Élet sója

A világ elsőszámú turisztikai célpontja - Franciaország

2015. december 18. - Tünde Bagó

Miben rejlik Franciország titka? Miért éppen ez az ország a világ elsőszámú turisztikai célpontja? A titok talán sokoldalúságában rejlik? Egy biztos, hogy évente több, mint 85 millió turista érkezik az országba, s ezzel jócskán megelőzi az Amerikai Egyesült Államokat és a dobogó harmadik fokán álló Spanyolországot. 

Sokoldalúság? Igen, mindenben. Történelemben, építészetben, kultúrában, művészetben, gasztronómiában, tájakban, természetben. De elég vajon ekkora turisztikai vonzerőhöz csupán a sokoldalúság? Vagy van még valami, valamiféle báj, hangulat? Úgy gondolom, hogy igen, van az országban még valami többlet.

Megérkezel Franciaország bármely pontjára, s egy összetéveszthetetlenül laza, vidám, életigenlő gondolkodással találod magad szemben. Az élet élvezete ott lapul minden tettben, szóban, épületben, vagy ételben. Gondtalanság leng körül, amelytől olyan légiesen könnyűnek érezheted magad, mint a francia croissant, vagy a mille-feuilles. 

mille_feuilles_small_600x357.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

Az országnak illata van, a városoknak, a vidéknek, a hegyeknek, s a canyonoknak. S lehet, hogy ez időnként felületes, mert arra szolgál, hogy valamit elfedjen (ahogyan XIV. Lajos korában a parfüm rejtegette a testszagokat), de te, amikor ott vagy csak a tiszta, finom illatot, a levendulát, a parfümöt, a tengert, a bagettet, bordeaux-it érzed, ezt viszed haza magaddal. 

tengerpart1_small_600x347.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

 

Járhatod a francia vidéket kerékpárral, autóval, villámgyors vasúttal vagy lakóhajóval, egyre megy, hiszen mindenhogy belecsöppensz egy olyan világba, amely valamennyi érzékszervedre hat, s hatása olyan lesz, mint egy pihentető álom valamelyik Loire menti kastélyban. 

Találkozol majd a franciákkal, s a francia alkotásokkal. Az önkritika és a humorzérzék legszebb formáival. Élvezed a sanzont, a táncot, a groteszk szobrászatot, s a magasszintű műalkotásokat. Nem hagynak majd nyugodni a kövek alatt lapuló királyi történetek, s a falakból suttogó szerelmes mesék. Művészek köszönnek majd rád, sportolók kerekeznek el melletted és séfek viszik eléd alkotásaikat. 

S neked nincs más dolgod, mint felvenni a francia könnyedséget, élvezni, amit látsz, érzel, hallasz, ízlelsz, tapintasz és elegánsan elnyúlni a francia utazásban. 

parizsi_hangulat_small_600x438.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

 

A franciák 2012-es országimázs videójukban éppen sokoldalúságukat próbálták meg kifejezni. Kukkantsatok bevelem ebbe a fantasztikus országba.

 

Ne feledkezzetek meg az adventi játékunkról, ahol egy értékes svájci csokoládécsomagot nyerhettek és amelynek leírását itt az első adventi bejegyzésben találjátok.

 A tesztkérdéshez kattintás ide.

 

Ajándéknak az érzékszervekre ható francia terméket ajánlok. Ilyenek a sajtok, a borok, s az én személyes kedvencem a L'OCCITANE en Provence csodás termékei. Parfümök, tusfürdők, krémek amelyek minden nap elrepítenek Franciaországba. Magyarországon már online is elérhető.

Az ünnepi asztalra nem ajánlhatok mást, mint egy újabb személyes kedvencet, a konfitált kacsát, amelyről már itt a blogon írtam, s a receptjét is megtaláljátok itt. 

http://www.dreamstime.com/-image12256785

Játszatok velem és kezdjétek el kitölteni a tesztet, mert ez a fantasztikus csomag vár titeket.

csokik_a_nyertesnek_small

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr8612782082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
a_vilag_elsoszamu_turisztikai_celpontja_franciaorszag
süti beállítások módosítása