Élet sója

A tizenharmadik adventi örömmorzsa: Trüffelkrémes torta

2012. december 14. - Tünde Bagó

 

 

Milyen is lenne a Karácsony igazi jó sütemények, torták nélkül. Volt szó már desszertekről, kalácsokról, a drezdai stollenről, de még nem írtam le nektek tortákat, krémes süteményeket.

Én arra vagyok „ítéltetve”, hogy mindig jó sok krémmel megáldott süteményeket süssek, nálunk csak az az igazi sütemény. Nemrég találtam rá a trüffelkrémes tortára, az első alkalommal voltam is vele bajban, de aztán a második már nagyon jó lett.

Íme a recept:

Hozzávalók: 750 g tejszín (vigyázat nem ml, hanem gramm!), 60 dkg jó minőségű étcsokoládé (én a Lindt 72%-os étcsokiját ajánlom), 4 tojás, 12 dkg cukor, 10 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, 1 tk. sütőpor, 15 db fahéjas csillag, vagy más omlós sütemény, a díszítéshez 1 tk. kakaópor, a forma kikenéséhez margarin és liszt.

Elkészítés: A tejszínt felforrósítjuk, de nem forraljuk. Megolvasztunk benne 55 dkg felaprított étcsokoládét, s gondosan elmosott fémtálba töltjük. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

Másnap a szétválasztott tojások fehérjét 3 evőkanál vízzel felverjük (vigyázat, ha túl kicsik a tojások, akkor sok a 3 ek., csak 2 ek. legyen) kemény habbá. És a vége felé beleszórjuk a cukrot. Hozzáadjuk a tojássárgáját, beleszitáljuk a keményítővel és a sütőporral elvegyített lisztet, majd margarinnal kikent 26 cm-es, kapcsos tortaformába töltjük és 20-25 percig 175 fokra előmelegített sütőben sütjük. Amikor kész, akkor a karimától elválasztva hűlni hagyjuk.

A maradék csokit is felaprítjuk, majd vízfürdőben megolvasztjuk és vékony rétegben hideg felületre (fémtálcára) simítjuk. Miután megszilárdult forgácsokat faragunk belőle és hűtőbe tesszük egy kis időre.

A kihűlt piskótát keresztben három lapra vágjuk. A hűtőből kivett, előző nap elkészített krémet fellazítjuk habverővel. 8 evőkanálnyit csillagcsöves nyomózsákba töltünk, a többit kétfelé osztjuk. Az egyik adagba 2 finomra morzsolt fahéjas csillagot szórunk. Ha túl lágy a krém, akkor többet is tehetünk bele. A morzsás krém felét forró lapáttal a lapok közzé simítjuk. A krém félretett felével a tortát kívülről bevonjuk, a tetejére 8 krémrózsát nyomunk a nyomózsákba félretett krémből és meghintjük kakaóporral. A krémrózsák között megszórjuk a csokoládé forgáccsal és díszítjük a fahéjas csillagokkal.

Szeletelés előtt érdemes egy rövid időre még hűtőbe tenni. Forró késsel szeleteljük.

Azt hiszem ez egy igazi ünnepi, krémes sütemény.

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr6812781688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
a_tizenharmadik_adventi_orommorzsa_truffelkremes_torta
süti beállítások módosítása