Az ízek, az utazások, a szerelem, a házasság és a kultúra, ami az élet sóját adja – tartom ezt évek óta. Minden új évet azzal kezdek, hogy megvizsgálom az előzőt, vajon elég sós volt-e!? S ahol kicsit ízetlennek érzem, ott új célokat tűzök ki. A 2016-os évre most olvasóimnak is azt ajánlom, hogy vegyék számba, hol érzik kicsit vagy nagyon ízetlennek az életüket.
Hová lehet beiktatni egy kis utazást, kultúrát, vagy gasztronómiai élményt még?
Keresni kell az új lehetőségeket, fel kell fedezni a világot, meg kell ismerni az ismeretlent, mert ezektől lesz színesebb az életünk, s mi magunk is. Ha minden héten csak ugyanazok az ételek kerülnek az asztalunkra, ha minden nyáron csak ugyanoda megyünk nyaralni, s ha a televízión kívül nem szerzünk máshol kulturális élményeket, akkor hamarosan mi leszünk a legszürkébb, a legkedvetlenebb és legsótlanabb emberek.
Ha egyszer azonban, mondjuk 2016-ban mindent másképp csinálunk – kipróbáljuk a legújabb gasztronómiai trendeket, belevágunk egy merész utazásba, vagy végre elmegyünk egy színházba –, akkor az év végére olyan tapasztalatokkal gazdagodunk, amelyek egyik legemlékezetesebb évünkké teszik az új esztendőt.
Ha eddig mindig délre utaztál nyaralni, akkor most irány észak! Ott van például Írország és az ő 66-os útja, azaz a vad atlanti út, amely során nemcsak a táj bűvöl majd el, hanem az útközben eléd lépő hagyományok, emberek, fesztiválok is. Már itt is írtam az útról, sőt egy videót is megnézhettek a témában itt.
Ha eddig csak a helyi éttermekben jártatok, akkor épp itt az ideje, hogy valami egészen mást is kipróbáljatok. Emlékeztek a francia étteremre a Cote d' Azur-on? Ha nem is rögtön oda utaztok, akkor is érdemes megnéznetek ezt a cikkemet, mert kedvet kaphattok arra, hogy kipróbáljatok valami egészen mást jövőre.
Ha eddig nem jártatok múzeumba, mert a helyi régészeti leleteket, a nyolcszáz darabos kőbaltakészletet és az eklektikus festményeket a megyei múzeumban már láttátok, akkor itt az ideje felfedezni a különleges, szokatlan múzeumokat is, amelyekről egy csokorravalót találtok ebben a cikkemben.
Ha eddig csak a rádiók ezerszer ismételt számait hallgattad, akkor 2016-ban itt az ideje, hogy hallgass valami mást, s hogy miért? Azt ebben cikkemben vendégszakértőm elmondja nektek.
Ha eddig nem figyeltél arra, hogy mit mivel eszel, vagy iszol, mit miért raksz a vendégeid asztalára, akkor 2016-ban ez is legyen másképp. Segítségül egy kis boros leckét ebben a cikkemben találsz.
Ha eddig nem szeretted az utazós filmeket, akkor 2016-ban adhatsz nekik még egy esélyt, hátha a végeredmény egy igazi utazás lesz. Ajánlottam egy párat itt.
S ha eddig mindig a pénzre hivatkoztál, akkor 2016-ban fogadd meg ezt a tanácsomat: Az életünk sótlanságát nem foghatjuk rá az idő és a pénz hiányára, éppen egy olyan világban, ahol a lehetőségek tárházának kulcsa a kezünkben van.
Tény, hogy a világ változásokon megy keresztül, időnként okot ad a félelemre, de az ember nem arra teremtetett, hogy félelemben éljen. A félelmet csak akkor küzdhetjük le, ha szembe szállunk vele, ezért nem hagyhatjuk, hogy 2016-ra az előző év szomorú eseményei nyomják rá a bélyeget.
Hinnünk kell továbbra is, töretlenül és megtörhetetlenül a szabadságunkban, abban a szabadságban, amely nyitva tartja az új utakat és új lehetőségeket számunkra. Szabadok persze csak akkor leszünk, ha rá is lépünk erre az útra.
Utazzunk hát, gazdagodjunk élményekkel, próbáljunk ki új dolgokat és élvezzük az életet.