Élet sója

Ezek voltak 2016 legkedveltebb úti céljai

2016. december 29. - Tünde Bagó

Ebben az évben is a klasszikus úti célok mellett új helyek kerültek a turisták látókörébe, s sajnos ismét volt néhány olyan is, ahová nem volt célszerű utazni biztonsági okokból. Az európai nagyvárosokban eddig még nem sikerült - szerencsére - félelmet kelteni, mert 2016-ban is rekord számú turista látogatott el az öreg kontinens klasszikusaihoz. Helyenként már inkább az lett a probléma, hogy túl sokan is keresték fel a népszerű helyeket. Órákig tartó sorban állások, megnézhetetlen múzeumi darabok, élvezhetetlen panoráma volt az, amiről egy-egy párizsi, római, londoni, hallstatti beszámoló szólt.  

Minden évben elkészítem a saját magam kis kimutatását az év legkedveltebb úti céljairól. Ez persze nem egy statisztikai összegezés eredménye, csupán saját megfigyeléseimen alapszik. Élménybeszámolók blogokon, magazinok cikkei, reklámok, ismerősök, barátok beszámolói azok, amelyeket egész évben figyelek és keresem a trendi célokat. S persze ott vannak a saját élmények.

A bevezetőben már említett általános megfigyelésem, miszerint egyre nagyobb tömegre lehet számolni a népszerű helyeken (s persze nem kihagyható szempont az éppen ilyen helyeken végrehajtott terrortámadások veszélye), azt eredményezi, hogy olyan látnivalókat is felfedeznek a turisták, amelyek eddig ismeretlenek voltak.

A hagyományos városnézős utazásokról egyre többen áttérnek a túrázós, pihenős, elvonulós szabadságokra. Ennek legszebb példája, hogy az Airbnb szállásajánló oldal szinte havonta közölt toplistát az erdei, az eldugott helyeken található, s a vidéki-elvonulós szállásokról.

Miután Kelet-Európában is egyre több ország kezdi felismerni, hogy a turizmusban egy igen komoly gazdasági potenciál van, s az alacsonyabb áraikkal jelentős számú belföldi és kelet-európai turistát tudnak elcsábítani, 2016-ban sok-sok itt található város, vidék került a turisták látókörébe.

Az Észak-Afrikában és a Közel-Keleten zajló háborúk miatt a Földközi-tenger vidékéről a hangsúly áthelyeződni látszik északra, talán még soha ennyi fotósorozatot, reklámot, szállásajánlatot nem láttam az északi országokról, mint 2016-ban. 

Nézzük akkor konkrétan, hogy melyek voltak a saját megfigyeléseim alapján 2016 legnépszerűbb vagy újonnan felfedezett úti célja! Legtöbbjükről én is írtam itt a blogon, vagy más, általam is olvasott bloggerek mutatták be a helyet. 

1., Az év legfelkapottabb célpontja Izland volt. Olyannyira, már-már azon gondolkodik a szigetország, hogy korlátozza a beutazást turisták számára, éppen azért, hogy minél tovább megmaradjon olyan csöndes, nyugodt, természetes helynek Izland, amilyen most. Izlandot számomra egy elragadó országimázs videó tette vonzóvá még 2015 végén, itt nézhetitek meg

barnafoss-891276_640

2., Akinek eddig Csehországot említették, annak biztos, hogy csak Prága jutott eszébe. Holott Dél-Csehország gyömgyszemei egyre kedvesebb célpontok lettek. Három fantasztikus városról itt olvashattok a blogon. 

castle-cesky-939861_640

3., Sajnálatos tényeknek köszönhető az év másik felkapott északi célpontja, Grönland. A klímaváltozásnak köszönhetően egyre több utazásszervező veszi fel a kínálatára a dán királysághoz tartozó jeges szigetet. Kutyaszán, északi fény, bálnák, cölöpverés és még számos izgalmas programot és látványt kínálnak. Ebben cikkben már az év elején megjósoltam népszerűségét. 

icebergs-932963_640

4., A Garda-tó már évek óta tartja magát a népszerűségi listán, s mostanság egyre több kulturális, gazstronómiai rendezvénnyel is magához vonza a kikapcsolódni vágyókat. Gyönyörűségébe itt pillanthattok be.

055_csonakok_es_rendorseg_small_kicsik

5., Keleten egyre többen fedezik fel az ukrán várost, Lemberget (részletesen itt mutattam be), a balti államokat (Rigába már közvetlen repülőjárat van Budapestről), s a legnyugatiasabb orosz várost Szentpétervárat is. 

lviv-1660796_640

6., Egyre többen tapasztalják meg, hogy a valamikor csak álomként emlegetett Kanári-szigetek ma már elérhetőbbek, mint sok más hasonló sziget. Nem beszélve sokszínűságükről és egész évben kellemes klímájukról. S nem elhanyagolható szempont, hogy Bécsből közvetlenül is repülhetünk. Részletes beszámolót a Gran Canaria szigetéről itt olvashattatok

Canaria_titelbild_small

7., A mesés kelet, az ezeregyéjszaka meséi sokunkat elvarázsolnak egy fotó, egy mese, egy film, vagy beszámoló kapcsán. Sajnos egyre kevesebb az olyan hely keleten, ahová nyugodt szívvel utaznánk manapság. Ebben az évben azonban egyre több helyen ajánlották Iránt, mint úti célt, s sok élménybeszámolót is lehetett olvasni az egykori perzsa birodalomról. Csodás fotókat Iránról itt láthattatok. 

21-golestanpalast-teheran-iran-gross

8., A magyar turizmus középpontjában 2016-ban a vidék állt, s újra előtérbe került a Balaton, szerencsére. Egyre több a vidéki, igényes vendégház, s nagyon sok a felújított vár, kastély. A legnépszerűbb magyar úti célokról a Mert utazni jó bloggernél olvashattok. 

bank-342870_640

9., Németországgal a magyar turisták mostohán bántak egészen addig, amíg elég sokan nem lettek azok, akik Nyugat-Európában kezdtek el dolgozni. Egyre több magyar csoport jelenik meg a közösségi oldalakon, ahol Németország legszebb helyeiről írnak magyarok. A nagyvárosok mindegyike vonzó ma már a kulturális utazóknak, míg a vidék sokszínűsége a bringásokat és a gyalogszerrel túrázókat egyaránt elbűvöli. Az ország sokszínűségéről itt olvashattok.

schweriner-schloss-981ba129-5574-4a0a-8dd5-86ee7fbb940d

10., Érdekességként tapasztaltam, hogy a tizenéves fiatalok körében mennyire elterjedt dolog manapság a japán kultúrával foglalkozni. Rajzok, történetek, a nyelv és a japán nép kultúrája foglalkoztatja őket. Az elmúlt években az ország iránti érdeklődés a turisták számában is jelentősen megmutatkozott. A maji-de blog segítségével nemcsak a látnivalókba, hanem a japán emberek életébe és kultúrájába is betekintést nyerhetünk. 

japan-1805864_640

S mit gondoltok melyek lesznek 2017 nagy meglepetései? Hamarosan mutatok párat az én ötleteim közül!

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr9912782302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
ezek_voltak_2016_legkedveltebb_uti_celjai
süti beállítások módosítása