Élet sója

Megtörni látszik az orosz hegemónia Montenegróban

2015. december 14. - Tünde Bagó

Crna Gora, azaz fekete hegy vagy hegyek országa, Montenegro egy Dél-Dunántúl nagyságú területen tömörít hegyeket és tengerpartot, Európa utolsó őserdejét és legmélyebb kanyonját, s több tucat épített látványosságot. Az elmúlt pár évet megelőzően azonban jobbára csak orosz turisták kedvelt célpontja volt, akik luxus tengerparti szakaszokat is kiharcoltak maguknak. 

Mára azonban az orosz turista hegemónia megtörni látszik, mert már egyre több nyugat- és kelet-európai ország lakói is elkezdik felfedezni a kis hegyvidéki országot, amely 260 kilométernyi tengerparti sávot szakít magának az Adria partján.

great-734343_640

A helyenként 2000 métert is meghaladó Dinári-hegység vonulatait a hegymászók, túrázók kezdik meghódítani, míg a tengerparton a pihenni vágyók találnak maguknak olcsóbb és drágább partszakaszokat. Virágzani kezd a terepautózás, raftingolás és a hegyek csúcsairól nyíló panorámát kiszélesítő siklóernyőzés. 

A Kotori-öböl panorámája a város felett üldögélő Szent János erődből lenyűgöző, nemcsak attól, ahogyan a hegyek a tengerbe omlanak, hanem a víz színét meghatározó mélységtől is. 

kotor-833513_640

Montenegró Albániával osztozik a Balkán legnagyobb taván, a Skadari tavon, ahol még pelikánok is élnek, s jelentős részét tavi rózsák borítják. 

skadar-lake-469973_640

Cetinjét, az egykori fővárost, ma legtöbben a közelében fekvő Lovćenen csúcs miatt látogatják, ahol a montenegrói történelem legnagyobb alakja II. Petar Petrović Ňjegos 1700 méter magasan álló nyughelye mellől még akár Olaszországba is átpillanthatunk. 

mountains-862282_640

Montenegróban a helyi lakosság vendégszerető, s igazi balkáni hangulat uralkodik mindenfelé: hangos emberek, akik mindenképpen el szeretnének adni valamit a turistáknak, legyen az bármilyen szükségtelen dolog, utcai zenészek, s természetesen a nem éppen jogtiszta módon szerzett gazdagság jelei.

Országimázs filmjük tükrözi a balkáni kavalkádot, a vendégszeretetet, a gyönyörű tájat.

Ne feledkezzetek meg az adventi játékunkról, ahol egy értékes svájci csokoládécsomagot nyerhettek és amelynek leírását itt az első adventi bejegyzésben találjátok.

 A tesztkérdéshez kattintás ide.

 

Montenegróban állítólag a legöregebb olajfa 2000 éves, s egy középkori legenda szerint egy fiatal férfi nem házasodhatott meg addig, amíg el nem ültetett legalább 10 olajfát. Mindezekből azt hiszem egyértelmű, hogy az olívaolajnak nagy kultusza van a kis hegyvidéki, tengerparti országban. Olívával készül szinte minden étel. Mi lehetne jobb ajándék egy barátnak, aki szeret főzni, mint néhány különböző fajta olívaolaj, esetleg különlegesebb olajbogyók. A siker biztos, ha egy gourmet a barátunk.

Előételnek, vagy délutáni vendégfogadáshoz tökéletes a szintén balkáni csevap bátyja, a pljeskavica, amelynek fűszerezése hasonló az öccsijéhez, de formája egészen más. S a legjobb receptre a Hunguest Hotel weboldalán találtam, hiszen neki van egy csodás szálláskínálatuk is Montenegróban. A receptet itt találjátok

Játszatok velem és kezdjétek el kitölteni a tesztet, mert ez a fantasztikus csomag vár titeket.

csokik_a_nyertesnek_small

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr6912782072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
megtorni_latszik_az_orosz_hegemonia_montenegroban
süti beállítások módosítása