Élet sója

Lennél-e külföldi turista a hazádban?

2015. december 20. - Tünde Bagó

Utazunk, bejárjuk a világot, turisták vagyunk. Csak néhány napra érkezünk a nagy gondossággal kiválasztott úti célunk helyszínére. Ez alatt a pár nap alatt megpróbáljuk megnézni a legfontosabb látnivalókat, kipróbálni a helyi kulináris csodákat, megismerni lakóit, s messzemenő következtetéseket levonni a helyről, ahol járunk. Figyelmeztetjük magunkat, hogy ez persze felületes ismeretség, mert hogyan is van az a mondás? Lakva ismerszik meg a másik. Ez így van egy országgal és egy néppel is. 

De a turizmusnak, egy-egy turistának, egy-egy nyaralásnak nem is az a célja, hogy az adott helyen a "színfalak" mögötti világot ismerje meg, hanem azt amire az a vidék büszke. Egy építészeti csoda, egy műemlék, egy műalkotás, egy étel, egy természeti szépség. Jól érezze ott magát, legyen pár pihentető napja, áthassa a most valami egészen mást csinálok érzése.

A fenti elvekre alapozva, elvonatkoztatva minden korábbi történésekre, megpróbálok kicsit külföldi turista szemével Magyarországra látogatni. Nem-nem, most nem a fantasztikus lehetőségek, látnivalók felsorolása következik, azt mindenkinek ismerni kell, aki ezt a cikket olvassa, s majd lent a videó is felvillant néhányat (megjegyzem erősen Budapestre és a nagyszerű magyarok által alkotott művekre koncentrálva), hanem kérdések következnek, amelyeket egy külföldi turista tesz fel most nektek, mielőtt Magyarországra indul nyaralni. Válaszoljatok rá gondolatban, őszintén, hiszen ti ismeritek a legjobban azt az országot, s végül eldönthetitek, hogy szeretnétek-e külföldi turisták lenni Magyarországon (nemcsak Budapesten, hanem Magyarországon).

ot_torony_blogra_Pecs_small_MAGASABB_600x288.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián - Pécs tornyai

  • Hol szálljak meg, ha nem szeretem a nagy szállodaláncokat? Melyek az autentikusan magyar szálláshelyek? Esetleg kemping, ha lakóautóval érkezem? 
  • Milyen árakra kell számítani? Lesz, ami egy turistának drágább ott, mint a helyieknek?
  • Milyen abban az országban a közbiztonság? Kell féltenem az autómat a parkolókban? Vannak helyek, ahová nem ajánlatos betévedni?
  • Hogyan közlekednek a magyarok? Nyugodtan vagy agresszíven? 
  • Autó helyett vonattal vidékre utazni gyors és egyszerű?
  • Baleset esetén milyen kórházi ellátásra számíthatok? 
  • Hol találom a legjobb éttermeket? S honnan tudhatom, hogy ott magyar alapanyagokból, magas minőséget kapok majd? 
  • Vidám, mosolygós, segítőkész emberekre számíthatok?
  • Melyik az a hely, amelyre a legbüszkébbek a magyarok?
  • Melyik városban van a legnagyszerűbb történelmi emlékhely?
  • Hol csinálhatok egésznapos túrákat? Vannak kiépített túraútvonalak pihenőkkel, jelzésekkel?
  • Boldogulok-e majd az angol nyelvtudásommal?
  • Mi az, amit csak Magyarországon kaphatok meg, élhetek át, mint turista? 

Magyarországban óriási turisztikai potenciál van, amelynek hosszútávú kiaknázásához csupán a fenti, bevallom, kicsit provokatív kérdésekre adott válaszokon kellene finomítani. A 2014-es országimázs videó nemcsak a turizmusra koncentrál, hanem néhány új, magyar fejlesztésre, amelyek sikeresek lettek a világban, s amelyek között bizony olyan is van, amelyről a magyarok 90%-a nem is tud. Lehetnénk kicsit büszkébbek a helyekre, a lehetőségekre, s gondolkodhatnánk hosszútávra, mert a balatoni nyár nemcsak egyszer van egy évszázadban, s a turista, ha nem is jön vissza, de minimum 4 helyen (család, barátok, munkahely, sporttársak) elmeséli, hogy milyen is volt a nyaralás Magyarországon. 

Ne feledkezzetek meg az adventi játékunkról, ahol egy értékes svájci csokoládécsomagot nyerhettek és amelynek leírását itt az első adventi bejegyzésben találjátok.

 A tesztkérdéshez kattintás ide.

 

Ez az utolsó kérdés az adventi játékban, amelynek valamennyi kérdésére még december 21-én éjfélig lehet válaszolni. A sorsolásra december 23-án kerül sor, amelyről itt a blogon december 24-én reggel egy összefoglalót teszek közé. A nyertest e-mailban is értesítem december 24-én. 

Nem szeretném megszakítani a karácsonyi ajándék ajánlót itt sem, de mivel rengeteg csodás magyar termék van, amely karácsonyi ajándékként örömet szerezhet, s nem tudnék választani, ezért inkább a kultúránál maradnék. Ma Magyarországon a családoknak nagyon kevés pénze jut a kulturális dolgokra. Színházra, koncetre, mozira, múzeumra. Vegyetek szeretteiteknek egy-egy belépőt valamilyen kulturális eseményre. Magyarország ebben nagyon erős, elhihetitek nekem, van összehasonlítási alapom, csak sajnos ennek a területnek a jelentős részén csak ránk magyar nyelvet beszélőkre lehet számítani. Ennek tudatában keresgéljetek a jegyek, a programok között. 

Milyen magyar étel kerüljön karácsonykor az ünnepi asztalra? Nem nehéz a választás, hiszen sokféle lehetőség van. Legyetek megújulok, kreatívak, úgy, hogy közben a hagyományok is köszönjenek vissza. Az én egyik kedvenc ilyen gyűjteményemet itt találjátok. 

Játszatok velem és kezdjétek el kitölteni a tesztet, mert ez a fantasztikus csomag vár titeket.

csokik_a_nyertesnek_small 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr5712782086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
lennel-e_kulfoldi_turista_a_hazadban
süti beállítások módosítása