Élet sója

Hat érdekesség Litvániáról

2015. december 19. - Tünde Bagó

A Baltikum legnagyobb országa, Litvánia egyre vonzóbb a turisták számára. Hegyei nincsenek, s az időjárás sem mindig kegyes a látogatókhoz, szomszédaihoz hasonlóan itt is megtalálhatóak még az egykori szovjet világ nyomai, s tengerpartja sem tartozik a leghíresebbek közzé. Akkor miért is különleges ez a balti állam? 

  • A természet hegyek helyett tavakkal ajándékozta meg. Megközelítőleg 6000 tó van az országban, amely meg is adja hangulatát. 
  • A főváros barokk stílusú óvárosának hírnevére ver rá Vilnius úgynevezett hippinegyede, Uzupis, amely művészek és hippikolóniák lakhelye. 1997-ben kiáltották ki függetlenségüket, létrehoztak saját címert, zászlót és pénznemet is. S még saját alkotmányuk is van.
  • Litvániában találunk még ma is mozgó homokdűnét, a legnagyobbat és a legszebb látványt nyújtót az Oroszországgal közös Kur-földnyelven. Ahol a másik csodát, a Tengeri Múzeumot, amelynek kiállítási területe 85ezer négyzetméter is megcsodálhatjuk egy erődben és annak kazamatáiban. 

dune-521355_640

 

  • Litvánia vallástörténete egyedülálló Európában. Ők vették fel legkésőbb a kereszténységet (XIV. század), s pogány szokásaiknak máig megtalálhatók nyomai. Mindemellett megvan a saját Mekkájuk, ahová minden litván életében legalább egyszer elzarándokol.

lithuania-682652_640

  • Napjainkban Litvániában a kosárlabda már szinte vallássá kezd alakulni, s ez az eredményeiken is meglátszik.
  • Európában itt a leggyorsabb a publikus, wifis internethozzáférés sebessége: 15,4 Mb/s.

S, hogy turisztikailag miért is érdemes Litvániába utazni, arra országimázs videójukban megkapjuk a tökéletes választ, átfűzve egy meghívással a legnagyobb balti államba. 

Ne feledkezzetek meg az adventi játékunkról, ahol egy értékes svájci csokoládécsomagot nyerhettek és amelynek leírását itt az első adventi bejegyzésben találjátok.

 A tesztkérdéshez kattintás ide.

 

Ajándékozás litván hangulatban borostyánnal lesz az igazi. Nemcsak Vilniusban, a fővárosban, hanem már Magyarországon is sok helyen kapni igazi litván borostyánt. S ha nem szeretnénk egy hamisítónak felülni, akkor kérjünk egyszerűen egy pohár vizet, s tegyük bele a követ. Ha lebeg, akkor az pusztán egy hamisítvány. Vigyázat a másik a csapda, hogy nem mindenkienk áll jól a borostyánékszer! 

A litvánoknál sok étel készül burgonyával, s ezért most itt a töltött krumplit gombamártással ajánlom nektek. Igazi vendégváró csemege. A receptre itt tehettek szert.

Játszatok velem és kezdjétek el kitölteni a tesztet, mert ez a fantasztikus csomag vár titeket.

csokik_a_nyertesnek_small

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr4812782084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
hat_erdekesseg_litvaniarol
süti beállítások módosítása