésztához 300 g liszt, 200 g vaj, 100 g cukor, 1 tojás, 5 g őrölt fahéj szükséges. A bevonathoz pedig 1 tojás fehérje, 1 teáskanál őrölt fahéj, 200 g porcukor. Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és ezt is pihentetjük fél óráig. Kinyújtjuk kb. 1-1,5 cm vastagra és csillagformával kiszaggatjuk. Szintén sütőpapíros tepsiben 170 fokon 7-8 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk őket kihűlni mielőtt a bevonatot rátennénk. A bevonathoz a tojás fehérjét kemény habbá verjük, összekeverjük a fahéjas porcukorral (legjobb kanalanként hozzáadni miközben még a habverőnk is forog) és rákenjük a csillagokra. Rövid idő alatt megszilárdul. Ez is díszíthető még tovább, ez már csak fantázia kérdése. Ha már ilyen korán nekiállt a világ a Karácsonyra gondolni – amelynek bizonyára jelzés értéke van – akkor még van idő új dolgokat kipróbálni adventig, karácsonyig pedig már akár profik is lehetünk. Jó kísérletezést!

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr8912781810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
nemet_aprosutemenyek_karacsonyra
süti beállítások módosítása